ERC fixa data límit per a l’aprovació dels pressupostos: «No hauria d'anar més enllà d'aquesta setmana»

Vilalta assegura que ja s'ha arribat a un acord pressupostari amb els socialistes: "No entenem que continuïn una setmana més amb un bloqueig incomprensible"

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa aquest dilluns.
La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa aquest dilluns. | Marc Puig (ERC)
16 de gener del 2023
Actualitzat a les 14:45h

ERC insisteix que a hores d'ara no hi ha "esculls" per arribar a un acord per a l'aprovació dels pressupostos amb els possibles socis -PSC i Junts- però especialment amb els socialistes. És un concepte que va fer servir la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, ara fa un mes -el 19 de desembre- i que ha repetit setmana rere setmana. També aquest dilluns ha assegurat que no existeixen "esculls insalvables" per l'entesa, i és per això que ha apostat per marcar un horitzó. "Més que una data límit, el que volem és que sigui de forma immediata. Si pot ser avui, que sigui avui. No hauria d'anar més enllà d'aquesta setmana. Cada dia que passa és una setmana menys sense els pressupostos", ha declarat en roda de premsa la portaveu dels republicans.

Les negociacions s'han incrementat principalment amb el PSC aquesta darrera setmana i tant des del Govern com des del carrer Calàbria prediquen que l'acord pels pressupostos és imminent. De fet, la setmana passada l'executiu d'Aragonès estava convençut que podria desencallar una entesa i fins i tot aprovar els comptes en una reunió extraordinària. Finalment, aquest calendari no s'ha pogut executar i les negociacions continuen entre ambdues parts. Dissabte, es van reunir Aragonès i el cap de l'oposició, però aquesta trobada de màxim nivell -positiva segons el Govern- no va servir per solucionar les diferències que impedeixen arribar a un acord. Malgrat això, es van comprometre a continuar parlant.

Davant de totes aquestes negociacions, des d'ERC han optat per augmentar la pressió sobre els socis. Tot i que Vilalta ha rebutjat parlar de "dates límits", ha insistit que ERC considera que és aquesta setmana quan s'ha d'arribar a un acord i ha assegurat que si no s'aconsegueix, replantejaran els següents passos a seguir. També ha recordat que l'aprovació dels comptes ha de servir per millorar els drets de la ciutadania i garantir "vides dignes", i per això ha apressat socialistes i juntaires a no paralitzar més la seva tramitació. "No entenem que el PSC i Junts continuïn una setmana més amb un bloqueig incomprensible de recursos que l'únic que fa és impedir que arribin més diners pel nostre país", ha afegit la portaveu dels republicans, que ha assegurat que l'acord pressupostari amb el PSC ja està tancat.

Illa no es mou

Aquesta setmana ha començat amb el líder de l'oposició fent una visita a Bilbao per reunir-se amb el seu homòleg al País Basc i també per intervenir en un dinar i col·loqui al Cercle d'Empresaris Bascos. En paral·lel, diversos membres de l'executiu han fet desfilada per mitjans de comunicació i han aprofitat les seves intervencions per augmentar encara més la pressió sobre els socialistes. La titular d'Acció Exterior, Meritxell Serret, ha remarcat en una entrevista a Ràdio Estel que "objectivament" no hi ha elements dels comptes que generin discrepàncies amb el PSC. Per la seva banda, el conseller de Territori, Juli Fernàndez, ha negat en una entrevista a RTVE que a hores d'ara existeixi un "bloqueig" en el tràmit administratiu del Hard Rock, un dels ítems que més reclamen els socialistes.

Tot i aquesta pressió, Illa no es mou i continua en el tot o res. En roda de premsa aquest migdia ha admès que està "sent molt difícil" arribar a acords amb el Govern, i ha sentenciat que els socialistes estan demanant "coses raonables". En aquest sentit, ha insistit que el president de la Generalitat hauria de dir clarament si accepta o no els plantejaments del PSC, que són una proposta integral: "Estem a l'espera que el Govern digui si l'accepta o no. Si no l'accepta, no passa res. Soc respectuós amb totes les posicions polítiques. Si no l'accepten, Aragonès, que és el responsable, haurà de dirigir-se a altres grups per tenir els suports necessaris".

Cimera Sánchez-Aragonès

Més enllà de la negociació dels pressupostos, la setmana política estarà marcada per la cimera entre Pedro Sánchez i Emmanuel Macron. De moment, Aragonès ja ha anunciat que assistirà a la cimera mentre que ERC ha confirmat assistència a la manifestació contrària. Aquest últim element complica la negociació dels pressupostos amb el PSC? Des de l'entorn dels republicans asseguren que no. El que sí que preocupa lleugerament és el desenvolupament de la mobilització independentista, que es podria girar contra el Govern per part de l'independentisme més molest. Sense anar més lluny, la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, durant la presentació de la convocatòria conjunta va demanar a Aragonès que no hi assisteixi. Vilalta considera que seria un "error" que la mobilització es giri contra l'executiu, ja que donaria una imatge de "debilitat" dins l'independentisme.