Els Leopard 2 ja apunten a Ucraïna: deu preguntes sobre els tancs més mortífers del món

Berlín dona llum verda per enviar al front aquests vehicles de combat, que podrien canviar la sort del conflicte

Un tanc Leopard dels que poden ser enviats a Ucraïna.
Un tanc Leopard dels que poden ser enviats a Ucraïna. | Ministeri d'Exteriors
24 de gener de 2023
Actualitzat: 15 de gener de 2024, 18:12h
Finalment, el govern alemany ha donat llum verda a enviar tancs Leopard 2 a Ucraïna, després d'un pols important entre els aliats occidentals. La majoria d'analistes consideren que l'arribada d'aquests vehicles de combat -un dels més potents del món- tindrà un efecte directe en l'evolució del conflicte, del tot enfangat onze mesos després de començar. Però la reunió dels responsables de defensa occidentals celebrada divendres passat a Alemanya va concloure sense un acord i han hagut de passar dies per desbloquejar la decisió. 

El govern d'Ucraïna reclama amb dramatisme els tancs, que considera essencials quan l'exèrcit rus ha incrementat els seus atacs i el front de l'est viu un dels moments més intensos entorn les ciutats de Soledar -que ha caigut en mans russes- i Blakhmut, al Donetsk. Vladímir Putin necessita revertir el relat sobre la guerra amb alguna victòria clara i Kíiv combat per impedir-ho i minar més la moral dels invasors. En aquest instant del conflicte, el debat sobre els Leopard 2 és decisiu. Aquí teniu deu preguntes i respostes entorn l'enviament d'aquests tancs.  
 

1. Per què són tan importants els Leopard 2?

Els Leopard 2 són de fabricació alemanya, pesen 62 tones, poden arribar a una velocitat de 70 km/hora i tenen una autonomia de 340 quilòmetres. Es considera com un dels millors tancs de guerra que existeixen al planeta. Funcionen amb dièsel, i són fàcils de proveir i de reparar. Amb un canó de 120 mm i dues metralladores, el seu blindatge es considera difícil de batre i serien ideals per penetrar en zones avui ocupades per Rússia. La seva extensió sobre el terreny permetria fer avançar la infanteria sobre el sòl ocupat. 


2. Per què es considera clau que s'enviïn ara?

Perquè malgrat la intensitat dels combats des de finals d'any, tots els actors de l'escena internacional esperen que Rússia llanci una ofensiva militar total així que els camps es desgelin i arribi la primavera. Ucraïna, que sembla haver perdut la iniciativa en sectors de l'est i acaba de perdre la cúpula d'Interior en un accident, vol estar ben preparada per quan arribi aquesta hora, que pot ser decisiva en l'evolució de la guerra, i calen algunes setmanes perquè els oficials ucraïnesos estiguin preparats per emprar-los sobre el terreny. 
 

3. Per què Berlín s'hi ha resistit fins ara?

Berlín s'ha resistit -fins ara- a totes les pressions perquè enviï els tancs. El govern alemany és reaci a fer salts qualitatius en la guerra i es pren seriosament els advertiments del Kremlin contra un increment en els enviaments militars. A més, el canceller Olaf Scholz ha repetit en diverses ocasions que tot esforç important en l'ajuda militar vol que sigui dins d'una acció conjunta dels aliats.


Algunes de les crítiques que rep Berlín són injustes. Possiblement, des de l'inici del conflicte, cap altre país ha hagut de fer un esforç més gran per capgirar les seves prioritats estratègiques. Ho ha fet aplanant-se a les urgències d'una nova política energètica de la UE, tenint en compte que el 55% del consum alemany provenia de Rússia. I ho ha fet anunciant que destinaria el 2% del PIB a despesa militar, cosa a la qual mai havia accedit. Berlín ha proveït Kíiv de sistemes antimíssils i vehicles blindats, i és dels estats que més ha ajudat sobre el camp de batalla.    
 

4. És unànime la posició del govern alemany?

A mida que avancen les hores, la posició dins del govern alemany ha presentat divergències. L'executiu és un tripartit amb els socialdemòcrates, els verds i els liberals. Aquests dos darrers, amb la ministra d'Exteriors, l'ecologista Annalena Baerbock, no amaguen que voldrien enviar els tancs. Scholz, junt amb el seu ministre de Defensa, Boris Pistorius, del partit majoritari de la coalició, el Socialdemòcrata, han estat més reticents.
 

5. Què diuen els Estats Units?

Els EUA i el Regne Unit han estat des del primer moment en la línia més dura contra Moscou. Washington pressiona insistentment sobre Alemanya perquè cedeixi i enviï un fort contingent de Leopard 2. Això és el que va fer el secretari de Defensa nord-americà, Lloyd Austin, en la reunió de ministres de Defensa aliats de la setmana passada. Però precisament Berlín vol evitar oferir una imatge d'excessiu seguidisme respecte als EUA. Amb tot, l'Administració Biden ha anat amb cura i ha elogiat l'esforç fet per Berlín des de l'inici del conflicte. Preservar la unitat aliada és crucial.
 

6. Com està afectant el tema a la cohesió de la UE?

Els països de l'est i els que fan frontera amb Rússia han estat des de l'inici els més insistents a donar suport explícit a Ucraïna, enfront França i Alemanya, que han intentat combinar la resposta militar i la diplomàcia. Sense gaire èxit, tot s'ha de dir. En el tema dels Leopard2, Polònia ha aixecat la veu atacant la suposada indolència de Berlín. També Finlàndia i els països bàltics s'han alineat amb Varsòvia.
 

7. Poden enviar Leopard altres països?

En teoria, no. Hi ha un acord implícit en l'escenari internacional en el sentit que els estats no poden enviar armes que se'ls ha venut a ells per destinar-los a un altre conflicte, a no ser que el país venedor ho autoritzi. Però un estat sobirà pot tirar pel dret. L'actual situació de la guerra ha dut a Polònia a dir que encapçalarà una aliança amb altres països per fer arribar els tancs al front. De moment, Varsòvia ha formalitzat la petició a Berlín.  
 

8. Què ha dit Moscou sobre aquestes armes?

El Kremlin ha pujat el seu to, ja naturalment agressiu, advertint que de continuar els enviaments militars s'entraria en un context de "catàstrofe global". El ministre rus d'Exteriors, Sergei Lavrov, ha dit les darreres hores que la guerra està canviant de fase i que ja no es pot parlar d'una guerra "híbrida", sinó que el conflicte entre Rússia i Occident ja és "quasi real". Lavrov ha posat més dosis d'hostilitat contra Occident, quan ha dit que els països aliats busquen la destrucció de Rússia.  
 

9. Quants Leopard hi ha i on es troben?

Es calcula que hi ha més de 3.000 tancs d'aquest tipus, en totes les diverses versions des que va començar la seva construcció, en la dècada dels vuitanta. En bona part són a Europa, on n'hi ha a tretze països. 
 

10. Quants Leopard2 té l'estat espanyol?

L'estat espanyol disposa de 108 Leopard 2 de fabricació alemanya. A aquests se n'han d'afegir 219 Leopard 2E, que és una adaptació fabricada a Espanya. El govern espanyol ja ha confirmat aquest mateix dimecres que n'enviarà a Ucraïna i, de fet, com va suggerir fa mesos, ho farà dins d'un acord de tots els aliats. Però la ministra Margarita Robles també va declarar que en molts casos, el seu estat era "lamentable".