Escac a Laura Borràs: guia del judici pels contractes a les Lletres Catalanes

La presidenta de Junts s'asseu a partir d'aquest divendres al banc dels acusats amb l'amenaça de penes altes de presó i inhabilitació per falsedat i prevaricació per la gestió al capdavant de la institució cultural

Laura Borràs, en una imatge d'arxiu
Laura Borràs, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
09 de febrer del 2023
Actualitzat el 01 de març a les 10:37h
La carrera política de Laura Borràs es troba contra les cordes. La presidenta de Junts s'enfronta a partir d'aquest divendres a un judici pel fraccionament de contractes a la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) quan n'era la directora, abans de fer el salt a la primera línia política de la mà de Carles Puigdemont. És quan entra al Parlament, el gener de 2018, que deixa la direcció de les Lletres Catalanes, que ocupava des de 2013. En aquests cinc anys de Borràs al capdavant de l'organisme, segons l'acusació de la Fiscalia, es cometen una sèrie d'irregularitats que ara arriben a judici al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) després d'una llarga investigació.

La causa de presumpta corrupció ha posat en escac Borràs, una de les dirigents amb més ascendència dins del moviment independentista, que a l'estiu ja va ser suspesa com a presidenta del Parlament. S'enfronta a una pena de 6 anys de presó i 21 d'inhabilitació pels delictes de falsedat documental i prevaricació, i a una multa de 144.000 euros. El judici comença aquest divendres, amb les qüestions prèvies, i no continuarà fins a la setmana del 20 de febrer, amb les declaracions dels acusats i dels testimonis. Borràs s'asseurà al banc dels acusats amb l'informàtic Isaías Herrero, beneficiari dels contractes investigats, i l'empresari Andreu Pujol, part també de la suposada trama delictiva.

A poques hores de la vista oral, Borràs ha anunciat a través de Twitter que necessita fer "una pausa en la seva vida pública". La presidenta de Junts ha dit en aquestes properes setmanes s'ha centrar en defensar la seva innocència i tenir cura dels seus. "Aquest judici sempre ha tingut un objectiu molt clar", ha afirmat. Aquest "parèntesi" es mantindrà mentre duri la vista oral, que s'allargàra fins a l'1 de març.