La missió del comitè a Madrid comença dilluns amb una reunió amb membres de la societat civil. Concretament, els eurodiputats es trobaran amb la responsable de drets humans d'Amnistia Internacional, Virginia Álvarez i també amb la directora de Rights International Spain, Patrici Goicoechea.
Al migdia els eurodiputats es trobaran amb la comissió del Parlament sobre Pegasus. Concretament, amb Òscar Aparicio (PSC), Marta Vilalta i Josep Maria Jové (ERC), Albert Batet i Josep Rius (Junts), Montserrat Vinyets i Xavier Pellicer (CUP), Lucas Ferro (En Comú Podem) i Alberto Tarradas (Vox). La jornada de dilluns acabarà amb una reunió a la tarda amb els periodistes Miguel González (El País), Juanma Lamet (El Mundo) i Javier Chicote (ABC).
Dimarts els eurodiputats es reuniran amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret. En aquesta última reunió també hi participarà el president d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, que va ser eurodiputat. Tant el president de la Generalitat com Serret i Maragall figuren en l'agenda en l'apartat de la reunió dels eurodiputats amb víctimes de l'espionatge.
Agenda de la missió de l'Eurocambra sobre Pegasus a Espanya by naciodigital on Scribd
La delegació
La delegació de la cambra comunitària està formada pel president del comitè, Jeroen Lenaers, i la ponent, la liberal Sophie In't Veld. Per part del Partit Popular Europeu viatgen a Madrid l'eurodiputat i exministre d'Interior Juan Ignacio Zoido i l'eslovè Vladimír Bilcik, mentre per part del grup dels socialdemòcrates hi aniran l'eurodiputat espanyol Ibán García del Blanco i l'austríac Hannes Heide.
Per part dels liberals de Renovar Europa, a banda de la ponent també participa en la missió la polonesa Róza Thun, mentre per part dels Verds hi ha l'eurodiputada d'ERC Diana Riba i per part de l'Esquerra la francesa Anne-Sophie Pelletier. Finalment, també viatgen a Madrid com a part de la missió l'eurodiputat de Vox Jorge Buxadé, del grup dels ultres dels Conservadors i Reformistes Europeus, i Gilles Lebreton, dels ultres d'Identitat i Democràcia.
La missió
El comitè de l'Eurocambra que investiga l'ús de programaris com Pegasus a la UE es va constituir el 19 d'abril del 2022. Inicialment es va crear pels casos a Polònia i Hongria, però la constitució es va produir justament l'endemà que el grup d'experts en ciberseguretat Citizen Lab revelés el 'Catalangate'. Des d'aleshores, l'enviament d'una missió a Espanya va estar sobre la taula dels coordinadors dels grups al comitè des de l'inici, però la manca de majoria va impedir que s'acordés fins al gener.
La missió a l'Estat arriba després que eurodiputats del comitè ja hagin viatjat a Israel -d'on és l'empresa NSO-, Polònia, Grècia i Xipre i Hongria. A més, arriba enmig de la polèmica perquè l'independentisme acusa PP, PSOE, Ciutadans i Vox de boicotejar la visita a Madrid, entre d'altres, amb la no confirmació de si es podran reunir amb membres de govern espanyol. Els eurodiputats havien demanat trobar-se amb membres de l'executiu espanyol dimarts, dia en què la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha fixat la data per a la moció de censura de Vox.
Les dificultats que estan aflorant per enllestir l'agenda han estat àmpliament criticades pels partits independentistes. ERC, Junts, la CUP, Òmnium i l'ANC van enviar dijous una carta al comitè de l'Eurocambra denunciant que les autoritats espanyoles estan intentant "obstaculitzar" la missió a Espanya. Fonts de la Moncloa, en canvi, neguen que s'estigui "boicotejant" res.