Aragonès crida a superar el «missatge autocomplaent» de les últimes diades de Sant Jordi

El Govern dona el tret de sortida a la Diada reivindicant editorials, llibreries i lectors; el president de la Generalitat es compromet a fer un bon diagnòstic de la situació de la llengua per donar un nou impuls al català

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, a l'acte institucional de Sant Jordi.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, a l'acte institucional de Sant Jordi. | ACN
17 d'abril de 2023, 19:35
Actualitzat: 18 d'abril, 12:48h

Comença la setmana en què se celebra una de les diades que més animen els carrers de Catalunya, Sant Jordi. En la via institucional, el tret d'inici l'han donat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, que en un acte des de Palau han reivindicat totes aquelles persones del sector que donen vida a la cultura i la literatura, i que fan possible la projecció de la llengua catalana arreu.

El president de la Generalitat, tot recordant com l'inici de Sant Jordi es remunta al segle XV en una fira que es duia a terme al mateix Palau de la Generalitat, ha reivindicat la Diada com una jornada per donar un impuls sempre necessari al català. "Hem de superar el miratge autocomplaent dels últims anys amb relació a la llengua, fer un bon diagnòstic d'on som, i donar un nou impuls al català. Ho hem fet en moments més difícils", ha clamat.

Només serà possible, però, amb el compromís i complicitat de tothom, ha reivindicat Aragonès, que s'ha mostrat convençut que entre tots s'empoderarà de nou una llengua catalana que "cohesiona". És per això que més enllà de remarcar la jornada festiva que es viurà diumenge, també ha demanat dotar-la de contingut reivindicatiu. Demostrant als carrers, així mateix, "l'orgull" de ser català, de la diversitat de la societat catalana, i situant la llengua com una porta d'entrada per a la cohesió social del país. 

"Ningú ha de renunciar a parlar la llengua pròpia de Catalunya i tothom s'ha de sentir acompanyat a fer el primer pas", ha afegit el cap de l'executiu, que ha remarcat que llegir i la cultura "fa ciutadania". "Ens passa d'individus a ciutadans", ha afegit Aragonès. 

La consellera Natàlia Garriga, per la seva banda, ha erigit Sant Jordi en la "gran festa de la cultura" catalana, i ha reivindicat que sigui un exemple de "participació i inclusió", i una festa "única" que projecta Catalunya al món. També ha reivindicat que és un dia on el protagonisme és per a la gent, les entitats, les roses i els llibres, i ha assegurat que les institucions se situen al servei de la festa, que és possible gràcies a les editorials, llibreries, agències literàries, i les persones del sector com correctors i traductors: "Us devem que els carrers del país estiguin plens de bons llibres".
 

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga Foto: ACN



Garriga també ha situat l'objectiu final de la línia política de l'executiu en incrementar l'índex de lectura, que la cultura arribi a tota la ciutadania, i aconseguir més lectors, més habituals, i sobretot en català. "Llegir ens obre les portes al pensament i ens fa més crítics i més lliures", ha tancat.

L’acte ha comptat amb una actuació prèvia i final de Julieta Gracián, artista barcelonina que, amb només 21 anys, ha estat guardonada amb dos premis Enderrock, un disc a revelació de l’any. Per altra banda, els protagonistes del 'Pròleg de Sant Jordi' han estat els escriptors Roser Cabré-Verdiell i de Xavier Bosch. Tot plegat, sota el lema institucional d'aquest Sant Jordi: 'Molt per llegir, molt per estimar'. 

Arxivat a