Aragonès i l'abat de Montserrat, una trobada amb vuit mesos de cuina

El contacte, que es produirà la setmana que ve, amorosirà les relacions entre l'abadia i Presidència després d'un període de fredor que "s'està reconduint"

Obama, saludant l'abad de Montserrat
Obama, saludant l'abad de Montserrat | Montserrat
19 de maig del 2023
Actualitzat a les 11:32h
Queden lluny aquells temps en què uns mesos després de prendre possessió, el president de la Generalitat feia una visita oficial al monestir de Montserrat. Així ho va fer Josep Tarradellas el 1978. I Jordi Pujol, que va visitar l'abadia el juny del 1980, tres mesos després de la seva sorprenent victòria a les primeres eleccions catalanes després de la Guerra Civil. Segons ha pogut saber Nació, l'abat de Montserrat, Manel Gasch, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, es reuniran la setmana que ve. Des de Presidència s'ha explicat a Nació que la trobada està fixada a l'agenda i fonts coneixedores de l'abadia ho confirmen també. No ha estat fàcil. La trobada s'ha estat cuinant durant vuit mesos.   

Les mateixes fonts consultades asseguren que la relació entre l'abadia i el Govern és "bona". Manel Gasch va ser elegit abat de Montserrat per la comunitat benedictina el setembre del 2021. Des d'aleshores, el religiós i el president de la Generalitat s'han trobat en alguns actes. Tots dos van dinar a Palau el novembre del 2021. Va ser així amb motiu de la Benedicció abacial després de la seva elecció, en la reunió del Patronat de la Muntanya de Montserrat el setembre passat, i durant el lliurament dels Premis Serra d'Or, el març passat. Però a l'abadia han estat temps esperant una reunió formal que s'ha anat demorant.

El 2025. Montserrat celebra el seu Mil·lenari, un esdeveniment sobre el qual ja s'està treballant des de fa temps i que tindrà una gran transcendència institucional, religiosa i cultural. La Fundació Montserrat 2025, que presideix l'abat, ja està duent una activitat intensa. Es preveu que el nombre de visitants a la muntanya s'incrementi. Ja va ser de prop de tres milions l'any anterior a la pandèmia, amb tot el que implica de millora de les infraestructures i serveis d'acollida.

Manel Gasch ha iniciat el seu mandat amb un perfil mediàtic baix però amb una intensa activitat de contactes i trobades discretes. Ha protagonitzat pocs actes públics, entre ells la seva intervenció davant de fòrums empresarials, com el Cercle d'Economia i Foment del Treball. Però molta gent ha pujat al monestir, incloses moltes figures de la societat civil i la classe política. Des de l'entorn de Montserrat se subratlla la proximitat d'Oriol Junqueras a la comunitat benedictina.


Un president "no creient"

La relació de Junqueras no només amb Montserrat sinó amb l'Església com a institució és molt bona i la fe practicant del líder d'ERC és coneguda. El cas d'Aragonès és diferent. Persones del món eclesiàstic català subratllen que el president "no és creient". De fet, és possible que sigui el primer president que expressa en públic el seu ateisme. Sent vicepresident, amb motiu d la mort del bisbe Pere Casaldàliga el 2020, Aragonès va assenyalar: "Molts ateus, si d'alguna Església hem de ser, és la de Casaldàliga".