PP i Vox sumen majoria al País Valencià en la derrota més transcendent de Sánchez

El més que previsible pacte entre la dreta i l'extrema dreta també aconseguiria la presidència de les Illes Balears i l'alcaldia de València i Palma

Ximo Puig, emocionat en la compareixença després dels resultats al País Valencià
Ximo Puig, emocionat en la compareixença després dels resultats al País Valencià | PSPV
28 de maig del 2023
Actualitzat el 29 de maig a les 11:13h

El PP ha guanyat les eleccions del País Valencià amb 40 diputats (21 més que el 2019) i, amb els 13 de Vox, el candidat popular Carlos Mazón té majoria absoluta per recuperar la presidència de la Generalitat després de vuit anys de pacte del Botànic. El socialista Ximo Puig ha sumat 32 regidors (guanyant-ne cinc) però l'hecatombe s'ha produït en els seus dos socis: Compromís ha passat de 17 a 14 representants i Unides Podem ha quedat directament fora del Parlament. El Botànic, després de dues legislatures, previsiblement anirà a l'oposició.

El País Valencià era un dels punts calents de la campanya especialment en clau estatal. I és que si hi ha un escenari que pot ser una premonició per imaginar qui pot ser el pròxim inquilí de la Moncloa en el marc del torcebraç Sánchez-Feijóo, aquest és el País Valencià. Sobretot per l'ordre de forces, molt similar al del Congrés dels Diputats. Les forces d'esquerres contra la dreta i l'extrema dreta. I ha tornat a passar: una victòria popular al País Valencià ha estat sinònim de victòria a nivell estatal a les municipals i a les autonòmiques.

Discursivament, també molts dels debats que s'han tractat en la campanya al País Valencià recorden als que protagonitzen la resta de l'Estat. I és que en el fons, es contraposa el projecte social del govern progressista, amb principis com el dret a l'habitatge o la potenciació dels serveispúblics, amb la proposta de la dreta, que parla d'infern fiscal i situa la rebaixa d'impostos com a punt principal. I com no, potenciant allà on poden el discurs de la inseguretat.

A l'Ajuntament de València, amb el 97% escrutat, PP i Vox també han aconseguit la majoria absoluta per la mínima. El PP ha sumat 13 regidors, i si aconsegueix el suport dels quatre regidors de Vox, es quedarà amb l'alcaldia de la capital valenciana. El Botànic de Joan Ribó també cau per un sol regidor, ja que Compromís i el PSPV han aconseguit sumar 16 representants.

 

A les Illes Balears també arrasen PP i Vox

A les Illes Balears, els socialistes tampoc han salvat la presidència. El PP ha guanyat les eleccions amb 25 regidors, i sumant els 8 aconseguits per Vox arriba còmodament a la majoria absoluta. Així doncs, la presidenta socialista FrancinaArmengol perd el càrrec vuit anys després d'aconseguir-lo, sobretot per la caiguda en picat de Podem, que ha passat dels sis a un sol parlamentari.

Amb tot, doncs, es preveu un gir radical en moltes de les polítiques que fins ara havien seguit les Illes Balears. Una d'elles és la del turisme: el port de Palma va convertir-se l'any passat en el primer de l'Estat i en el segon d'Europa que limitava l'arribada dels creuers. El PP podria ser una de les primeres mesures que canviï. Com evolucionarà la lluita pel dret a l'habitatge o com es defensarà la llengua catalana són algunes de les incògnites que queden ara a les Illes Balears.

A l'Ajuntament de la capital Palma, tampoc hi ha bones notícies per a les forces d'esquerres. El PSIB ha perdut les eleccions -i previsiblement l'alcaldia- en benefici del PP, que ha acumulat 11 regidors i sumarà majoria absoluta amb els sis de Vox.