El catedràtic Joan Queralt liderarà la llista d'ERC al Senat

Va integrar el consell assessor d'Ernest Maragall i també va defensar la reforma del codi penal pactada entre els republicans i el govern espanyol

Joan Queralt fa el salt a la política de la mà d'ERC
Joan Queralt fa el salt a la política de la mà d'ERC | Adrià Costa
Carme Rocamora / Bernat Surroca
14 de juny del 2023
Actualitzat el 20 de juny a les 9:13h


El catedràtic de Dret Penal de la UB Joan Queralt serà el cap de llista d'ERC al Senat a les eleccions del 23 de juliol, segons ha avançat El Nacional i ha confirmat Nació. La proposta es presentarà avui a l'executiva del partit i es ratificarà divendres al consell nacional. A la cambra alta espanyola, ERC i Bildu es presentaran en coalició sota el nom "Esquerres per la independència" amb l'objectiu de reforçar la defensa de Catalunya i el País Basc. 

Nascut a Barcelona i doctor en Dret, és col·laborador en diversos mitjans i va ser un dels noms que es va integrar al consell assessor d'Ernest Maragall a les passades eleccions municipals. En els darrers mesos, també ha estat una de les veus que ha defensat la reforma del codi penal pactada entre ERC i el govern espanyol, que derogava la sedició i modificava el delicte de malversació. La seva activitat acadèmica s'ha centrat en el tractament dels delictes i en les garanties jurídiques que han de presidir el càstig penal. 

Amb aquest moviment es van revelant tots els noms que seran claus a les eleccions espanyoles per als republicans. Aquest divendres, els consellers nacionals del partit també avalaran altres candidats al Senat, com els actuals senadors Anna Surra i Robert Masih. Mirella Cortès, que actualment és la portaveu a la cambra alta, no repetirà a les llistes i plega de la política de primera fila.

Pel que fa al Congrés dels Diputats, la incògnita de qui encapçalaria la llista estava resolta de fa setmanes. Just després del 28-M el president del partit, Oriol Junqueras, va anunciar la seva confiança en Gabriel Rufián perquè repeteixi al capdavant de la llista per tercera vegada consecutiva. Al seu costat, hi seran la ja exconsellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, i també el periodista Francesc-Marc Álvaro.