«Un govern de PP i Vox ens neguiteja, però... I què?»: Pimec llueix pragmatisme en la festa anual

La patronal de les pimes ccelebra el principal esdeveniment de l'any davant d'una nodrida representació del món socialista, amb la presidenta del Congrés i dos ministres, a les portes de la campanya del 23-J

El president de Pimec, Antoni Cañete, amb la presidenta del Congrés, Meritxell Batet.
El president de Pimec, Antoni Cañete, amb la presidenta del Congrés, Meritxell Batet. | Hugo Fernández
27 de juny de 2023, 22:11
Actualitzat: 28 de juny, 13:40h

"La relació entre Pimec i l'àmbit socialista és molt fluida. I en això hi ha jugat un paper estratègic Salvador Illa". Ho explica un parlamentari del PSC a Madrid abans de l'inici de la 36 edició dels Premis Pimes que atorga cada any la patronal Pimec i que s'ha convertit en una de les grans trobades anuals del món econòmic i empresarial a Catalunya. El primer secretari del PSC és un noms clau en els ponts construïts entre el govern socialista i el món empresarial. 

Que hi ha fluïdesa està clar. Dos ministres i una presidenta del Congrés no són poca cosa. Però són les autoritats de l'Estat que ha aplegat aquest vespre la patronal Pimec. La presidenta del Congrés -i candidata del PSC a les eleccions del 23-J a Barcelona-, Meritxell Batet; el ministre d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares; i la titular de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, han assistit a la gala, juntament amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, la del Parlament, Anna Erra, i l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni.
 

José Manuel Albares, al sopar anual de Pimec. Foto: Hugo Fernández


Des del món socialista es valora molt el bon clima amb una organització com Pimec en un moment de fort desgast del govern de coalició i a les portes d'unes eleccions espanyoles decisives el 23-J. Ramon Vila, un històric de la patronal, explica pels passadissos: "Sempre hem estat bé amb els diferents governs. Som pragmàtics". Ho diu després de saludar el president Jordi Pujol, present a l'acte, on arriba acompanyat d'un dels seus fills, Oriol. Un president a qui molts dels assistents a la celebració de les pimes van a saludar. Molts es volen fotografiar al seu costat. Pujol forma part també de la història de Pimec. La patronal va ser la que més estretes relacions va mantenir amb els governs de CiU. 


I com veu aquest sector de l'empresariat un possible govern de la dreta i l'extrema dreta a Espanya? Hi ha neguit? Àlex Goñi, un dels vicepresidents de Pimec i personalitat rellevant a l'entitat, respon: "Si ens neguiteja... Sí, ens neguiteja. Però, i què? Si respon a la voluntat democràtica, no tenim res a dir. Per nosaltres, l'important és no perdre mai l'esperança. I l'important és que ens escoltin".


Ser presents en el diàleg social

El president de Pimec, Antoni Cañete, que ha recordat que aquest dimarts és el Dia Nacional de l'Empresari, ha defensat el paper dels empresaris en la vida social i ha criticat els qui volen "demonitzar" aquesta activitat. S'ha queixat que les pimes encara no siguin presents en el diàleg social, com sí que passa a Catalunya i a Europa. Una reivindicació que encara no s'ha fet realitat- Cañete ha explicat que la UE ha fet una recomanació perquè hi hagi una major presència de les pimes en el diàleg entre els agents socials.    

Cañete ha explicat que Pimec serà present en el Parlament Europeu en una sessió sobre morositat, un camp en què la patronal ha estat especialment reivindicativa. El líder patronal ha defensat el seu model de "capitalisme inclusiu", reclamant que no es poden posar tots els empresaris dins del mateix sac. Ha fet una defensa del treball conjunt amb els sindicats i de l'eficàcia del diàleg social.  
 

Pere Aragonès, aquest dimarts en el sopar de Pimec. Foto: Hugo Fernández


El president Pere Aragonès ha agraït a Pimec "haver fet sempre costat als interessos de país" i ha assegurat que el Govern també està al costat dels emprenedors. Ha aprofitat per insistir, com fa sempre que intervé davant d'agents econòmics, per defensar la bona marxa de l'economia catalana, bandejant els discursos apocalíptics. "Si hi ha discursos derrotistes no és pas pels emprenedors catalans", ha dit. 


El ministre d'Exteriors ha assenyalat que una de les seves tasques és acompanyar les pimes en els seus contactes internacionals: "Sou el pilar de l'economia mundial, els majors ocupadors, el 50% del PIB i el 65% dels llocs de treball empresarials", ha dit. Albares ha afirmat que el paper de les pimes es notarà en la presidència espanyola de la UE, al costat del compromís llatinoamericà. Ha subratllat la rellevància de la digitalització de les pimes per poder competir en un món cada cop més competitiu.

Meritxell Batet ha elogiat també el paper de les pimes, assegurant que "a Europa, parlar d'economia productiva és fer-ho de pimes", destacant el paper dels fons de recuperació de la UE per preservar el teixit econòmic. Ha afirmat que les pimes són el motor del benestar i que Catalunya i Espanya necessiten "governs" que entenguin aquesta realitat. 


Un lligam que ve de lluny

En l'edició de l'any passat, en un acte celebrat al Camp Nou, el president de Pimec, Antoni Cañete, va sortir al camp acompanyat de Pedro Sánchez. Tot una imatge de les magnífiques relacions existents entre la patronal de les pimes i el govern espanyol. Pimec mai ha volgut renunciar a exercir un paper de lideratge en el món empresarial. La seva estratègia fa anys que s'està dibuixant.  

Pimec va ser cabdal en la fundació de Conpymes (Confederació Nacional de Pimes) el maig del 2021, un esdeveniment que va causar irritació en un sector del món econòmic i polític madrileny. Cañete, que és vicepresident de Conpymes, explica sempre que pot que l'existència d'una organització estatal que reuneixi el gruix de les pimes homologa el mapa patronal espanyol a l'europeu i representa "el final de la Transició" en el camp empresarial. Caldrà veure si l'escenari que s'obrirà el 23-J no ens porta més lluny encara dels anys de la Transició.