Menys indemnitzacions laborals i fora regulacions: la recepta de l'Institut Ostrom de cara al 23-J

El laboratori d'idees reclama eliminar l'impost de patrimoni, reforçar els mecanismes d'avaluació de l'administració i la liberalització del sector farmacèutic

Martí Jiménez, Xavier Sala-i-Martín i Eric Herrera en un acte d'Ostrom.
Martí Jiménez, Xavier Sala-i-Martín i Eric Herrera en un acte d'Ostrom. | Institut Ostrom
06 de juliol de 2023, 13:47
Actualitzat: 13:48h

A l'Institut Ostrom li fan nosa els impostos, l'intervencionisme i les indemnitzacions laborals. Elthink tank d'ideologia liberal ha fet arribar un informe a tots els partits que concorren a les eleccions espanyoles del 23-J detallant deu recomanacions de política pública a desenvolupar en la propera legislatura. L'Institut recomana auditar i eliminar les regulacions que limiten el creixement empresarial, que xifra actualment en 130. Per exemple, les empreses amb més de 50 treballadors i una xifra de facturació superior als 4,7 milions d'euros tenen l'obligació de sotmetre's a una auditoria anual, establir canals de denúncia interna i organitzar una compliance office, fet que suposa un increment notable dels costos administratius.

L'Ostrom recomana, pel que fa al mercat de treball, avançar cap a un contracte únic amb indemnitzacions creixents, reduint alhora el cost de la indemnització dels treballadors de més antiguitat per fer més atractiva la contractació indefinida. També aposten per la introducció de la motxilla austríaca, així com pel sistema de bonus/malus per premiar amb deduccions a les cotitzacions a la seguretat social a aquelles empreses que acomiadin menys. L'Institut recomana reorientar les polítiques actives d'ocupació a la reinserció de grups amb dificultats, l'orientació laboral i formativa (bons i xecs de formació) i la intermediació laboral, a través d'una major col·laboració amb les empreses i el tercer sector.

En el pla fiscal, aposta per millorar el tractament a l'estalvi i la inversió, reduint el gravamen estatal de l'IRPF sobre les rendes del capital, eliminant l'impost de patrimoni i reformant l'impost de societats emulant el model d'Estònia, és a dir, eximint aquells beneficis reinvertits en l'empresa i permetent la compensació il·limitada de bases negatives. Una altra reforma inclou obrir un compte d'estalvi a llarg termini a tots els residents d'Espanya a l'esdevenir majors d'edat, on acumular actius financers (accions, bons, fons cotitzats a la borsa…), amb els mateixos beneficis fiscals que avui gaudeixen els plans de pensions.

En matèria energètica, recomana revertir la mort reguladora de les cogeneracions, augmentant la competitivitat industrial, fomentant els acords bilaterals de compra d'energia a preu fix a llarg termini mitjançant cobertures que redueixin la volatilitat del mercat diari i continuant l'aposta pel desplegament d'energies renovables. També insisteixen en la necessitat d'abordar una profunda reforma de l'administració, deslligant el funcionament de les institucions dels partits polítics, instaurant un sistema de direcció pública professional i exigint l'avaluació sistemàtica de les polítiques públiques.

Altres recomanacions de l'Institut Ostrom inclouen un complement salarial en forma d'impost negatiu sobre la renda per combatre la pobresa laboral; la liberalització de les farmàcies i l'ampliació dels canals de distribució dels fàrmacs no subjectes a prescripció a supermercats, parafarmàcies, estacions de servei i canals telemàtics; la regulació de la gestació subrogada; i un nou marc normatiu per a la integració laboral dels immigrants extracomunitaris, a través de l'homologació de títols i la creació de visats científics exprés.