11
de juliol
de
2023, 12:19
Actualitzat:
18:52h
El candidat a les eleccions espanyoles per ERC, Gabriel Rufián, ha remarcat que l'aposta per la taula de diàleg no ha d'estar subjecta a qui aconsegueixi governar a l'Estat. I, per tant, ha dibuixat un escenari en què els republicans defensaran mantenir l'espai de debat nacional amb un eventual executiu del PP. "Un dels punts principals de la mesa és que la negociació és entre governs. Seria poc democràtic i poc comprensible a nivell internacional que nosaltres només negociem amb uns, i més sent la resolució del conflicte polític del nostre país", ha exposat Rufián des de la roda de premsa a l'Agència EFE.
En aquest sentit, el líder republicà ha exposat que també desitjaria que a l'altra banda del plantejament es tingués una percepció similar de les possibilitats de diàleg. "Seria bo i sa que a Espanya hi hagués una dreta democràtica, europea, liberal i conservadora", ha comentat, abans d'afegir que la realitat que s'ha trobat Catalunya històricament és una altra. "És dramàtic que la dreta, i part de l'esquerra espanyola, fomenti l'anticatalanisme i els atacs contra el català", ha expressat el polític de Santa Coloma de Gramenet.
De fet, ho ha vist com una "anomalia" que contrasta amb la realitat constatable que es va donar amb el referèndum d'Escòcia de l'any 2014. "David Cameron no era un marxista-leninista. Va acceptar un referèndum, va fer campanya pel no i va guanyar. Aquí, en canvi, hi ha gent fent campanya dient que anirem tots a presó", ha plantejat Gabriel Rufián.
A més, un dia després que Oriol Junqueras des de Durango i en un míting conjunt amb EH Bildu plantegés una "estratègia" coordinada per votar a Catalunya i el País Basc, també s'ha reivinidicat el pes que han tingut aquestes dues forces en el dia a dia polític espanyol, la darrera legislatura. De fet, el líder d'ERC a les eleccions al Congrés s'ha engrescat fins a dir que els independentistes bascos i els republicans catalans han estat "la palanca de força" de "tot allò bo" que s'ha aconseguit a l'Estat els últims quatre anys: tant en clau nacional com social. I ha esmentat camps concrets com la llei d'habitatge o la retirada de medalles a franquistes.
Un cara a cara poc encisador a ulls republicans
Sobre el debat cara a cara entre els presidenciables Pedro Sánchez (PSOE) i Alberto Núñez-Feijóo (PP) d'aquest dilluns al vespre, Rufián ha opinat que es va veure "un Sánchez fent de Feijóo: desordenat, lent i fora de to". Per contra, ha lamentat que es doni per guanyador de la trobada qui ha estat reconegut com "qui més mentides va dir", com és el cas del candidat popular. Al seu torn, la també candidata Teresa Jordà, número dos en les llistes barcelonines al Congrés, ha reconegut que no va poder evitar fer zàping durant el debat de presidenciables i perdre's algunes parts del cara a cara. "Feien Cites en aquell moment a TV3", s'ha explicat, bastint una anècdota que tot seguit ha insuflat de contingut polític. "Els primers vint minuts es va constatar la desafecció entre la classe política i la societat d'Espanya", ha resolt Jordà.Rufián ha rescatat un dels eixos principals del debat per exigir al PSOE que aclareixi si s'abstindria en una investidura per facilitar que Feijóo sigui president a canvi de mantenir Vox fora de l'executiu. En el plató, l'encara president espanyol no va voler mullar-se.
Al marge d'aquests plantejaments, sobre el fet que Feijóo no hagi volgut participar en altres debats cara a cara, el líder d'ERC ha remarcat que ell creu que els presidenciables haurien d'estar obligats per llei a participar d'aquests formats si volen optar a governar l'Estat. Alhora, al voltant de la idea dels canvis de posicionament polítics amb el pas del temps, Gabriel Rufián -a qui s'ha colpejat de manera habitual per la promesa d'estar-se només 18 mesos al Congrés dels Diputats, inicialment- ha remarcat que "un polític no ha de ser esclau de l'hemeroteca" si aquesta no violenta "el seus principis més clars". Així, ha rematat: "Prefereixo ser útil a tenir una hemeroteca immaculada. És bo a la vida i a la política canviar d'opinió".