Explica'm què defenses i et diré a qui has de votar: el recomanador de les eleccions espanyoles

Un equip d'investigadors de la UPF i la UOC crea Decidir23j, una eina que relaciona els partits polítics amb les preferències de l'usuari

Sánchez i Feijóo, en un cara a cara al Senat
Sánchez i Feijóo, en un cara a cara al Senat | Europa Press
Nació
13 de juliol de 2023, 22:31
Actualitzat: 14 de juliol, 10:40h

A menys de dues setmanes per unes eleccions espanyoles que es preveuen trascendentals, un grup d'investigació de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) ha creat un "recomanador de vot" per aquells qui dubten sobre a qui cedir el seu vot. Decidir23j és una eina en línia que ofereix un perfil dels principals partits polítics que es presenten a Les Corts espanyoles i els relaciona amb les preferències que expressa l'usuari en un qüestionari de X preguntes.



El professor agregat de la UOC Marc Guinjoan, el professor lector de la UPF Toni Rodon i els estudiants de doctorat a la UPF Nikandros Ioannidis i a la UOC Jaime Bordel, així com l'investigador de la University of Strathclyde Alberto De Leon; tots politòlegs, han desenvolupat aquest projecte sense ànim de lucre i desvinculat de qualsevol partit o organització política. L'eina, però, no només valora les preguntes de qüestionari, sinó que elabora un petit perfil personal a partir de l'edat, el gènere, la zona de residència, el nivell educatiu, la situació laboral i el grau d'interès per la política; així com de la identitat nacional.

Pel que fa al qüestionari, inclou preguntes sobre economia, el paper de l'Administració, habitatge, sanitat i la qüestió territorial entre altres. A més, consta d'un apartat especial dedicat al perfil de votant. Finalment, demana informació sobre el record de vot i la intenció de vot.


Una vegada finalitzat el test, l'eina ofereix un grafisme amb els percentatges de coincidència amb els partits i un mapa ideològic conformat pels eixos esquerra-dreta i descentralització-centralització, on ubica l'usuari i els partits. Si es prefereix, també hi ha l'opció de desgranar aquests dos eixos en dos gràfics individuals.