La RFEF es dona una segona oportunitat: condemnar Rubiales o seguir fugint cap endavant

La Federació Espanyola de Futbol celebra una reunió "extraordinària i urgent" aquest dilluns per avaluar la crisi originada pel seu president, apartat per la FIFA

Rubiales, durant la compareixença de divendres passat a l'assemblea de la RFEF
Rubiales, durant la compareixença de divendres passat a l'assemblea de la RFEF | Europa Press
28 d'agost del 2023
Actualitzat a les 14:12h
Luis Rubiales és el lamentable nom propi del moment. Les actuacions, actituds i declaracions masclistes protagonitzades des de la celebració del Mundial que va aconseguir la selecció espanyola femenina de futbol i fins a la suspensió de la FIFA de tots els seus càrrecs, amb el punt més àlgid en l'estrambòtica compareixença davant l'assemblea de la Federació Espanyola de Futbol (RFEF), han obert una enorme crisi institucional que la federació busca aplacar amb una reunió "extraordinària i urgent" aquest dilluns a les 16:00 hores per avaluar la situació i determinar la línia d'actuació a partir d'ara.

La RFEF té dues opcions, sense matisos ni termes mitjans. De la seu de Las Rozas, els dirigents que resten en els seus càrrecs, amb el president interí Pedro Rochas -l'únic vicepresident que quedava sense dimitir- al capdavant, podran sortir amb unarectificació contundent i una disculpa real -escenari poc previsible tenint en compte els comunicats bel·ligerants i defensius emesos aquest cap de setmana- o amb una fugida en estampida cap endavant. Si es compleix el segon supòsit, el torcebraç amb les jugadores, part del cos tècnic de la selecció femenina -sense Jorge Vilda-, el govern espanyol, la societat en general, la FIFA i l'ONU se li pot fer molt difícil de guanyar al màxim òrgan rector del futbol a l'Estat.

I és que a Rubiales i a la RFEF els han donat l'esquena múltiples actors. El consens és total contra el paper de president suspès i federació, i el cas ha servit per unir postures allunyades en els àmbits estatal i internacional. Aquest dissabte, el Comitè Disciplinari de la FIFA va entrar d'ofici i es va anticipar al govern espanyol per apartar Rubiales de tots els seus càrrecs relacionats amb el futbol -també de la vicepresidència de la UEFA- durant un període inicial de 90 dies. Així ho va anunciar el president de la comissió, el colombià Jorge Ivan Palacio, que va detallar que la decisió està emparada per l'article 51 del Codi Disciplinari i es justifica per "protegir els drets fonamentals de Jennifer Hermoso". A més, prohibeix Rubiales i la resta de treballadors de la federació espanyola intentar posar-se en contacte amb la jugadora i el seu entorn de manera personal o mitjançant intermediaris, en virtut de l'article 7 del mateix codi.

Hores abans, l'ONU també s'havia pronunciat i havia afirmat que Rubiales "va utilitzar clarament els seus privilegis i abusar de la seva posició de poder per assaltar sexualment una esportista". Ho va explicar la relatora de l'ONU sobre la violència contra les dones i les nenes, Reem Alsalem, en declaracions a EFE. L'experta de les Nacions Unides va denunciar que el que més li crida l'atenció és el "sorprenent sentit de dret dels homes a tocar i violar els cossos de les dones i els seus espais privats", i de fer-ho "de forma tan descarada i pública". 

Al seu torn, el Consell Superior de l'Esport (CSE), el braç del govern espanyol en l'àmbit esportiu, va anunciar la presentació la tarda del passat divendres d'una denúncia contra Rubiales davant el Tribunal Administratiu de l'Esport (TAE) per tal de sol·licitar la seva suspensió al capdavant de l'ens rector del futbol a l'Estat. "Volem que sigui el MeeToo del futbol espanyol", va expressar Víctor Francos, president del Consell. La FIFA s'ha anticipat a la mesura del CSE, que no és incompatible i es preveu que sigui valorada pel Tribunal Administratiu de l'Esport (TAE) aquesta setmana.
Arxivat a