Meritxell Batet deixa la política

La dirigent socialista renuncia a l'acta de diputada al Congrés després de la victòria del PSC a les eleccions espanyoles a Catalunya, però mantindrà el càrrec orgànic al partit

Meritxell Batet, en una entrevista amb Nació
Meritxell Batet, en una entrevista amb Nació | Hugo Fernández
06 de setembre de 2023, 16:24
Actualitzat: 19:45h
Meritxell Batet ha renunciat a l'acta de diputada al Congrés i deixa la primera línia política. La dirigent del PSC cap de llista del PSOE per Barcelona, guanyadora de les passades eleccions espanyoles, ja va descartar repetir com a presidenta de la cambra, càrrec que havia ostentat la passada legislatura. A través de Twitter, Batet ha comunicat la decisió després de 19 anys dedicats a la política, on ha fet de diputada, de ministra del govern espanyol i de presidenta del Congrés. "És el millor moment per deixar la política activa amb la satisfacció de la feina feta i el deure complert", ha dit. Sí que mantindrà, però, el càrrec orgànic al PSC, on va començar a militar el 2008 i actualment fa de viceprimera secretària de l'Àrea de Millora de l'Autogovern i Programes.

Batet, de 50 anys, no ha explicat els motius de la seva decisió, però ha volgut expressar el seu agraïment a Pedro Sánchez i Salvador Illa. En aquest sentit, ha ressaltat el seu compromís amb el projecte socialista. "M'hi he entregat en cos i ànima, i el seguiré servint allà on vagi", ha afirmat. Fonts socialistes asseguren que es tracta d'una "decisió personal" i "meditada des de fa temps". En plenes negociacions per a la investidura, Batet ha expressat el seu convenciment que aviat hi haurà un nou govern "de progrés" liderat per Sánchez "que continuarà amb els avenços i les reformes que necessita la societat espanyola". 

Batet ha estat en aquests últims anys la cara més visible del PSC a Madrid, on va arribar amb 31 anys. Professora de Dret Constitucional, el 2004 va arribar al Congrés després d'una de les campanyes més dures que es recorda, la que va fer el president José Luis Rodríguez Zapatero després dels atemptats de l'11-M. Sánchez li va donar confiança ja des del principi fent-la número dos per Madrid el 2015 i el 2016. Després va assumir el càrrec de ministra de Política Territorial, entre els anys 2018 i 2019, amb la situació de Catalunya com a patata calenta. 

Finalment, des del 2020, ha estat presidenta del Congrés més fragmentat de la història, amb 19 partits i la irrupció per primera vegada de l'extrema dreta de Vox. Durant la seva etapa en el càrrec, marcada també per la pandèmia, ha destacat per no permetre utilitzar el català amb normalitat a la cambra, cosa que ara es comença a revertir.

Sempre ha defensat el diàleg amb Catalunya i una visió més federal de l'Estat. Més oberta i més federal, però sense apartar-se dels límits que marca la Constitució. A les passades eleccions, Batet va aconseguir guanyar les eleccions a Catalunya, amb 19 diputats i 1,2 milions de vots. En la seva darrera entrevista amb Nació, poc abans del 23-J, Batet va reivindicar el diàleg dins de la Constitució, va garantir que els vots al PSOE no servirien per investir Feijóo i va prometre que les inversions en Rodalies donarien fruits aquesta legislatura.