L'Eurocambra pren partit sobre el cas Rubiales: denuncia el petó i dona suport a Hermoso

Diferents membres del Parlament Europeu es pronuncien en el ple i reconeixen que les jugadores de la selecció espanyola han donat una "lliçó en matèria d'igualtat" a Europa

Luis Rubiales entregant un record a Jennifer Hermoso durant la celebració del Mundial
Luis Rubiales entregant un record a Jennifer Hermoso durant la celebració del Mundial | Europa Press
Nació
14 de setembre de 2023, 15:46
Actualitzat: 15:46h
El cas Rubiales arriba a l'Eurocambra d'Estrasburg. El Parlament Europeu ha denunciat aquest dijous en un ple les actituds masclistes del ja expresident de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF), Luis Rubiales. Diferents membres han volgut aprofitar l'ocasió per donar suport a Jenni Hermoso i a la resta de les futbolistes de la selecció espanyola, que durant anys han patit discriminacions. Però, sobretot, han volgut remarcar la "lliçó" que han donat les jugadores a Europa en matèria d'igualtat en l'esport i en general.


El debat al ple de l'Eurocambra ha unit pràcticament tot l'arc parlamentari en suport a les reivindicacions de les jugadores espanyoles arran del petó no consentit de Rubiales a Hermoso després de la victòria de la selecció espanyola al Mundial de futbol femení. Representants de diferents partits han volgut dir la seva i la majoria han coincidit en les opinions. En aquest sentit, l'eurodiputada del Partit Popular, Rosa Estaràs, ha començat criticant la "deplorable i vergonyosa" actitud de Rubiales, que qualifica d'"atemptat contra la dignitat i els drets de totes les dones". A parer seu, aquest episodi només és la "punta de l'iceberg" d'una "realitat sexista" que feia anys que denunciaven les futbolistes de la selecció espanyola. 

D'altra banda, en representació del PSOE, Lina Gálvez ha celebrat la resposta de la societat espanyola a l'assetjament sexual a Hermoso: "Ja n'hi ha prou", ha proclamat durant el ple, fent referència a l'eslògan que es va popularitzar per denunciar el cas. Amb tot, atribueix la reacció de la societat a "l'alt nivell de conscienciació, a les lleis d'igualtat avançades i a un moviment feminista robust". La seva companya socialista Laura Ballarín, en la mateixa línia, ha volgut reiterar que "no va ser només un petó, va ser abús sexual i de poder; només sí és sí". Així mateix, ha subratllat que Rubiales no ha dimitit, sinó que "l'han fet fora totes les dones".  

Tot i això, Soraya Rodríguez, representant de Ciutadans, ha recordat que "les jugadores d'Espanya han hagut de guanyar un Mundial perquè tothom els escolti". Posteriorment, ha afegit que aquest episodi "no és un fet aïllat" en la discriminació que feia anys que patien les futbolistes i que ara la diferència és que milers de teleespectadors van presenciar el petó. Des d'ERC, Diana Riba ha exposat que el comportament de Rubiales "demostra la dificultat de posar fi a les violències i les impunitats estructurals". Per això, ha demanat de continuar promovent la igualtat a través de "lleis que exigeixin paritat en òrgans com les federacions esportives". 


També hi ha hagut crítiques cap a les persones que han fet costat a Rubiales. Per exemple, Sira Rego, d'Esquerra Unida, ha carregat contra tots els que han justificat les accions de Rubiales. Per això, ha demanat un "marc de conveniència feminista" en l'àmbit laboral, polític i social. Idoia Villanueva, de Podem, ha anat més enllà: "El canvi social s'enfronta a la resistència de Rubiales amb toga", ha dit en referència als jutges que, segons la formació lila, no apliquen bé la llei del només sí és sí. Ara bé, ha reivindicat Espanya com a país pioner en la lluita feminista

El sector minoritari en desacord ha estat representat per Jorge Buxadé, de Vox, que ha evitat tant expressar suport a Hermoso com denunciar la conducta de Rubiales. A diferència de la resta de representants, el dirigent de Vox ha centrat la seva intervenció a criticar la llei trans a Espanya: "La violència a què han de fer front les dones esportistes és al fet que homes que se senten dones els prenguin medalles". Igualment, ha recordat les reduccions de pena i els exempresonaments de violadors a causa de la llei del només sí és sí, per acabar concloent que "l'esquerra és un perill per a les dones". 
Arxivat a