Rufián avança Ayuso per l'esquerra

El "factor sorpresa" d'Óscar Puente cuinat amb secretisme, la "fariña" exhibida pel PSOE, el disgust de Junts i la tribuna de convidats desbordada: les interioritats del Congrés en la primera sessió de la investidura fallida de Feijóo

Isabel Díaz Ayuso i Gabriel Rufián, aquest dimarts al Congrés.
Isabel Díaz Ayuso i Gabriel Rufián, aquest dimarts al Congrés. | Eduardo Parra / EP
26 de setembre de 2023
Actualitzat: 07 de març de 2024, 13:36h

La imatge estava pensada des de feia dies des de la sala de màquines de Génova, on hi ha la seu central del PP, a Madrid. Alberto Núñez Feijóo havia d'arribar al Congrés per enfrontar-se al seu ple d'investidura amb un exèrcit de dirigents populars al seu darrere, per demostrar la unitat interna davant la feblesa parlamentària. Com un batalló, han enfilat la Carrera de San Jerónimo. Però Isabel Díaz Ayuso, presidenta madrilenya i una de les figures que més sap fer tremolar el lideratge de Feijóo, no ha estat al seu costat.

L'arribada d'Ayuso ha estat accidentada. A l'entrada, un periodista li ha preguntat per les morts en residències durant la Covid, i ella l'ha decidit increpar. El dia començava girat per una de les líders més carismàtiques del PP, així que ha accedit al Congrés acompanyada del president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno. En aquell moment, arribava també el grup d'ERC, capitanejat per Gabriel Rufián. El republicà ha fet via per evitar la fotografia i l'ha avançat per l'esquerra.
 

 


Ja a dins, Ayuso ha seguit la intervenció des de la tribuna d'autoritats. S'ha passat una bona estona, això sí, mirant el mòbil i fent alguna publicació a les xarxes socials. Dins l'hemicicle, les tribunes de convidats estaven plenes, com mai, i els serveis de protocol de la cambra han saturat. Alguns dels convidats han hagut de seguir la sessió des de sales annexes. Segons fonts coneixedores, han vingut més senadors dels que s'havien notificat. El PP ha volgut omplir la sala de dirigents per dir-li a Feijóo, ara que s'ha entregat a l'ala dura que promou José María Aznar, que no està sol. Tot i estar-ho.
 

 

Feijóo, arribant al Congrés al costat de dirigents del PP Foto: Eduardo Parra / EP


El discurs de Feijóo havia de durar una hora i mitja. Finalment, ha parlat durant una hora i 42 minuts. El mateix temps que va utilitzar Pedro Sánchez el gener del 2020, en la seva investidura. Quan ha acabat, ha sortit al pati del Congrés, i parlant amb periodistes, ha llançat la pregunta: "Què,m'heu vist molt nerviós?". Tot seguit, efímer, ha marxat i a fora, alguns veïns amb banderes espanyoles l'han rebut amb crits de "president". Ayuso ha sortit després i no ha tingut cap problema per atendre els mitjans, durant gairebé 15 minuts. "M'ha encantat", deia la presidenta de la Comunitat de Madrid sobre el discurs de Feijóo. 

A qui no li ha agradat gaire el discurs del líder dels populars ha estat a Junts. Feijóo ha assegurat que el líder dels juntaires, Carles Puigdemont, els ha ofert exactament el mateix al PP que a Sánchez. Ha reconegut, llavors, que van negociar. Des de Junts no s'esperaven aquesta declaració i fonts del partit negaven la major. "Ens han sorprès les hòsties de l'inici, però això ens queda lluny", deia un dels dirigents a Nació, que després hi treia ferro. Rufián ha aprofitat l'ocasió per dir, en el seu discurs, que la dreta catalana negocia amb l'espanyola. Ha volgut tornar a avançar per l'esquerra. Puigdemont ha fet un tuit irònic demanant la paraula per "al·lusions".
 

 


Més enllà de la sorpresa de Junts, també hi ha hagut una sorpresa gairebé unànime entre tots els presents a l'hemicicle quan, en contra del previst, el PSOE ha situat Óscar Puente, exalcalde de Valladolid, com a orador. "Forma part del PP de Galícia, aquella gran família retratada a Fariña", ha etzibat Puente al candidat del PP. L'amistat de Feijóo amb el narco Marcial Dorado ha pres protagonisme a la sala. I a Feijóo no li han fet gaire servei els papers que havia preparat per contestar als socialistes.

Des de Génova tenien dos discursos pensats. Un, per respondre a Sánchez. El segon, per si de cas, per respondre al portaveu socialista, Patxi López. Però cap dels dos ha pres la paraula. "L'elecció de Puente és una forma de posar davant del mirall totes les contradiccions del líder del PP", explicaven fonts socialistes, que volien que aquesta figura funcionés com una mena de "llevaneus". Era una decisió que sabien molt poques persones, no més de cinc, estretes col·laboradores de la Moncloa. Va ser decisió de Sánchez, confiar-li a ell l'oratòria. La majoria de diputats socialistes no n'havien estat informats, perquè el PSOE no volia que transcendís per descol·locar Feijóo. Ho han aconseguit.


El candidat del PP, ha contestat amb crítiques cap a Sánchez per no haver respectat la "institucionalitat". Era la primera vegada que el president del govern espanyol en funcions, sent diputat, no contesta al candidat a la investidura. Davant la impossibilitat d'improvisar una resposta a aquest orador sorpresa, Feijóo ha recorregut a les crítiques, i ho ha fet ajudat de la bancada del PP, que ha optat pel soroll quan Puente intervenia. "No es pot fer picar de peus al Congrés", "Això no és un pati d'escola", ha hagut d'advertir la presidenta del Congrés, Francina Armengol, en reiterades ocasions. "Covard, covard", cridaven els populars a Sánchez.