ERC i Junts ressalten davant Feijóo la necessitat del referèndum per resoldre el conflicte

Rufián sosté que l'amnistia "beneficiarà l'Estat" mentre Nogueras reclama un "acord històric" i adverteix que encara no es donen les condicions per votar a favor de Sánchez

El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, aquest dimarts al debat d'investidura de Feijóo
El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, aquest dimarts al debat d'investidura de Feijóo | ACN
Carme Rocamora / Bernat Surroca
26 de setembre del 2023
Actualitzat a les 20:52h
ERC ha obert el torn de paraula dels grups independentistes i nacionalistes catalans i bascos en el debat d'investidura d'Alberto Núñez Feijóo, que ha arrencat al migdia sense cap perspectiva d'èxit. El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, i la seva homòloga de Junts, Míriam Nogueras, han coincidit a dir que l'amnistia no és suficient, i que cal un referèndum per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat. Més enllà d'aixo, Rufián ha optat per fer pedagogia de l'amnistia i remarcar que "beneficiarà l'Estat i enfortirà la democràcia espanyola", mentre Nogueras ha reclamat un "acord històric", en paraules de Carles Puigdemont, i ha advertit que, ara com ara, encara no es donen les condicions per avalar una investidura de Pedro Sánchez.

Rufián ha situat l'amnistia com un "mecanisme polític" per resoldre conflictes polítics i situacions de bloqueig institucional. Així, ha dit que el conflicte entre Catalunya i l'Estat és un conflicte polític i l'equilibri que ha deixat el 23-J és de bloqueig institucional. El portaveu republicà ha insistit a fer pedagogia dels efectes de l'amnistia i ha volgut remarcar que l'estat espanyol serà qui més es beneficiarà de la mesura i que la democràcia espanyola "no està en destrucció, sinó en construcció". "Si ha aguantat que s'indultin corruptes i colpistes, també aguantarà que s'amnistiïn activistes i demòcrates", ha deixat clar, i ha afegit també que amb l'amnistia, la sentència del Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH) "no farà tanta vergonya".

El dirigent d'ERC ha insistit a PSOE i Sumar que l'amnistia ha de contemplar una sortida perquè Catalunya voti el seu estatus polític. "Si no és així, servirà de molt poc", ha advertit, i ha recordat que l'amnistia "no pacifica", sinó que "reforça" la democràcia espanyola. "Una amnistia pels fets de l'1-O ha de posar les bases perquè hi hagi un nou 1-O, perquè es torni a votar", ha resumit Rufián. Per tot plegat, ha demanat als socialistes que siguin "valents" en aquest sentit, perquè els insults hi seran igual. "La resolució del conflicte territorial hauria de ser una raó d'estat, unànime, i no és normal que només les raons d'estat aquells que no tenim estat", ha reblat.

El portaveu d'ERC ha reivindicat la feina del seu partit en la negociació, i ha llançat dards a Junts, que ara s'ha obert a negociar després d'anys de retrets per l'estratègia dels republicans. "El problema no era negociar, sinó que no negociaven tots", ha dit, en referència a Junts i a Carles Puigdemont. "Benvinguts siguin aquells que ara s'apropien de lluites passades que mai van defensar", ha afirmat, i ha tret pit que el centre del debat sigui ara l'amnistia i l'autodeterminació, dues qüestions que ERC defensava l'any 2019. "ERC s'ha trencat la cara perquè sigui així", ha reblat Rufián. En aquest sentit, ha dit que quan la dreta negocia es parla d'"estadistes", mentre que si ho fa l'esquerra s'acusa de "traïció". 

Rufián ha qualificat la investidura de Feijóo de "moció de censura" contra Sánchez. "Per molt que repeteixi que ha guanyat les eleccions, vostè no pot governar: no guanya qui guanya, sinó qui pot sumar per governar i vostè no pot", ha dit el republicà, que instat el PP a preguntar-se per què abans podia pactar amb CiU i amb el PNB i ara només amb Vox. Rufián ha assegurat que Feijóo ja és "passat" i que, malgrat el "to d'home d'Estat", no té els suports necessaris. "Només li donen suport els seus i fins que la senyora Ayuso vulgui, Vox i socialistes rebotats", ha afirmat el portaveu d'ERC, que ha volgut furgar en la debilitat interna del candidat popular. "Tot això li passa perquè vostè representa una dreta que vol governar aquest país odiant la meitat d'aquest país, i això és impossible", ha reblat.
 

"O bloqueig, o pacte històric"

Míriam Nogueras, cap de files de Junts al Congrés, li ha retret a Feijóo la manifestació d'aquest diumenge a Madrid, perquè era una concentració "contra una de les zones més poblades i on es genera més riquesa" de l'Estat, en referència a Catalunya. Aquest és un dels motius que ha esgrimit Nogueras per constatar que el vot serà negatiu en la investidura del líder del PP. "És un no rotund a Aznar, a Rajoy, a Felipe González, a Felip VI i a tots els protagonistes de la Transició que surten de cacera", ha indicat la dirigent de Junts, que ha lamentat que l'Estat no respecti la immunitat parlamentària de Carles Puigdemont. 

"O Espanya viu en el bloqueig, o pacta. L'aritmètica actual és fruit d'allò més sagrat en democràcia, que és el vot de la ciutadania, i fa que Junts sigui una força decisiva. Com saben, no formem part de cap bloc", ha indicat Nogueras, que ha constatat la "distància" existent entre el projecte del seu partit i el del PSOE. "No estem parlant d'un pedaç per tirar endavant la legislatura. Si hi ha acord, ha de ser històric. Un compromís com no hi ha hagut des del 1714", ha indicat la dirigent independentista, fent referència a les paraules de Puigdemont d'ara fa unes setmanes. "Avui no existeixen les condicions per arribar a aquest gran acord. Si hi ha interès, aquestes condicions s'haurien de crear, encara que fossin generades per la necessitat i no la convicció", ha remarcat.
 

Feijóo furga en els mals resultats d'ERC i Junts

El candidat del PP ha furgat en els mals resultats d'ERC i Junts a les eleccions i ha optat per respondre els dos grups independentistes a la vegada. Ho ha fet, ha detallat, perquè els grups d'ERC i Junts "no estan correctament constituïts". "Vostès no compleixen ni un requisit", ha recordat. Els dos partits independentistes tenen grup gràcies a una interpretació flexible del reglament del Congrés a canvi dels vots a la mesa de Francina Armengol. "El que no han guanyat a les urnes no ho poden guanyar als despatxos; han fet una cacicada amb els grups parlamentaris", ha criticat Feijóo, i ha demanat a Rufián i Nogueras que hi renunciïn. 

Feijóo ha dit reivindicat la seva experiència a l'administració davant d'un Rufián que, ha dit, es mou millor en platós o tuits. El dirigent popular ha ironitzat amb els resultats del portaveu d'ERC a Santa Coloma de Gramenet i ha criticat que doni "lliçons" a partits que sí que guanyen les eleccions. Feijóo ha dit a Nogueras que el PP no és "anticatalunya", i ha recordat que els populars van treure més vots que ERC i Junts a les passades eleccions. "És una falta de respecte als votants", ha afirmat. Feijóo ha dit que Rufián i Nogueras cada cop s'assemblen més i els seus discursos són "intercanviables". El candidat ha reivindicat CiU i s'ha preguntat si en queda res, d'aquell partit, i ha recomanat a Junts que torni a fer política sobre els problemes "reals" dels catalans. "Quan ho feien, guanyaven", ha dit.

El líder del PP ha recordat que ERC i Junts poden presentar-se a les eleccions com a partits independentistes perquè així ho permet la Constitució. "Entenc que algú vulgui trencar el meu país, però no accepto que per assolir aquests objectius s'incompleixi la llei, que la justícia no operi contra ells o que el president del govern es recolzi en aquests partits per mantenir-se en el poder", ha dit. Feijóo ha constatat que ERC i Junts pacten més amb el PSC que no pas entre ells. "El PSOE utilitza a Junts i ERC per governar ajuntaments, diputacions i el govern d'Espanya", ha reblat. Feijóo ha insistit que el conflicte no és entre Catalunya i Espanya, sinó "entre catalans"