Díaz insisteix que l'acord d'investidura ha d'incorporar la renúncia a la unilateralitat

La vicepresidenta segona del govern espanyol en funcions demana als independentistes complir tres regles d'or en la negociació: "Discreció, responsabilitat i altura de mires"

La líder de Sumar, Yolanda Díaz, intervé en un fòrum de 'La Vanguardia' a l'Icab
La líder de Sumar, Yolanda Díaz, intervé en un fòrum de 'La Vanguardia' a l'Icab | Lorena Sopena / Europa Press
Nació
05 d'octubre de 2023, 22:57
Actualitzat: 22:58h
La vicepresidenta segona del govern espanyol i líder de Sumar, Yolanda Díaz, ha afirmat aquest dijous que un possible acord amb els independentistes per investir el president de l'executiu en funcions i candidat del PSOE a la reelecció, Pedro Sánchez, ha de comportar "renúncies a la unilateralitat".

Ho ha dit en el fòrum organitzat per La Vanguardia sota el títol El futur de l'esquerra, celebrat al Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (Icab), des d'on ha sostingut que "si hi ha acord, no hi ha unilateralitat". Díaz ha argumentat que "quan es dialoga tenim unes regles d'or: discreció, responsabilitat i altura de mires. Però quan hi ha acord, no hi ha unilateralitat. Això no vol dir que un deixi de pensar el que pensa".


Amb tot, però, la vicepresidenta segona del govern espanyol s'ha mostrat convençuda que Sánchez serà investit: "Li ho dic jo: hi haurà investidura i govern de coalició progressista". De fet, ha assenyalat que, en cas de no produir-se aquest desenllaç, "governaran (el líder de l'extrema dreta) Santiago Abascal i (el popular) Alberto Núñez Feijóo i retrocediran 50 anys".

Preguntada per l'amnistia, Díaz no ha fet referència explícita a ella, però ha subratllat que s'han de "tancar ferides", eixamplar la democràcia, millorar la vida de la gent i desjudicialitzar la política. "Estem vivint una cosa històrica que no té res a veure amb el que vam viure el 1977. No estem canviant de règim, estem abordant un conflicte polític, i la ciutadania mereix respecte, serenitat, calma i que ens puguem abraçar", ha reflexionat.
 

La importància de "reconèixer" Puigdemont

Preguntada per la reunió que va mantenir amb l'expresident de la Generalitat i eurodiputat de Junts, Carles Puigdemont, al Parlament Europeu a Brussel·les (Bèlgica) el passat 4 de setembre, la líder de Sumar ha admès que la foto va "ser arriscada". No obstant això, Díaz ha defensat que aquesta imatge la va permetre pel seu país, "per una raó fonamental, perquè sé que en les estratègies de negociació hi ha una clau de la negociació, que és el reconeixement".

En aquest sentit, ha criticat que va ser el PP a Catalunya el que va fer "la mostra més gran d'abdicació en política i va col·locar al país en una situació de gairebé enfrontament d'una població contra una altra". Així, ha aprofitat per fer una crida al diàleg i ha assegurat que el conflicte entre Catalunya i Espanya és una qüestió d'estat que s'ha d'abordar amb "intel·ligència, audàcia i comprensió".

Alhora, Díaz també ha recordat que existeix una taula de diàleg i la posició és coneguda, i encara que ha sostingut que"els catalans votaran", ha apuntat que serà una votació que servirà per ratificar el resultat d'aquesta taula, al qual s'ha referit amb el terme acord de majories. Així mateix, ha apuntat que Catalunya és l'única comunitat autònoma que no té l'estatut que ha votat, i que el Tribunal Constitucional (TC) va retallar preceptes que sí que recull l'estatut andalús.