Puigdemont i Díaz consensuen a Brussel·les «explorar totes les solucions democràtiques» al conflicte català

L'expresident de la Generalitat i la vicepresidenta espanyola i líder de Sumar acorden mantenir una "relació estable" en el procés de negociació per a la investidura de Pedro Sánchez, i refermen l'aposta compartida pel diàleg

Carles Puigdemont i Yolanda Díaz, en la trobada al Parlament Europeu
Carles Puigdemont i Yolanda Díaz, en la trobada al Parlament Europeu | ACN / Nazaret Romero
04 de setembre de 2023, 15:20
Actualitzat: 16:09h
L'expresident i eurodiputat de Junts, Carles Puigdemont, i la vicepresidenta en funcions del govern espanyol i líder de Sumar, Yolanda Díaz, s'han reunit aquest migdia al Parlament Europeu per abordar la investidura de Pedro Sánchez. Un moviment de profunditat, perquè trenca l'aïllament polític de Puigdemont. En un comunicat posterior a la trobada, la mateixa Díaz ha apunta que l'objectiu ara exigeix construir una "relació estable" amb Puigdemont. És més, segons la vicepresidenta espanyola s'han d'explorar "totes les solucions democràtiques" en ple debat sobre l'amnistia i l'autodeterminació com a condicions de Junts per al pacte. En un altre comunicat, similar al de la vicepresidenta espanyola, Puigdemont també ha advocat per "trobar solucions basades en el diàleg".

L'expresident, a través de Twitter, ha emmarcat la trobada dins de la "normalitat democràtica" a la Unió Europea (UE). I ha considerat que "dialogar i mantenir relacions polítiques entre formacions de diferents ideologies no hauria de ser cap sorpresa, ni cap excepcionalitat". Tal com també han detallat fonts de Sumar minuts més tard de la compareixença, la reunió ha transcorregut "amb normalitat i en un to cordial". Les mateixes fonts han precisat que ha estat "fructífera" i que ha permès constatar que totes dues formacions comparteixen la convicció que la política s'ha de fer "des del diàleg i els principis democràtics".

A més a més, han assenyalat que un altre punt en comú és la creença que els problemes polítics s'han de tornar a resoldre políticament per tal de trobar "solucions basades en el diàleg". La democràcia, segons Sumar, "consisteix en el diàleg entre posicions diferents". I tal com ha apuntat Díaz, ella, personalment, està compromesa amb aquest diàleg per "impulsar avanços socials i caminar cap a un país plurinacional". La mà dreta de Pedro Sánchez ja ha avançat quecontinuaran parlant amb Puigdemont

Des del PSOE, però, s'ha remarcat ràpidament que Díaz hi ha anat en nom del seu partit, no pas de l'executiu estatal. En tot cas, és la primera vegada que un dirigent espanyol s'ha reunit, de manera oficial, amb el líder independentista a l'exili, una reunió que arriba just l'endemà que Jaume Asens, en una entrevista a l'Ara, suggerís que seria "positiu" que algun líder polític estatal visités Puigdemont a Bèlgica.

La trobada s'ha fet a l'Eurocambra. Hi han estat també presents l'exconseller i eurodiputat, Toni Comín, i Asens, encarregat de greixar les relacions entre Sumar i Puigdemont des de fa setmanes. El president a l'exili és l'encarregat de pilotar les negociacions de Junts amb el PSOE per a la investidura de Sánchez i aquest dimarts detallarà, en una conferència, quines són les seves reivindicacions per facilitar que els socialistes continuïn a la Moncloa. L'hermetisme al voltant de la proposta és total, però tot apunta que el llistó serà de màxims.

De moment, Puigdemont ha assegurat que encara no hi ha negociacions obertes, només "diàleg". El cert és que Junts sí que ha arribat a pactes rellevants amb el PSOE, pel que fa per exemple a la mesa del Congrés. El partit que presideix Laura Borràs ha facilitat amb els seus vots la configuració d'una mesa progressista, presidida per Francina Armengol, a canvi d'avenços en el català a Europa -que s'hauran de concretar en les setmanes entrants- i de tenir grup propi al Congrés. Els socialistes van cedir quatre diputats als independentistes perquè tinguin entitat pròpia, cosa que vol dir més temps d'intervenció, més presència en comissions i més diners.

Això no vol dir, però, que hi hagi res tancat per a la investidura de Sánchez. De fet, aquesta serà la gran negociació i Junts s'ha posat en mans de Puigdemont, que insisteix que no vol "solucions personals". El debat, fins ara, ha girat al voltant de l'amnistia, una demanda que ja va fer ERC fa quatre anys i que, aleshores, el PSOE es va negar a abordar. Ara, els socialistes estan disposats a estudiar-ho, mentre Sumar ja treballa per trobar-hi un encaix constitucional. ERC, però, ha avisat que acabar amb la repressió provocada per l'1-O és només el punt de partida i que cal parlar també d'autodeterminació si Sánchez vol ser president. 

ERC insta a Junts a coordinar les negociacions amb el PSOE. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat que l'acord d'amnistia inclogui Puigdemont -no pas Laura Borràs, condemnada per corrupció pel cas dels contractes a les Lletres Catalanes- i ha insistit que també cal que el PSOE es comprometi amb el benestar dels catalans, cosa que es tradueix amb el traspàs de Rodalies i posar fi a l'espoli fiscal que pateix Catalunya. Per aconseguir-ho, Aragonès ha demanat una negociació "coincident i coordinada" amb els exsocis independentistes.

L'horitzó immediat és el 26 de setembre, quan Alberto Núñez Feijóo intentarà una investidura condemnada al fracàs, perquè només compta amb el suport de Vox i dels satèl·lits regionalistes del PP. Després s'activarà l'opció de Pedro Sánchez, que tindrà temps fins a finals de novembre per intentar revalidar la Moncloa. El PSOE confia que el ple d'investidura es pugui fer de manera ràpida, i ja posen sobre la taula el dia 17 d'octubre. Abans, però, caldrà una negociació llarga i complexa. El PSOE no té alternatives -la desaparició de Ciutadans ho fa impossible- i necessita el vot afirmatiu d'ERC, Junts, Bildu i el PNB. De moment, Yolanda Díaz ha fet un primer pas.