Els «boomers» i la generació X, els més partidaris de la independència

El CEO detecta també un increment de les posicions més de dretes entre la generació més jove, sobretot en els homes

Manifestants independentistes en l'última Diada
Manifestants independentistes en l'última Diada | Hugo Fernández
19 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 19:00h
El Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) ha presentat aquest dijous els resultats de l'Enquesta sobre generacions i participació, que estudia les diferències entre generacions pel que fa a la participació ciutadana, la ideologia o actituds sociopolítiques, com ara el feminisme, la gestació subrogada o les relacions entre Catalunya i Espanya. Precisament, la generació més favorable a la independència de Catalunya és la dels boomers -nascuts entre el 1946 i 1964- i la generació X -nascuts entre 1965 i 1980. Per contra, la generació silenciosa -nascuts entre 1928 i 1945-, els millennials -entre 1981 i 1996- i la generació Z -entre 1997 i 2012- és més partidària que Catalunya continuï sent una comunitat autònoma dins d'Espanya. A mesura que les generacions són més joves, també augmenta la indefinició sobre la qüestió territorial.

En dades concretes, entre la generació silenciosa hi ha un 33% favorable a una Catalunya com a comunitat autònoma i un 27% es decanta per la independència. Entre la generació del Baby boom, cau l'autonomisme -un 23%- i augmenta la voluntat d'independència fins al 34%. En la generació X, el 25% vol que Catalunya sigui una comunitat autònoma i el 32% prefereix un estat independent. En les generacions joves, l'independentisme cau: només un 26% dels millennials prefereix la independència, davant d'un 28% que vol que Catalunya continuï com a comunitat autònoma. En la generació Z, el 29% es queda amb l'autonomia i l'independentisme cau al mínim, un 23%. Alhora, creix fins al 28% el gruix de gent que no sap o no vol respondre quina relació territorial prefereix.

Malgrat la davallada del procés, hi ha més simpatia per als independentistes que per als espanyolistes, en general. Si ho mirem per generacions, els boomers són el grup de gent que té més simpatia per als independentistes i menys per als no-independentistes. Aquestes diferències es matisen en la resta de generacions.

 

Desafecció i creixement de les dretes

Pel que fa a partits, l'enquesta apunta a una desafecció creixent. En general, la majoria de la població no té simpatia per cap partit i els dos partits que generen més preferència són el PSC i ERC. Així, les generacions més grans tenen més simpatia pels socialistes. La generació silenciosa té com a segona opció Junts, mentre que els boomers es decanten per ERC. A partir d'aquí, però, a la pregunta sobre quin partit genera més simpatia, totes les generacions responen que "cap". El pic arriba a la generació Z, amb un 22% dels enquestats que assegura no sentir simpatia per cap formació política. La segona opció tant dels més joves, com dels millennials i dels X és ERC. Pel que fa al partit que genera més antipatia, totes les generacions apunten a Vox.

De l'enquesta en destaca també la ubicació ideològica de les diferents generacions. En general, la societat catalana se situa a l'esquerra i el centreesquerra, però hi ha diferències entre generacions. Els boomers són la generació que se situa més cap a l'esquerra, amb diferències petites amb la generació X i els millennials. En canvi, en la generació Z -els més joves- s'observa un repunt de les posicions de dreta (14%) i d'extrema dreta (8%). Si entrem al detall: en la generació Z és on hi ha el grup més gran d'homes d'extrema dreta. Un 9% dels homes més jove s'ubica en aquest grup ideològic, per damunt de les altres generacions. D'altra banda, en les dones, l'extrema dreta baixa fins al 6%, un percentatge més normal.
 

Els homes joves, poc interessats en el feminisme 

La societat catalana veu en la protesta social una bona eina per canviar les coses. En les últims anys, les mobilitzacions que han tingut més participació són les relacionades amb la independència. Els boomers són la generació que més s'interessa en les mobilitzacions i els que més s'han mobilitzat per la independència, un 51%. La generació silenciosa i la Z són els que menys interès tenen en mobilitzar-se. En els més joves decau l'interès pel procés independentista. Concretament, només un 35% de la generació Z mostra interès per les mobilitzacions independentistes. En clau de protesta, en la generació més jove és on es veu més diferència entre homes i dones pel que fa a l'interès en mobilitzacions feministes. Només un 29% dels homes enquestats de la generació Z assegura tenir interès en aquestes qüestions, molt per sota del 65% de les dones de la mateixa generació. En general, les dones mostren molta més implicació en les mobilitzacions feministes.