Valtònyc anuncia que torna de l'exili

El cantant s'acomiada de Carles Puigdemont ara que els delictes de què la justícia espanyola l'acusa han prescrit

Josep Valtònyc i Carles Puigdemont, en retorn del raper de l'exili
Josep Valtònyc i Carles Puigdemont, en retorn del raper de l'exili | X: @valtonyc
Marc Orts
28 d'octubre de 2023, 08:47
Actualitzat: 13:31h
El raper català Josep Valtònyc ha anunciat aquest dissabte que torna a Catalunya i a les Balears des de l'exili després de cinc anys i mig. "Tornar sempre és la millor part de l'aventura", ha celebrat en una piulada a la xarxa social X. Valtònyc trepitjarà terra català ara que els delictes de què la justícia espanyola l'acusa han prescrit. Amb tot, s'ha volgut acomiadar de Carles Puigdemont, a qui ha agraït "tot el que hem lluitat, rigut, viscut i plorat".
 
Segons ha informat l'advocat de l'artista, Gonzalo Boye, als micròfons d'El Suplement de Catalunya Ràdio, és el mateix Puigdemont qui l'està portant en cotxe fins a un punt indeterminat. “Que tinguis un bon retorn a la teva terra, que és la nostra. "Amb tu, tots tornem una mica”, ha expressat l'expresident de la Generalitat. Valtònyc es dirigeix primer a Palma de Mallorca, on viuen la seva família i els seus éssers estimats més propers.
 

Una lluita als tribunals des del 2018

Valtònyc lluitava des del 2018 als tribunals belgues contra l'ordre d'extradició a l'Estat, que exigia el compliment d'una condemna de tres anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces en les lletres de les seves cançons. Un tribunal de primera instància va rebutjar l'entrega del cantant, una decisió després confirmada també pel Tribunal d'Apel·lació de Gant el desembre del 2021, en considerar que cap dels fets és punible a Bèlgica.

Malgrat el rebuig d'Apel·lació, el cas va arribar a una instància més, a Cassació, arran d'un recurs de la fiscalia belga. L'alt tribunal va revisar la sentència i va ordenar repetir el judici després d'anul·lar la resolució envers les injúries a la corona. En la seva decisió, Cassació va criticar que Apel·lació digués que els insults de Valtònyc a la monarquia espanyola "no estan penalitzats en la legislació belga per cap altra disposició que no sigui la llei del 1847", que imposa penes de fins a tres anys de presó per injúries a la corona.

Els articles 275-277 del codi penal belga castiguen els insults contra funcionaris públics i figures constitucionals amb penes de fins a un mes de presó. Altres articles fan referència als delictes de difamació i insults en general, penats amb fins a un any de presó i de dos mesos, respectivament. Així, la justícia belga va acabar tenint en compte la sentència del Tribunal Constitucional belga d’octubre del 2021, que indica que les opinions crítiques contra institucions, personatges públics o el sistema constitucional d'un estat s'emmarquen en la llibertat d'expressió, tal com marca la jurisprudència d'Estrasburg.

Finalment, el maig del 2022, la justícia belga va rebutjar l’extradició de Josep Miquel Arenas perquè no va poder detectar cap delicte present en el codi penal del país equivalent al d’injúries a la corona pel qual va ser condemnat a l’estat espanyol, ja que la resta ja s’havien descartat.