El rei insta a «respectar i complir» la Constitució sense referències a l'amnistia

En l'obertura solemne de la legislatura al Congrés, Felip VI defensa l'entesa i el "pluralisme" mentre Francina Armengol situa el diàleg i la concòrdia com a "grans fortaleses" de la democràcia a l'Estat

El rei Felip VI, Letícia i Elionor.
El rei Felip VI, Letícia i Elionor. | Eduardo Parra / Europa Press
29 de novembre de 2023, 11:45
Actualitzat: 13:39h
Felip VI ha protagonitzat aquest dimecres l'obertura solemne de la quinzena legislatura al Congrés dels Diputats. Ho ha fet amb un discurs en el qual ha instat a "respectar i complir" la Constitució de manera genèrica i sense fer cap referència a l'amnistia. La intervenció, de formes suaus i allunyada de la seriositat amb la qual va rebre Pedro Sánchez quan el president espanyol va prendre possessió del càrrec, també ha reivindicat l'entesa i el "pluralisme".


Tant ha estat així que el monarca fins i tot ha fet gala de plurilingüisme i ha acabat el discurs amb un "moltes gràcies" pronunciat en les quatre llengües oficials, un pluralisme que ha reivindicat que es va iniciar el 1978, amb la Constitució. "El país va assolir la seva millor expressió en l'entesa mútua sense imposicions ni exclusions, i en la voluntat d'integració que enriqueix, amb la diversitat i el pluralisme, el nostre projecte comú, el nostre vincle emocional i solidari com a nació", ha afegit. 

"Això és el que van fer els espanyols fa 45 anys. Ens van deixar una Constitució, que és l'ànima de la nostra democràcia i llibertat, amb un esperit inclusiu d'ideals i conviccions i un propòsit comú com mai havíem tingut. Una Espanya serena, il·lusionada, confiada en el seu futur. Hem d'honorar aquell llegat de grandesa responsabilitat i sentit de la història", ha reivindicat Felip VI. Finalment, el rei ha recordat que el parlament té com a valor polític principal la "integració" de les diferents "opcions i projectes". Per aquest motiu, i davant el govern espanyol en ple, ha demanat als diputats i senadors que aprofitin la "confiança" que han dipositat en ells els ciutadans per complir les seves funcions buscant sempre "el bé comú de tots els espanyols".

Armengol: diàleg i legitimitat


Abans del monarca ha intervingut la presidenta del Congrés, Francina Armengol, que com ja va fer durant el discurs de la jura de la princesa Elionor, ha posat l'accent en els valors democràtics, i ha instat a fer un "esforç" per conservar la democràcia espanyola intacta davant l'augment de l'erosió de les democràcies arreu del món. "El Congrés és l'espina dorsal d'una democràcia. És a través d'ell que el poble pot exercir el seu poder. Suposa un element indispensable per a la llibertat de les nostres societats: per vigilar i protegir els drets de les majories i minories", ha afegit.

També ha insistit que aquesta ha de ser una legislatura amb el "diàleg i la concòrdia" com a "grans fortaleses". "L'entesa és clau en aquesta època de pluralitat de la cambra, de governs sense majories absolutes", ha afegit Armengol. Durant el seu discurs també ha reivindicat el reconeixement de la "diversitat" de l'Estat, i ha posat en relleu l'ús de les quatre llengües oficials. També ha defensat que la Constitució espanyola "va ser, és i serà sempre el nostre punt de trobada", i ha destacat la legitimitat del procés d'investidura perquè "emana de la voluntat dels ciutadans exercida el 23 de juliol". "Distorsionar la realitat o qüestionar importants valors democràtics des de l'opacitat de la disputa només augmentarà la desafecció de la societat cap a les institucions", ha advertit.

L'expresidenta balear no ha volgut desaprofitar la situació per denunciar el conflicte entre Israel i Palestina, una "duríssima tragèdia". Ha exigit que, a les portes que s’aixequi la pausa en els bombardejos d'Israel sobre la Franja de Gaza, l'alto el foc "sigui definitiu". "L'única arma, el diàleg", ha sentenciat. En els últims dies, Sánchez ha modificat la posició en el conflicte i ha obert la porta a un reconeixement unilateral de Palestina si la Unió Europea no hi aposta.