L'Audiència Nacional va autoritzar l'espionatge a David Fernàndez en el cas Tsunami Democràtic

La Guàrdia Civil va intervenir les comunicacions de diversos dirigents independentistes, però no van trobar res que servís per a la investigació

David Fernàndez.
David Fernàndez. | Adrià Costa
14 de desembre de 2023, 17:34
Actualitzat: 15 de desembre, 8:31h
L'Audiència Nacional va autoritzar instal·lar un programari espia al telèfon mòbil del periodista i exdiputat de la CUP David Fernàndez en el marc del cas Tsunami Democràtic, segons ha avançat Vilaweb i ha confirmat Nació. A finals de 2019 i principis de 2020, el jutjat central d'instrucció 6, que havia començat a investigar les protestes contra la sentència del procés, va acordar aquest espionatge a petició de la Guàrdia Civil.

Concretament, va autoritzar intervenir una quarantena de telèfons, entre els quals també el de l'exdiputat de la CUP Quim Arrufat o l'exlíder de Podem Catalunya Albano Dante Fachin, que no han estat imputats en la causa. Res del que van trobar ha servit -almenys fins ara- per nodrir la investigació, que beu sobretot del cas Volhov. Es va utilitzar una tecnologia similar a Pegasus, però fonts coneixedores assenyalen que no es diu el nom del programari espia.

Ni Fernàndez, ni Arrufat, ni Fachin estan investigats en aquesta causa i tampoc apareixen en l'informe final de la Guàrdia Civil. El cas sí que afecta Carles Puigdemont o Marta Rovira per un suposat delicte de terrorisme, pel seu paper en Tsunami Democràtic i les protestes contra la sentència, especialment la de l'Aeroport del Prat.

En el cas de Fernàndez, la Guàrdia Civil no va poder infectar el seu telèfon amb el programari espai per problemes tècnics, però sí que van poder obtenir algunes de les seves converses privades. L'Institut Armat va arribar a parlar d'ell com un "ideòleg" i "dinamitzador" de Tsunami i el vincula amb Arnaldo Otegi.

Pel que fa a Fachin, se'l vol espiar per la seva proximitat a l'independentisme i perquè dona suport a iniciatives de desobediència civil. En el seu cas, es van intervenir també telèfons de la seva família, com va denunciar ara fa uns dies. El desembre de 2019, la Guàrdia Civil també va demanar punxar el telèfon de Joan Matamala i el jutge Alejandro Abascal ho va avalar, amb el suport de la Fiscalia.