Aragonès descarta la reforma de l'Estatut: «No permet votar la independència»

El president de la Generalitat adverteix Sánchez que a la taula de diàleg no es tractaran temes que "no resoldran el conflicte", com la reforma del finançament

L'última reunió entre Aragonès i Sánchez al Palau de la Generalitat
L'última reunió entre Aragonès i Sánchez al Palau de la Generalitat | Miquel Homs
Nació
28 de desembre de 2023
Actualitzat: 07 de març de 2024, 14:25h

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha avisat el cap del govern espanyol, Pedro Sánchez, que la taula de diàleg no abordarà ni una reforma del finançament per a Catalunya ni tampoc un nou Estatut: "No resoldran el conflicte", ha argumentat en una entrevista a l'ACN. El president català considera que qüestions com la fi del dèficit fiscal i un "finançament singular" s'han de tractar a la comissió bilateral entre la Generalitat i la Moncloa: "La taula de negociació és per resoldre el conflicte, que no es resol amb un acord de finançament".

Des de la Sala dels Diputats del Palau de la Generalitat, Aragonès ha reiterat que la taula de diàleg ha de servir només per abordar el conflicte polític. I que, per tant, n'ha de quedar fora qualsevol altra proposta, ja sigui per acabar amb el dèficit fiscal o per reformar l'Estatut. Són opcions que "no permeten votar la independència", tal com constata el president. I, en tot cas, insisteix que s'han de tractar a la comissió bilateral, tal com ja preveu l'Estatut.

El cap de l'executiu ha aprofitat per advertir Sánchez que ni un acord de finançament "singular" per a Catalunya, ni cap nou Estatut podran solucionar l'encaix amb Espanya. "M'agradaria separar les negociacions. Hem de diferenciar de manera molt clara el que és la resolució del conflicte polític amb altres debats també importantíssims. Són dues qüestions absolutament separades", ha justificat el president. En aquest sentit, Aragonès ha recalcat que la seva proposta a l'Estat seguirà sent l'autodeterminació.
 

Un dèficit fiscal "insuportable"

Aragonès ha definit el dèficit fiscal d'"insuportable" però ha afegit que, encara que s'hi posi punt final, no es resoldrà la qüestió política: "El finançament i les mesures econòmiques no resoldran el conflicte, que es resol votant". Així, el cap del Govern reivindicarà la fi del dèficit fiscal a l'espai on "pertoca": a la comissió bilateral entre l'Estat i la Generalitat. "No entrarem a bescanviar una cosa per l'altra", ha reiterat.

El president ha subratllat que el més "rellevant" és fer acabar l'anomalia que Catalunya sigui el tercer territori que més aporta a l'Estat però el 10è en rebre'n. Així, Aragonès considera que les formalitats institucionals per establir un finançament singular, i com aquest es forma i s'articula és del tot "secundari". El que és "important" és "la substància", acabar amb aquest "sobreesforç" fiscal i centrar el debat en els beneficis per a la ciutadania.
 

La proposta catalana de finançament, al febrer

En aquest sentit, Aragonès espera rebre de la consellera d'Economia Natàlia Mas Guix, entre finals de gener i principis de febrer, la proposta de finançament singular perquè Catalunya recapti tots els impostos propis de la Generalitat: "I portarem aquesta proposta als espais de negociació amb l'Estat", ha afegit.

Aragonès també ha recordat que no només País Basc i Navarra gaudeixen d'un finançament específic, sinó que també hi ha d'altres règims especials com el balear o el canari: "Prioritzarem una solució per a Catalunya, no entrarem en com s'han de finançar altres territoris amb una modificació de la LOFCA", ha avisat. En aquest punt, Aragonès vol tenir "tota la força" dels partits catalans per reclamar el finançament singular, però també avisa: "No aigualirem d'entrada a Catalunya una proposta ambiciosa".

Finalment, sobre l'acord pel traspàs de Rodalies, Aragonès sustenta que als pressupostos de l'Estat del 2024 s'hi ha de preveure les partides del servei ferroviari que haurà d'assumir la Generalitat en virtut del traspàs. A més, el president considera que hi ha "temps de sobres" per culminar el traspàs durant aquesta legislatura espanyola: "Van reformar la Constitució en un matí".