L'amnistia ja té nou calendari: quan es tornarà a votar?

Els grups debatran de nou a la comissió de Justícia a partir del dictamen aprovat la setmana passada

El ple del Congrés
El ple del Congrés | ACN
Nació
06 de febrer del 2024
Actualitzat a les 12:43h
La mesa del Congrés ha analitzat aquest dimarts l'informe dels lletrats del Congrés que apunten que la llei d'amnistia s'haurà de debatre de nou a la comissió de Justícia a partir del dictamen que es va aprovar el 30 de gener, i que la comissió disposa d'un termini de 15 dies que expira el 21 de febrer per elaborar un nou redactat.

Aquest calendari situa la votació final de la llei d'amnistia com a mínim al ple que té lloc entre el 27 i el 29 de febrer. Amb tot, fonts del Congrés recorden que a comissió té la possibilitat de prorrogar els debats 15 dies més i que, si es donés aquest supòsit, la llei no aniria al ple fins ben entrat el mes de març.

La mesa d'aquest dimarts ha desestimat els arguments del PP i de Vox, que consideren que malgrat que el ple del 30 de gener va aprovar el dictamen de la llei, el fet que finalment la llei quedés rebutjada en el seu conjunt (pel no de Junts) suposa que el projecte ha decaigut i que s'ha de tornar a iniciar tot el procés.

Un cop rebutjades aquestes peticions dels grups de la dreta, aquest dimarts s'inicia el calendari de 15 dies de què disposa la comissió per redactar un nou dictamen a partir del text aprovat i amb les esmenes vives que van deixar diversos grups com ERC i Junts. Segons aquest calendari la comissió hauria de tenir enllestit i aprovat un nou dictamen el 21 de febrer.

La mesa d'aquest dimarts també ha abordat les peticions del PP i de Vox perquè la presidència intervingui cada vegada que es produeixen "ofenses" al Poder Judicial. Fonts del Congrés recorden que la presidenta del Congrés, Francina Armengol, és partidària que tothom s'expressi sense ofendre ningú, però veu fonamental que es prioritzi la llibertat d'expressió.
 

Un flotador per salvar la llei

Els negociadors de l'amnistia volen garanties. El PSOE necessita assegurar que el text que surti no tindrà fissures i passarà el filtre del Tribunal Constitucional i de la justícia europea. Junts ha de poder garantir que la llei s'aplicarà i s'aplicarà bé. Això vol dir que afectarà tots els represaliats, especialment Carles Puigdemont, i de manera ràpida. Aquest és el terreny de joc definit pels principals actors -i fortament condicionat pels jutges-, que s'han de posar d'acord en les setmanes vinents.

El PSOE no vol retocar gaire més la llei, però està obert a dialogar sempre que el resultat no posi en risc la constitucionalitat del text. Aquest dilluns, en una entrevista a La Sexta, Sánchez ha obert la porta a pactes paral·lels a la llei. És a dir, aprovar la llei tal com està -o sense reformes de fons- i pactar una reforma, per exemple, de la llei d'enjudiciament criminal (LECrim) pel que fa als períodes d'instrucció dels procediments.

No és una proposta en ferm, però sí un exemple que el president espanyol està obert a trobar algun punt d'entesa que retorni Junts al "sí" a l'amnistia. Fonts de la Moncloa, però, rebutgen interpretar la negociació per l'amnistia des d'un punt de vista de "cessions" i recorden que tots els partits que van investir Sánchez estan d'acord que hi ha d'haver una amnistia.