Junts reclama «no tenir pressa» per pactar l'amnistia amb el PSOE

El portaveu del partit, Josep Rius, assegura que la patacada dels socialistes a les eleccions gallegues "no canvien res" i assenyala que el més important és disposar d'una "bona llei"

Josep Rius, a la seu de Junts.
Josep Rius, a la seu de Junts. | Junts
19 de febrer del 2024
Actualitzat a la 13:35h
Junts insisteix que "no hi ha pressa" per negociar la llei d'amnistia. "No és el moment de tenir pressa, sinó de tenir una bona llei d'amnistia", ha assenyalat aquest dilluns Josep Rius, portaveu de la formació, en roda de premsa a la seu del partit. La formació fundada per Carles Puigdemont va ser informada que el PSOE havia registrat una petició de pròrroga per tal de disposar de dues setmanes més per negociar la llei, tombada a finals de gener per la manca de garanties sobre la seva aplicació, tant a nivell de delictes com de calendari.

Segons Rius, les eleccions gallegues -amb el PSOE enfonsat- "no canvien res" a l'hora d'abordar la desjudicialització definitiva. ERC, que a diferència de Junts va votar a favor de la llei en el ple celebrat a finals de gener, reclama que no hi hagi "invents" en aquest tram final, i també aposta per demanar "responsabilitat". El portaveu de la formació de Puigdemont -líder de les negociacions amb Gonzalo Boye, Jordi Turull i Míriam Nogueras com a nucli dur- ha assenyalat que no s'està fent cap "invent", sinó que s'intenta millorar la norma.

"Continuarem com sempre. Temim un pacte d'investidura, i ja vam dir que la legislatura avançaria en funció dels acords que anessin arribant", ha apuntat Rius, que ha tornat a escudar-se en la "discreció". És la mateixa discreció que  ja es va exhibir en la investidura de Pedro Sánchez, que va servir per evitar el soroll i que va acabar desembocant en un acord. Un escenari de fracàs de l'amnistia, en tot cas, posaria en risc la legislatura, per bé que a la direcció de Junts confien que no hi haurà cap conseqüència interna si la decisió l'assumeix Puigdemont.
 

Pressupostos i eleccions gallegues

"La resposta del Govern ha estat decebedora", ha remarcat Rius pel que fa a la rebuda dels plantejaments de Junts a l'hora de negociar els pressupostos de la Generalitat per al 2024. Entre aquestes propostes hi ha l'eliminació de l'impost de succcessions, que ja ha estat rebutjada per ERC. Aquesta proposta, que abans de ser verbalitzada ja se sabia que no seria acceptada pel Govern, serveix a Junts per verterbar el perímetre ideològic de cara a les properes eleccions catalanes, com també està passant amb la carpeta de la immigració i seves competències.

Al mateix temps, el portaveu del partit s'ha preguntat si Salvador Illa, cap de files del PSC, farà costat als comptes d'enguany després que hi hagi hagut "incompliments" per part del Govern. En aquesta negociació, Junts no ha posat sobre la taula el Hard Rock -l'any passat sí que ho va fer- perquè és una carpeta que els socialistes ja reclamen. Aquesta setmana hi ha prevista una nova trobada entre els negociadors del partit de Puigdemont i l'executiu, però la cita de la setmana passada -de només vint minuts- no fa preveure que hi hagi cap acord.

En relació a les eleccions gallegues, Rius ha felicitat el BNG pel creixement registrat a les urnes, que malgrat tot ha estat insuficient per impedir una nova majoria absoluta del PP. Els nacionalistes gallecs, això sí, han quedat molt per sobre del PSOE, que ha obtingut només nou escons, setze menys que el BNG, que n'ha aconseguit 25. Junts ha posat la formació liderada per Ana Pontón com a exemple davant de dos partits "sucursalistes" com són, segons ell, els populars i els socialistes. El resultat ha servit per salvar el lideratge d'Alberto Núñez Feijóo.