Govern i comuns, obligats a trobar el desllorigador pel Hard Rock

Els contactes entre les dues parts continuaran en les properes hores per salvar els pressupostos abans de la votació de dimecres; les converses, que també aborden educació i polítiques feministes, estan aturades pel macroprojecte a Tarragona

Pere Aragonès i Jéssica Albiach, en un ple del Parlament.
Pere Aragonès i Jéssica Albiach, en un ple del Parlament. | Europa Press
Carme Rocamora / Oriol March
11 de març del 2024
Actualitzat a les 20:39h
Quan l'any passat el PSC pressionava per incloure la B-40 als pressupostos de la Generalitat, el president Pere Aragonès va assegurar davant d'un nucli reduït de persones que només estava disposat a cedir en aquesta qüestió. "I, si no, anem a eleccions", va arribar a assegurar en privat. L'escull, aquest 2024, és un altre, i amb uns altres protagonistes. El principal problema que té Aragonès per aprovar els tercers comptes consecutius del mandat -des del segon tripartit que no passa- és el Hard Rock, perquè els comuns exigeixen que es freni i el Govern insisteix que no hi ha marge -ni polític, ni legal, ni administratiu- per aparcar-lo. Fins dimecres, les dues parts tenen temps per trobar un desllorigador que, per ara, no apareix en les converses.

Hi ha marge per flexibilitzar el Hard Rock, un macroprojecte previst al Camp de Tarragona, per part de l'executiu? "Saben que no es pot fer el que ells volen", sostenen fonts governamentals consultades per Nació. En públic hi ha membres de l'executiu -ho han fet Aragonès i el viceconseller Sergi Sabrià en els últims dies- que denoten la manca d'entusiasme sobre el projecte de joc i turisme, però s'escuden en el fet que "no hi ha marge" per fer marxa enrere. Les converses han continuat en les últimes hores i ho faran en els dies vinents. De fet, ja s'ha avançat en múltiples qüestions sectorials. A la reunió d'aquest dilluns, segons fonts consultades, els negociadors han posat fil a l'agulla a carpetes sobre educació i polítiques feministes.

"Es va avançant per tenir el camí recorregut si finalment es desbloqueja el Hard Rock", remarquen fonts dels comuns consultades per aquest diari. És a dir, que es van tancant acords per àmbits per tenir el camp de terreny enllestit si emergeix un desllorigador sobre el Hard Rock. Si s'arriba a una entesa sobre el macroprojecte, totes dues parts ja tindran la feina molt avançada per garantir l'aprovació pressupostos. Però a hores d'ara tot indica que, si arriba una entesa, serà en temps de descompte. En la trobada d'aquest dilluns al matí no hi ha hagut cap avenç "notori" sobre el Hard Rock, remarquen fonts coneixedores de la formació. 

Un compromís "verbal"

Però quin podria ser aquest desllorigador? Els comuns volen que el Govern es comprometi a oposar-se al pla director urbanístic (PDU) del projecte en el moment que aquest se sotmeti a votació. No demanen que votin en contra avui, perquè aquesta votació no està damunt la taula, sinó que adquireixin el compromís públic de fer-ho quan arribi el moment. Com es podria materialitzar aquest fet? Des dels comuns asseguren que fins i tot en tindrien prou amb la paraula d'Aragonès. Però aquesta paraula no arriba i és que si el president ho verbalitza, toparia frontalment amb els compromisos adquirits per part d'ERC amb el PSC.

Si bé és cert que enguany en l'acord pressupostari no incorporen cap menció al Hard Rock, el cap de l'oposició, Salvador Illa, té la paraula d'Aragonès per donar compliment als acords del pacte pressupostari del 2023. En ell es recull que l'executiu completarà els processos relacionats amb l'inici del macroprojecte, el que inclou textualment "l'aprovació definitiva del PDU". Si Aragonès es compromet verbalment a votar en contra amb els comuns, incomplirà la seva promesa verbal amb el cap de l'oposició. Hi hauria altres vies? El PSC, part protagonista i interessada en la conversa, assegura que de moment no han rebut cap plantejament per part del Govern sobre el Hard Rock que pugui acostar totes tres posicions.
 

Una compensació "milionària" per aturar el PDU

Es pot frenar el PDU, com demanen els comuns? A Palau hi veuen "escasses" possibilitats. La manera més àgil i econòmica per paralitzar la construcció seria que l'empresa Hard Rock es desinteressés del projecte. Però res indica que això hagi de passar, com a mínim a hores d'ara. Votar en contra del PDU és una acció que el Govern, tècnica i políticament, pot fer. Però després hauria de fer front a una compensació econòmica als promotors per responsabilitat patrimonial. És una quantitat que no es pot calcular actualment, milionària, que el Govern pagaria als interessats per cobrir les despeses de disseny del projecte, els costos d'advocats, el cost per haver bloquejat diners per impulsar-ho... En tot cas, els comuns consideren que assumir aquest preu seria "raonable" per aturar el projecte d'una vegada per totes.

Si no hi ha entesa en aquesta qüestió, el Govern té un as sota la màniga: pressionar Yolanda Díaz, líder de Sumar. Advertir-la que si els comuns no voten els comptes catalans, ERC no votarà els estatals. Un intercanvi de cromos. S'han produït ja aquestes converses entre els republicans i Sumar? "El contacte és permanent", remarquen els republicans. És a dir, que han existit converses, però es manté la discreció perquè no volen que un hipotètic diàleg a més alt nivell amb Díaz pugui desvirtuar les negociacions que mantenen els representants del Govern i Sumar. El moviment, avançat per Nació, va encendre múltiples crítiques de l'oposició cap a l'executiu, per estar vulnerant la "sobirania" de les decisions a Catalunya.

El Govern ja sap, a banda, que Junts també ha presentat una esmena a la totalitat als comptes. S'ha registrat just abans que acabés el termini al Parlament, un cop avalada per l'executiva. Tanmateix, el gest no suposa un punt i final: els dirigents del partit que lideren Jordi Turull i Laura Borràs han estès la mà al Govern per negociar fins a l'últim minut, però les discrepàncies en fiscalitat -sobretot pel que fa a l'impost de successions- ho posen molt difícil. "No hi ha mesures per avançar cap a la plena sobirania. Per fons i per formes, l'executiu prefereix que no hi hagi comptes a pactar-los amb nosaltres", ha indicat Mònica Sales, portaveu parlamentària de la formació de Carles Puigdemont. Tot està en mans, ara, del Govern i dels comuns.