ERC traslladarà a Yolanda Díaz que tombarà els pressupostos de l'Estat si no s'aproven els catalans

Els republicans plantegen una mesura de força per validar els comptes de la Generalitat, encallats en la pugna entre comuns i el Govern pel Hard Rock

Pere Aragonès i Yolanda Díaz
Pere Aragonès i Yolanda Díaz | Nació / EP
Joan Serra Carné / Oriol March
06 de març de 2024, 19:49
Actualitzat: 07 de març, 10:12h
"Tota acció té conseqüències", assenyalava aquests dies un dirigent governamental després de saber que els comuns presentarien una esmena a la totalitat als pressupostos de la Generalitat per al 2024. Les posicions continuen enrocades entre Pere Aragonès i el grup que comanda Jéssica Albiach, amb el Hard Rock a l'epicentre de les divergències, com s'ha constatat aquest dimecres en la sessió de control al Parlament i com certifica David Cid, portaveu dels comuns a la cambra catalana, en una entrevista amb Nació. Comprovada la situació, ERC ja s'ha plantejat el següent pas. Els republicans tenen la intenció de traslladar a Yolanda Díaz, vicepresidenta espanyola i líder de Sumar -espai del qual formen part els comuns- que no hi haurà pressupostos generals de l'Estat si tampoc s'aproven els catalans.

Veus de la formació republicana consultades en les últimes hores per aquest diari, així dirigents governamentals, entenen que és el moment de pressionar el govern de coalició. Els vots dels diputats d'ERC són imprescindibles per validar els comptes de l'Estat, que s'haurien de negociar de manera decidida després de desencallar la llei d'amnistia, que aquest dijous s'aprovarà a la comissió de Justícia. De la mateixa manera, Aragonès necessita els d'En Comú Podem per tenir majoria al Parlament pels pressupostos de la Generalitat, un cop signat l'acord amb Salvador Illa. Són vasos comunicants. Com passa amb l'escenari de Barcelona -amb comptes també per aprovar i un govern municipal per ampliar-, que té vincles amb el que ha de passat fins ara en la discussió al Parlament. Republicans, comuns i socialistes comparteixen partides.


A les files d'ERC no volen demorar el moviment després que el grup parlamentari d'Albiach hagi fet el pas de l'esmena a la totalitat. Els comuns tenen un acte públic diumenge, amb la proclamació deJaume Asens com a candidat a les eleccions europees, i sospiten que poden aprofitar l'avinentesa per desgastar més el Govern amb la carpeta del Hard Rock, amb l'ajuda de la mateixa Díaz. De fet, la líder de Sumar ja s'havia pronunciat en el passat en contra del macroprojecte al Camp de Tarragona.

Fins ara, ERC havia evitat utilitzar el comodí del seu pes al Congrés per orientar l'aprovació dels pressupostos catalans, els últims de la legislatura liderada per Aragonès. Però l'escenari ha canviat i tots els actors implicats s'hi juguen molt.  
 

La cruïlla d'Aragonès

El president vol acabar el mandat amb tres comptes consecutius aprovats, una xifra inèdita en l'última dècada. Tenir-los validats li donaria més tranquil·litat -i 2.400 milions d'euros més de despesa- per encarar els últims mesos a Palau, en els quals s'ha fixat com a prioritaris el finançament singular i el traspàs de Rodalies. Una topada amb els comuns que enterri els comptes seria lesiva en la mesura que ja els ha pactat amb el PSC, amb qui d'aquí a tan sols uns mesos s'enfrontarà a les urnes per mantenir la presidència. L'aliança amb els socialistes s'entén també pels acords encadenats entre Barcelona i Madrid, que ara depenen del Hard Rock. El president és explícit: si hi renuncia, perd el PSC pel camí. Sense Salvador Illa, no hi ha comptes.


 

Els comuns porten la pressió al límit

A diferència de l'any passat, Albiach ha situat l'enterrament del macroprojecte al Camp de Tarragona com a condició per fer costat al projecte de pressupostos. En un primer moment, el Govern sostenia que aquest veto s'aniria relaxant, però s'ha acabat constatant que el posicionament era seriós, inamovible. Poden els comuns portar fins al límit el pols i frustrar els comptes? "Poden tombar els pressupostos i el Hard Rock es faria igual", repeteixen a Palau, en la línia del que ha defensat públicament Aragonès: hi ha majoria -PSC, Junts i el PP, com a mínim- per tirar-lo endavant, encara que ERC s'hi oposés. Albiach té a les mans els últims comptes del Govern, però pot estar interferint en els de Sánchez i Yolanda Díaz.
 

El PSC, tens amb el soci habitual

El PSC i els comuns acostumen a funcionar com un binomi a l'hora de teixir aliances. Els comuns, davant de qualsevol mapa d'acords, ja sigui a Madrid, al Parlament o a l'Ajuntament de Barcelona, sempre inclouen els socialistes en l'equació. A la capital catalana, de fet, malden per posar en marxa un tripartit que no arrenca perquè Jaume Collboni -i també ERC- no el veu clar.


Que hi ha vasos comunicants entre banda i banda de plaça Sant Jaume ho demostra que l'acord Illa-Aragonès pels pressuposts només va arribar després que els republicans pactessin els comptes de Jaume Collboni. Illa, que ha pactat dos anys consecutius els números del president en nom de la "política útil" i amb contrapartides com el Hard Rock, el Prat o la B-40, veu ara com el tradicional soci petit és l'obstacle per tirar endavant el projecte. Per això els acusa de fer electoralisme.
 

Junts continua marcant perfil

I, davant de tot això, Junts s'ofereix com a alternativa, però sempre que hi hagi contrapartides en matèria fiscal. Cap de més rellevant que l'eliminació de l'impost de successions, descartada pel Govern des del moment que es va plantejar. De fet, l'executiu sosté que les mesures fiscals de Junts suposarien una pèrdua de recaptació de 1.212 milions d'euros. El partit de Carles Puigdemont està distanciat del Govern i d'ERC, però al mateix temps es pot veure tombant els comptes d'Aragonès i negociant els de Sánchez en cas que l'amnistia, com tot indica, acabi rebent el suport definitiu del Congrés.