Junts també esmena a la totalitat els pressupostos però deixa oberta una escletxa a Aragonès

"Si no hi ha comptes, l'executiu en serà el responsable", assenyala el partit, que s'ha posat a disposició del president per una negociació d'última hora davant del veto dels comuns

Josep Rius i Mònica Sales, aquest dilluns.
Josep Rius i Mònica Sales, aquest dilluns. | ACN
11 de març del 2024
Actualitzat a la 13:49h
Quan quedaven pocs minuts perquè acabés el termini, Junts ha registrat al Parlament l'esmena a la totalitat als pressupostos de la Generalitat per al 2024. Un moviment madurat en les últimes setmanes i que va acabar de definir-se després de la trobada que van mantenir dijous passat amb l'executiu, que des de l'inici s'ha negat a aplicar polítiques fiscals com l'eliminació de l'impost de successions. D'aquesta manera, el president Pere Aragonès ho té més complicat al debat a la totalitat dels comptes, que se celebra aquest dimecres al Parlament i que està pendent del posicionament dels comuns, que veten el projecte del Govern si no es fa marxa enrere amb el Hard Rock. Tot i l'esmena, tant Josep Rius com Mònica Sales han indicat després de l'executiva que mantindran la "mà estesa" fins al final de la negociació dels comptes.

Tot i això, la distància és evident. "El Govern ha preferit el tripartit i tornar-se a fotografiar amb Salvador Illa", ha constatat Rius. Sales ha detallat que els pressupostos són "insuficients" en matèria territorial, fiscal, educativa i exterior, perquè no hi ha partides per desplegar noves delegacions. "No hi ha mesures per avançar cap a la plena sobirania. Per fons i per formes, l'executiu prefereix que no hi hagi comptes a pactar-los amb nosaltres", ha indicat la portaveu parlamentària. Albert Batet, president de grup, s'ha posat en contacte amb el Govern per explorar una negociació d'última hora. De moment, encara no han rebut resposta.

En la sessió de control de la setmana passada a la cambra catalana, en la qual Aragonès va justificar tirar endavant amb el macroprojecte turístic previst al Camp de Tarragona perquè és una exigència dels socialistes, Junts es va oferir per salvar els comptes, però va posar sobre la taula, una vegada més, bonificar al 99% l'impost de successions. El Govern, quan va rebre les propostes de la formació fundada per Carles Puigdemont i liderada per Laura Borràs i Jordi Turull, va tancar-s'hi en banda perquè suposaven perdre 1.212 euros en recaptació. Des que Junts va sortir voluntàriament de l'executiu, l'octubre del 2022, no hi ha hagut cap gran acord parlamentari amb ERC, i no ha estat possible pactar cap projecte de pressupostos.

El Hard Rock no apareix als pressupostos -a diferència de l'any passat, perquè en quedava constància en un annex signat entre el Govern i el PSC-, però s'ha convertit en el camp de batalla dels comptes. La vicepresidenta Laura Vilagrà s'ha mostrat optimista aquest dilluns en una entrevista a la SER Catalunya, des d'on ha apuntat que s'acabarà trobant el "desllorigador" per tenir pressupostos. Un dels aspectes que poden influir en les negociacions és que ERC es posi en contacte amb Yolanda Díaz, líder de Sumar -espai del qual formen part els comuns- i vicepresidenta segona del govern espanyol, per pressionar-la per validar els comptes.

Perquè els pressupostos catalans no només tenen a veure amb què passa al Parlament, sinó també amb l'escenari al Congrés dels Diputats. Els republicans són claus perquè el PSOE de Pedro Sánchez tingui comptes, de la mateixa manera que també ho és Junts. De fet, es pot donar la circumstància que el partit de Puigdemont tombi el projecte d'Aragonès - com tot indica- però que acabi avalant els números de Sánchez. Les negociacions preparatòries ja estan en marxa, i l'aprovació de la llei d'amnistia al Congrés les accelerarà. Fins que no estigui definitivament validada -ara toca un tràmit de dos mesos al Senat, on el PP té majoria absoluta i l'aprofitarà per tombar-la momentàniament-, el destí de Junts i el PSOE apareix unit.