Koldo i l'amnistia ja passen factura: el PP amplia la distància amb el PSOE i Vox supera Sumar

Les dues formacions de la dreta espanyola sumen una estimació conjunta del 43,9% dels vots, mentre que els partits de l'executiu espanyol es queden amb el 40,2%, segons l'últim baròmetre del CIS

Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo, al Congrés
Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo, al Congrés | Europa Press
Nació
13 de març de 2024, 13:28
Actualitzat: 15:31h
El PP ha disparat les seves expectatives electorals després de l'esclat del cas Koldo i l'aprovació de l'amnistia. Segons el baròmetre de març del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), els populars ja són prop de tres punts per davant del PSOE i Vox, per la seva banda, ha crescut més de dos punts fins a superar Sumar, cosa que l'ha tornat a situar com a tercera força al Congrés dels Diputats.

Més concretament, el PP està en primera posició amb el 34% d'estimació de vot. Són 2,7% punts més que els socialistes, que obtindrien el 31,3% de les paperetes si hi hagués ara eleccions. D'aquesta manera, el PP ha guanyat vuit dècimes respecte a fa un mes, mentre que el PSOE ha perdut 1,7 punts. Vox, com dèiem, ha recuperat la tercera posició amb el 9,9% dels vots, mentre que Sumar ha perdut un punt (tenia un 10,2% al febrer) fins a quedar-se en quarta posició amb el 9,2%.

Podem continua caient fins al 2,2%. ERC se situa en sisena posició amb l'1,9% dels vots (2,1% al febrer) i Junts ha guanyat dues dècimes i n'obtindria l'1,2%. Bildu, amb l'1,1% dels vots, superaria de nou el PNB, amb el 0,9%. Amb aquestes xifres, el PP ha trencat l'empat tècnic que es va registrar fa un mes (33,2% pel PP i 33% pel PSOE) en un baròmetre de març que consta de 4.000 entrevistes que es van fer entre el dia u i cinc.


De fet, les dues formacions de la dreta espanyola guanyen en aquest sondeig 2,8 punts en total (0,8 el PP i 2 Vox) i sumen una estimació conjunta del 43,9% dels vots, mentre que les formacions del govern de coalició perden en conjunt 2,7 punts (1,7 el PSOE i 1 Sumar) i es queden amb una estimació conjunta del 40,2% dels vots.

Malgrat aquests resultats, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, continua essent l'opció més citada quan es pregunta a la ciutadania qui vol que sigui el president espanyol. Sánchez obté el 23,3% de les respostes, mentre que Feijóo es queda amb el 16,5%. Els segueix Yolanda Díaz amb el 6,3%, Santiago Abascal amb el 5,9% i Isabel Díaz Ayuso amb el 5,3%.
 

Feijóo, primer en valoració

Pel que fa a la valoració dels líders, cap aprova, però el més ben puntuat és Alberto Núñez Feijóo, amb un 4,22, per davant de Yolanda Díaz, amb un 4,11 i Pedro Sánchez, amb un 4,1. Santiago Abascal tanca la llista amb un 2,82. El fet que Feijóo se situï en primera posició trenca l'ordre que hi havia fins ara. Al mes de febrer la més ben puntuada era Díaz (4,27), seguida de Sánchez (4,25) i Feijóo (4,18).

Sánchez genera "cap confiança" o "poca confiança" a una majoria dels enquestats i enquestades. Un 46% diu que no li té "cap confiança", i un 23,5% "poca confiança". Només un 22,4% sent "bastanta confiança" i un 6% "molta confiança". Uns resultats similars als de Feijóo, que també genera "cap confiança" en el 36% dels enquestats i "poca confiança" en el 36,3%. Només un 21,6% diu que li té "bastanta confiança" i un 4,3% "molta confiança".

Pel que fa als principals problemes de la ciutadania, "la crisi econòmica i els problemes econòmics" continuen en primera posició amb un 41,7% de les respostes. El segueix la sanitat (15,8%), la qualitat de l'ocupació (15,4%) i l'habitatge (11,2%). Malgrat el debat, només un 1,6% citen l'amnistia entre els seus primer, segon o tercer principal problema, i la independència de Catalunya només apareix en un 1,2% de les respostes.