Colau nega tenir responsabilitat en l'avançament electoral: «De debò em donen tant poder?»

L'exalcaldessa de Barcelona demana a Aragonès que la deixi de posar d'"excusa al seu fracàs" i defensa que ERC ha boicotejat la candidatura de Puigdemont per a les eleccions en fixar la data el 12-M

Ada Colau, en imatge d'arxiu
Ada Colau, en imatge d'arxiu | Hugo Fernández
15 de març del 2024
Actualitzat a les 10:08h
L'exalcaldessa de Barcelona, Ada Colau ha carregat durament contra el president de la Generalitat, Pere Aragonès. En una entrevista a Catalunya Ràdio aquest divendres al matí, ha negat tenir cap responsabilitat en l'avançament electoral. "Aragonès m'ha de deixar de posar com a excusa del seu fracàs. De debò em donen tant poder?", ha etzibat. Una de les figures clau dels comuns s'ha expressat "sorpresa i decebuda" que un càrrec com el de president, l'assenyalés a ella en una conversa amb Jordi Basté a RAC1 aquest dijous. "És impropi que un càrrec com el seu digui això. L'únic responsable que no hi hagi pressupostos és ell", ha reblat Colau. 

En aquest sentit, l'exalcaldessa també ha exigit Aragonès que es disculpi amb la líder de la seva formació, Jéssica Albiach: "Com a feminista, penso que l'ha menystingut. És ella qui ha negociat els comptes, no jo com es diu". Colau ha demanat una rectificació al republicà, a qui també ha criticat per la seva "incapacitat per negociar". L'exalcaldessa ha reivindicat que el seu partit posés el Hard Rock com la clau dels pressupostos i ha subratllat que la condició era "molt senzilla i molt de mínims": una declaració pública, "ni un paper escrit". Colau ha admès que esperaven una moratòria en l'últim moment que mai va arribar. "És un tema de model de país i ens hi havíem de plantar, si no ho haguéssim fet, hauríem estat una força política inútil". Colau ha defensat que fa el mateix que altres polítics com el juntaire Xavier Trias, però a diferència d'ell, ella considera que la responsabilitzen dels fracassos d'altres: "Si Collboni fracassa a Barcelona és culpa meva també?", ha reflexionat. 

Precisament sobre Junts, ella mateixa ha donat ales a la hipòtesi que ERC ha boicotejat la candidatura de l'expresident Carles Puigdemont per a les pròximes eleccions en fixar la data per al 12 de maig. "Vaig lligar caps. Ara entenc per què es va anunciar la candidatura d'Aragonès en ple mandat i la designació de Sergi Sabrià com a viceconseller de Comunicació", ha apuntat la membre dels comuns. "És tota una campanya electoral i les dates ho avalen", ha sentenciat.

Sobre el seu projecte, que ha sostingut que són els comuns a Catalunya, i de cara al 12-M, ha dit "entendre" la voluntat política de Sumar a Espanya i, precisament per aquest motiu, hi han fraternitzat. Colau, no obstant això, no ha tancat la porta al fet que Podem es pugui incloure a la candidatura i ha posat èmfasi en el fet que als pròxims comicis a Europa va ser la formació morada qui va decidir concórrer-hi per separat. "Com a comuns, som un espai de trobada. Hi ha molta gent de Podem que ens sent com casa seva i nosaltres ens n'alegrem, però cadascú ha de respondre per les seves decisions", ha resolt. A més a més, l'exalcaldessa ha tornat a reiterar que no liderarà les llistes de les catalanes i ha venerat la figura d'Albiach, de qui diu que té tota la confiança, així com de l'organització. "Tampoc aniré a llistes, ha conclòs. 

En la seva bateria de crítiques, Colau ha tingut ocasió de disparar contra la decisió d'Aragonès de trucar a la líder de Sumar, Yolanda Díaz, i no al president espanyol, Pedro Sánchez, per aixecar el veto al Hard Rock i tirar endavant els comptes. "El responsable que no hi hagi comptes a l'Estat és Sánchez", ha afegit. "Sense fer ni una reunió ho va decidir i jo vaig pensar... Per què no ho intentem?". L'exalcaldessa de la capital catalana ha vist una "aliança íntima" entre el PSC i ERC, cosa que ha celebrat, però novament criticat. "Hem passat d'un extrem a l'altre, però ja estem veient sintonia a Barcelona", ha expressat Colau. "Jo ho he promogut durant anys", ha insistit. Sobre la ciutat, Colau ha destacat la idea que només votarà els comptes de Jaume Collboni si hi ha un acord de mandat. "A banda d'ERC, els caldrà algú més", ha reivindicat. No obstant això, ha admès que no ha rebut cap trucada per part del PSC i, per això entén que no hi ha pacte possible.