Opinió

L'aposta de Catalunya Ràdio

«La suma de tots els programes i la implicació de tots els professionals i col·laboradors fan de la ràdio pública una eina imprescindible per a la construcció nacional»

Saül Gordillo
24 d'agost de 2021, 11:45
Actualitzat: 12:10h
Catalunya Ràdio renova sis hores de la graella diària en la temporada 2021-2022 que comença aquest 30 d’agost, amb un nou projecte radiofònic per a les tardes de la ràdio pública que posem en mans d’un professional de la casa, l’Òscar Fernández, que ha crescut des de la nostra arribada a la direcció i ha convertit l’informatiu del migdia en el líder a Catalunya.

La tarda de Catalunya Ràdio, de 15 a 19 h, amb Òscar Fernández i Elisenda Carod, és el canvi més rellevant de la nova temporada, amb l’esperit competitiu que ens ha caracteritzat fins ara i una fórmula que combinarà l’entreteniment amb l’anàlisi de l’actualitat, el rigor informatiu i el servei públic. Un gran programa de tarda que arrencarà amb una tertúlia amb la textura exitosa d’una franja històrica per a aquest registre a Catalunya Ràdio, la que transcorre de tres a quatre de la tarda, en què continuarà figurant Empar Moliner com a col·laboradora diària.

Fernández i Carod comptaran amb un equip i un repertori d’analistes i col·laboradors que convertiran La tarda de Catalunya Ràdio en un programa de referència i serà, de ben segur, dels més escoltats al país d’entre els programes diaris. Tota la força informativa de la casa, amb el tàndem Òscar Fernández-Carlos Baraibar, i l’aportació del talent d’entreteniment i bon humor que les dues últimes temporades s’ha articulat a l’entorn de "L’apocalipsi" a El matí de Catalunya Ràdio, amb Elisenda Carod i Oriol Jara, convergiran en un espai diari de quatre hores que donarà molt de si i que pretén atraure i satisfer l’audiència més fidel de la ràdio nacional de Catalunya i captar-ne de nova.

Un repte apassionant i estimulant, aquest, que ha impactat en dues hores diàries més de la graella que estrenem aquest 30 d’agost. Catalunya Ràdio fitxa Quim Morales per a "L’última hora del matí de Catalunya Ràdio", un reforç de luxe de 12 a 13 h dins del programa El matí de Catalunya Ràdio, que encapçala Laura Rosel acompanyada d’Albert Segura. El matí de Catalunya Ràdio encara la segona temporada de l’etapa de Laura Rosel amb el propòsit de convertir-se en referència informativa i reconnectar amb l’audiència després de mesos excepcionals de pandèmia.

El vaixell insígnia de Catalunya Ràdio comptarà, doncs, amb la incorporació de Quim Morales, un habitual de la franja de migdia en el format d’entreteniment a les ones radiofòniques, i en el seu equip de "L’última hora del matí de Catalunya Ràdio" hi trobareu diàriament dos dels noms que més tenen a dir –i ja diuen– en la nova escena humorística del país, en Joel Díaz i la Charlie Pee. Laura Rosel també sumarà a El matí de Catalunya Ràdio la veu d’Elisenda Pineda, la tercera component fins ara de "L’apocalipsi" de manera que la ràdio nacional reubica el talent que ha fet créixer al llarg dels dos últims anys.

L’altra hora que experimenta canvis aquesta temporada arran de l’aposta per l’Òscar Fernández i l'Elisenda Carod per a les tardes és l’informatiu de referència del país, el Catalunya migdia, que presentarà i dirigirà una professional de llarga trajectòria als serveis informatius de Catalunya Ràdio, Gemma Bonet, que cada dia de 14 a 15 h ens explicarà l’actualitat de la jornada ben jerarquitzada i amb tot el potencial de la redacció de la casa al darrere. Gemma Bonet assumeix el repte de superar l’èxit de Fernández amb un equip en què compta amb Marta Prat i, per a la informació esportiva, amb Marta Carreras.

Prat prové del programa El matí de Catalunya Ràdio i Carreras fa el salt a la graella diària després d’anys a peu de gespa a LaTdP LaTdT. Totes dues tenen una trajectòria tan contrastada i solvent com la que Gemma Bonet ha desenvolupat els últims anys els caps de setmana als serveis informatius de la casa. Tant Gemma Bonet com Marta Carreras seran presents al llarg del matí amb Laura Rosel per garantir que El matí de Catalunya Ràdio mantingui el pols amb l’última hora i l’actualitat més rabiosa, i per dotar el programa insígnia de connexions arreu del país.

Fins aquí, els canvis de la nova temporada que han de millorar la proposta radiofònica de matí, migdia i tarda. Però com que l’èxit de l’etapa de l’actual direcció de Catalunya Ràdio resideix en l’audiència digital i la captació de públic jove en català a través de plataformes i canals que van més enllà de l’escolta tradicional a les ones hertzianes, a partir d’aquest 30 d’agost es posarà llum a la foscor criminal, ens refugiarem en el búnquer de l’humor i superarem tots els tabús boomers amb nous programes diaris i capítols setmanals dels continguts que més han impactat entre audiència jove i nous consumidors d’audiovisual dels mitjans públics en català, com El búnquer d’en Peyu (Lluís Jutglar), en Jair Domínguez i la Neus Rossell; Adolescents XL de Roger Carandell, Marta Montaner i Juliana Canet, i, per descomptat, el ja mític Crims de Carles Porta.

Cito aquests tres programes –no són els únics de Catalunya Ràdio que han generat fidelització i han captat nous oients-consumidors– perquè tant El búnquer i Adolescents XL de dilluns a divendres, com Crims el cap de setmana han aconseguit unes xifres extraordinàries de consums digitals al marge dels oients, que són moltíssims, a través de l’FM estricta. Cada mes cadascun d’aquests tres programes ronda el mig milió de reproduccions d’àudio –i de vídeo en el cas d'El búnquer i Adolescents XL al canal de YouTube de Catalunya Ràdio– en l’entorn digital.

Fer de Catalunya Ràdio un mitjà atractiu per als joves del país en llengua catalana va ser un dels nostres propòsits quan vam accedir a la direcció de la ràdio pública, i gràcies a El búnquer, Crims, Adolescents iCat i Adolescents XL ho seguirem aconseguint aquesta nova temporada a l’FM, l’aplicació mòbil i el web propi, però també a totes les plataformes externes i xarxes socials on distribuïm l’àudio i la "ràdio visual" d’aquests programes que ja formen part de l’imaginari de bona part del país.

Tots els programes de la temporada passada, a excepció dels que es van acomiadar al juliol –Estat de Gràcia i APM?, als quals volem reconèixer la feina feta aquests anys i valorar l’elegància, emotivitat i agraïment a la direcció en els seus comiats–, continuen en el curs 2021-2022 de Catalunya Ràdio. El fet que no els esmenti explícitament en aquesta introducció en cap cas vol dir que no els considerem capitals i determinants per consolidar l’oferta de qualitat radiofònica que al llarg dels anys ha aconseguit la ràdio nacional del país, dins dels estàndards de les emissores públiques i nacionals europees i amb un nivell de rigor i compromís amb el servei públic contrastat des del 1983. És la suma de tots els programes –culturals, esportius, informatius, d’entreteniment...– i la implicació de tots els professionals i col·laboradors el que fa de la nostra ràdio pública una eina imprescindible per a la construcció nacional, la cohesió social i la vertebració territorial dels espais units per la llengua catalana.

Exdirector de Catalunya Ràdio i dels Mitjans Digitals de la CCMA.

El més llegit