El cuiner Nandu Jubany rep la Llonganissa d’Or

La carpa gastronòmica del Dijous Llarder de Vic serveix 1.900 menús i 650 entrepans. La llonganissa de Vic (IGP) augmenta les vendes en un 27%.

Publicat el 12 de febrer de 2010 a les 17:40
Nandu Jubany amb la Llonganissa d’Or. Foto: Albert Bagué

Osona Cuina i els alumnes de l’Escola d’Hostaleria d’Osona van servir ahir al vespre els tres porcs ecològics degustats per més de 600 comensals, que tot i el fred no es van deixar perdre el plaer d’un bon àpat de cloenda del Dijous Llarder de Vic. A l’hora de dinar la carpa també es va omplir de gom a gom. Durant tot el dia es van cuinar  i servir  1.900 menús i 650 entrepans.

L’acte de lliurament de la Llonganissa d’Or, organitzat conjuntament per l’ImpeVic i l’IGP, es va portar a terme a les 19:00 h. El prestigiós cuiner Nandu Jubany va rebre el guardó de la mà del president de l’ImpeVic i segon tinent d’alcalde de l’Ajuntament Josep Burgaya qui va destacar “la bona feina que està fent el sector porcí i carni” així com també del “sector gastronòmic”.

El president de l’ImpeVic i segon tinent d’alcalde també va agrair la implicació dels diferents col•lectius i col•laboradors que han fet possible una nova edició “d’aquesta festa gastronòmica i lúdica”. Per la seva banda, el president de l’IGP Llonganissa de Vic, Urbici Escudé, va remarcar que Jubany era un guardonat “especialment pròxim i totalment merescut”.

Nandu Jubany, membre del col•lectiu Osona Cuina i amb estrella Michelin des de 1998 va mostrar-se molt il•lusionat amb el guardó. “Em sento orgullós quan viatges i et diuen que véns del país del ‘salchichón’. L’he defensat sempre i és que quan el deixes tastar a la gent els hi encanta” i va afegir que “si em fessin escollir cinc productes ideals per un aperitiu, un d’ells segur que seria la llonganissa”. 


Àngel Pascual preparant el dinar del Dijous Llarder. Foto: Adrià Costa

Prèviament al Tast guiat de Llonganisses, Josep Burgaya va lliurar el premi dotat amb 1.000 euros als guanyadors del concurs de cartells del Dijous Llarder 2010, els residents del Centre Riudeperes de Sant Tomàs. Tot seguit, Jacint Arnaus, tècnic de l’IRTA va fer el Tast Guiat

La llonganissa de Vic augmenta les vendes un 27%

Malgrat la minoració del consum en general que està produint l’actual context econòmic, les vendes de la Llonganissa de Vic, varen augmentar un 27,3% durant l’any 2009, fet que va situar la seva comercialització en 60.850 Kg.

Per àrees de venda, el 70% d’aquest producte es van comercialitzar dins de territori català, mentre que la resta de l’Estat absorbeix el 25% de les produccions, destinant-se el 5% restant de les vendes a l’exportació.

Aquesta millora en la comercialització del producte, ha permès a les vuit empreses que actualment integren la IGP Llonganissa de Vic mantenir els actuals nivells d’ocupació, i contribuir a garantir els 217 llocs de treballs directes que generen aquestes vuit empreses.

Per millorar el posicionament en el mercat espanyol i augmentar les exportacions, el Consell Regulador de la Llonganissa de Vic va aprovar un pla de promoció per l’any 2010, on entre altres qüestions es participarà directament a les fires: Salón del Gourmet de Madrid, Sial de Paris, i a la fira internacional Alimentaria de Barcelona, donant així presencia activa en els mercats català, espanyol i europeu.

La Llonganissa de Vic es una Indicació Geogràfica Protegida (IGP), reconeguda per la Unió Europea, mitjançant el Reglament (CE)2601/2001 de la Comissió de 28 de desembre de 2001 (DOUE nº 345 de 29 de desembre de 2001), i per la pròpia Generalitat de Catalunya mitjançant la Orde de 15 de maig de 2.000 (DOGC 3154 de 5de juny de 2000).

Actualment son membres d’aquesta IGP les següents empreses: Agroalimentària de Savassona S.L. (Tavernoles), Ca La Gloria S.L. (Els Hostalets de Balenyà), Casa Riera Ordeix S.A. (Vic), Embotits Can Duran S.A. (Seva),  Embotits Gely (Centelles),  Embotits Salgot S.A. (Aiguafreda), Embotits Sola S.A. (Gurb) i Sucesores de J. Pont S.A. (Els Hostalets de Balenyà).


- Més informació del Dijous Llarder a Vic
- Dossier de premsa del Dijous Llarder a Vic

Galeries de fotos:

- Dijous Llarder 2010
- Dijous Llarder 2009
- Dijous Llarder 2008
  Foto: Adrià Costa