El Mercat del Ram dona la benvinguda a la primavera. Del 7 al 9 d'abril, els carrers de la ciutat s'ompliran de tot tipus d'activitats comercials, lúdiques, culturals i esportives, sense perdre l'essència de la fira: la ramaderia. Aquest dimarts, l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, el regidor de Fires i Mercats, Benjamí Dòniga, i els diferents organitzadors, han presentat la programació d'enguany.
Erra ha remarcat que el Mercat del Ram és "l'essència de la nostra ciutat i de la comarca". L'alcaldessa també ha explicat que el consistori té la voluntat d'impulsar la identitat del territori i el reconeixement "al món rural, agrícola i ramader". "Intentem fer un mercat del Ram jugant amb la tradició i la innovació, mantenint els trets distintius i alhora innovant en cadascun d'aquests sectors", ha apuntat.
Premi a la gestió mediambiental i l'eficiència energètica
Precisament en aquesta edició, s'estrena un premi per la bona gestió mediambiental i l'eficiència energètica, en una comarca on s'arrossega la problemàtica de l'excedent de purins. Sota el títol Premi Especial d'Osona, el guardó té l'objectiu de reconèixer l'explotació ramadera de porcs de la comarca que hagi fet l'esforç més destacable en l'àmbit de l'eficiència i la sostenibilitat al territori. A més d'aquest premi, no hi faltaran els concursos i les exhibicions ramaderes, un dels atractius del Mercat del Ram.
Nou concurs per la vaca frisona
La ramaderia segueix sent l'eix central del Mercat i estarà concentrat al Recinte Firal El Sucre. D'una banda, hi haurà les jornades tècniques per aportar coneixement al sector ramader; i de l'altra, els concursos. Pel que fa al bestiar boví, es celebrarà el 13è concurs Nacional de Vaca Bruna del Pirineu.
Paral·lelament, la vaca frisona també tindrà el seu espai i enguany també estrenarà concurs: 1r Concurs de Vedelles i Braves de Raça Frisona AFO (Associació de Frisona d'Osona). Com que el Concurs Català de Raça Frisona se celebra a Vic bianualment, s'ha volgut seguir aquesta tradició. Pel que fa al sector porcí, el Concurs de Canals Porcines arriba enguany a la 35a edició, on es premiarà un any més la qualitat de la carn i la qualitat de la canal per professionals del sector.
Ampliació de La Casa de Pagès
El Mercat del Ram va estrenar l'any passat La Casa de Pagès, una iniciativa que té com a objectiu mostrar l'origen de la indústria agroalimentària. Dòniga ha remarcat l'èxit que va tenir en l'edició anterior i, per aquest motiu, el pavelló firal dedicat a aquest projecte s'ampliarà 2.000 m2.
La Casa de Pagès es divideix en set espais: la cuina-obrador, el camp i l'hort, el graner, la cabanya, l'estable i el mercat. A través d'aquests, els visitants tenen l'oportunitat de conèixer l'activitat d'una masia amb els processos agroalimentaris que s'hi porten a terme.
Una aposta pel turisme a Vic i comarca
L'edició d'enguany també concentrarà el sector turístic al Passeig. Segons la consellera delegada de Turisme del Consell Comarcal d'Osona, Mila Martínez, s'aprofitarà "l'aparador del Mercat del Ram per mostrar com és Osona".
Martínez ha apuntat que hi haurà informació de Vic i altres pobles amb encant de la comarca; també informació sobre el patrimoni històric, de museus i monuments, espais naturals; i altres activitats com senderisme i rutes amb bicicletes.
Cervesa i porc a l'Espai Terra i Cuina
Al principi del passeig (plaça del Carbó), hi haurà l'Espai Terra i Cuina. Es tracta d'una fira de productes de proximitat que compta amb una quarantena d'expositors, i una carpa gastronòmica. Com a novetat, s'organitzarà la mostra Cinquanta Cerveses Catalanes a Vic, on es podran degustar les millors cerveses del territori.
Tal com ha explicat David Sanglas, director de l'Espai Terra i Cuina, una de les altres novetats és que es rostirà "un porc en viu" per poder-lo servir després als visitants. No hi faltaran activitats com una masterclass de vermuts, paeritus, i conserves, i un gastromusical amb la participació del cantant Matthew Mcdaid.
Es recupera el Concurs de Pintura Ràpida
Tal com ha explicat Dòniga, una de les novetats d'enguany, és la recuperació d'una de les tradicions del Mercat del Ram de Vic: el Concurs de Pintura Ràpida. Després de 7 anys sense fer-se, els dibuixants podran mostrar els seus dots el dissabte al matí.
Demostracions eqüestres
Les demostracions eqüestres també tindran el seu punt de trobada a la zona esportiva municipal, on tan dissabte com diumenge hi haurà un ampli ventall d'activitat, amb competicions i demostracions. Una vintena d'hípiques de la comarca que participen en aquestes activitats.
Com cada any, tampoc hi faltarà la maquinària agrícola, d'horticultura, jardinera i energies renovables; la mostra d'automòbils o com els globus aerostàtics. Les dades dels expositors és lleugerament més baixa que la resta d'any, bàsicament perquè el Làctium es torna a separar del Mercat del Ram per esdevenir una fira única. La fira dedicada als formatges se celebrarà de manera independent els propers 13 i 14 de maig. El pressupost total del mercat es manté en els 250.000 euros.
Erra ha remarcat que el Mercat del Ram és "l'essència de la nostra ciutat i de la comarca". L'alcaldessa també ha explicat que el consistori té la voluntat d'impulsar la identitat del territori i el reconeixement "al món rural, agrícola i ramader". "Intentem fer un mercat del Ram jugant amb la tradició i la innovació, mantenint els trets distintius i alhora innovant en cadascun d'aquests sectors", ha apuntat.
Premi a la gestió mediambiental i l'eficiència energètica
Precisament en aquesta edició, s'estrena un premi per la bona gestió mediambiental i l'eficiència energètica, en una comarca on s'arrossega la problemàtica de l'excedent de purins. Sota el títol Premi Especial d'Osona, el guardó té l'objectiu de reconèixer l'explotació ramadera de porcs de la comarca que hagi fet l'esforç més destacable en l'àmbit de l'eficiència i la sostenibilitat al territori. A més d'aquest premi, no hi faltaran els concursos i les exhibicions ramaderes, un dels atractius del Mercat del Ram.
Nou concurs per la vaca frisona
La ramaderia segueix sent l'eix central del Mercat i estarà concentrat al Recinte Firal El Sucre. D'una banda, hi haurà les jornades tècniques per aportar coneixement al sector ramader; i de l'altra, els concursos. Pel que fa al bestiar boví, es celebrarà el 13è concurs Nacional de Vaca Bruna del Pirineu.
Paral·lelament, la vaca frisona també tindrà el seu espai i enguany també estrenarà concurs: 1r Concurs de Vedelles i Braves de Raça Frisona AFO (Associació de Frisona d'Osona). Com que el Concurs Català de Raça Frisona se celebra a Vic bianualment, s'ha volgut seguir aquesta tradició. Pel que fa al sector porcí, el Concurs de Canals Porcines arriba enguany a la 35a edició, on es premiarà un any més la qualitat de la carn i la qualitat de la canal per professionals del sector.
Ampliació de La Casa de Pagès
El Mercat del Ram va estrenar l'any passat La Casa de Pagès, una iniciativa que té com a objectiu mostrar l'origen de la indústria agroalimentària. Dòniga ha remarcat l'èxit que va tenir en l'edició anterior i, per aquest motiu, el pavelló firal dedicat a aquest projecte s'ampliarà 2.000 m2.
La Casa de Pagès es divideix en set espais: la cuina-obrador, el camp i l'hort, el graner, la cabanya, l'estable i el mercat. A través d'aquests, els visitants tenen l'oportunitat de conèixer l'activitat d'una masia amb els processos agroalimentaris que s'hi porten a terme.

Representants i organitzadors del Mercat del Ram d'enguany. Foto: Carles Fiter
Una aposta pel turisme a Vic i comarca
L'edició d'enguany també concentrarà el sector turístic al Passeig. Segons la consellera delegada de Turisme del Consell Comarcal d'Osona, Mila Martínez, s'aprofitarà "l'aparador del Mercat del Ram per mostrar com és Osona".
Martínez ha apuntat que hi haurà informació de Vic i altres pobles amb encant de la comarca; també informació sobre el patrimoni històric, de museus i monuments, espais naturals; i altres activitats com senderisme i rutes amb bicicletes.
Cervesa i porc a l'Espai Terra i Cuina
Al principi del passeig (plaça del Carbó), hi haurà l'Espai Terra i Cuina. Es tracta d'una fira de productes de proximitat que compta amb una quarantena d'expositors, i una carpa gastronòmica. Com a novetat, s'organitzarà la mostra Cinquanta Cerveses Catalanes a Vic, on es podran degustar les millors cerveses del territori.
Tal com ha explicat David Sanglas, director de l'Espai Terra i Cuina, una de les altres novetats és que es rostirà "un porc en viu" per poder-lo servir després als visitants. No hi faltaran activitats com una masterclass de vermuts, paeritus, i conserves, i un gastromusical amb la participació del cantant Matthew Mcdaid.
Es recupera el Concurs de Pintura Ràpida
Tal com ha explicat Dòniga, una de les novetats d'enguany, és la recuperació d'una de les tradicions del Mercat del Ram de Vic: el Concurs de Pintura Ràpida. Després de 7 anys sense fer-se, els dibuixants podran mostrar els seus dots el dissabte al matí.
Demostracions eqüestres
Les demostracions eqüestres també tindran el seu punt de trobada a la zona esportiva municipal, on tan dissabte com diumenge hi haurà un ampli ventall d'activitat, amb competicions i demostracions. Una vintena d'hípiques de la comarca que participen en aquestes activitats.
Com cada any, tampoc hi faltarà la maquinària agrícola, d'horticultura, jardinera i energies renovables; la mostra d'automòbils o com els globus aerostàtics. Les dades dels expositors és lleugerament més baixa que la resta d'any, bàsicament perquè el Làctium es torna a separar del Mercat del Ram per esdevenir una fira única. La fira dedicada als formatges se celebrarà de manera independent els propers 13 i 14 de maig. El pressupost total del mercat es manté en els 250.000 euros.
Recull de fotos del Mercat del Ram de Vic, de 2007 ençà

Trofeu Internacional de Globus del Mercat del Ram Foto: Josep M. Costa