En el primer tast de mongetes es va tenir en compte coure-les sense cap ingredient i es van poder degustar les del Collsacabra i les varietats Carall, Genoll de Crist i Ganxet Tarrer; es van tenir en compte diferents àmbits com el color, el gust, l'acidesa, la dolçor, la textura, cremositat i consistència. En la segona ronda del tast es van degustar en diferents receptes: amb botifarra negra estripada, amb careta de porc i amb col i pastanaga, entre altres.

Diferents varietats de mongeta. Foto: Toni Carrasco

Durant el tast de mongetes seques. Foto: Toni Carrasco
En el cas de les vint varietats de tomàquets locals les puntuacions es van complicar, ja que se'n podien trobar des de colors i textures singulars, des del groc de Collserola fins al verd d'Oristà. També van agradar força als tastadors, espècies com el de La República, Mallorquí, de Can Mataporcs, de Ca L'Evarist, del Coll negre, Palosanto, de pera de Girona, Cheroki negre, vinya vella o Rosa de l'Etern.
Una experiència única, si es té en compte, que aquest tomàquet fresc i ecològic ja acaba la temporada i és impossible trobar-lo en les grans superfícies amb les característiques organolèptiques de gust, aroma i sabor. El Banc de la Llavor de Roda és l'únic d'aquestes característiques a Osona i a nivell de país es complementa amb els dos existents al Bages i la Garrotxa i els del Baix Empordà, Barcelonès, La Noguera i Vallès Oriental.

Un dels molts tomàquets que es podien tastar Foto: Toni Carrasco