El temps que havia fet al Montseny i la pluviometria dels últims mesos feien preveure una "molt bona temporada" de la castanya de Viladrau. El responsable del Centre de Manipulació de la Castanya, Joaquim Solé, ha explicat a l'ACN que un canvi brusc de temperatura fa pocs dies sumat sobretot a unes fortes ventades que han afectat algunes finques ara dibuixen un escenari d'incertesa.
Solé destaca que no se sap com pot afectar això a la producció total -que l'any passat va ser d'unes 12 tones-, ja que s'està detectant que les finques on els castanyers no han patit els estralls del vent "donaran més castanyes que altres anys".
El responsable del Centre de Manipulació de la Castanya explica que aquesta és una de les campanyes "més boges" que coneix. "No ens havia passat mai això de tenir la previsió que serà una gran campanya fa cinc dies, però a causa dels canvis de temperatura i al vent, ens ha quedat molta castanya a terra": "On ha tocat el vent ha fet molt de mal i on no ha tocat està aguantant bé".
Solé assenyala que veient la situació actual pronostiquen que podran collir "bastant menys". Amb tot, a les finques on no ha afectat el vent, "potser ens emportem una sorpresa", diu amb optimisme. "La natura és increïble", exclama, i calcula que en les finques on no podrà collir es perdran unes tres tones de castanya.
D'altra banda, la qualitat de la castanya d'enguany és "excel·lent", afirma Solé. "Avui dia, la millor castanya", afegeix. De fet, explica que això es veu fàcilment amb les pèrdues de producte que no es poden aprofitar i s'han de llençar. Si els altres anys aquest barem se situava al voltant del 20%, enguany aquestes pèrdues no arriben ni al 5%. "Això no ens havia passat mai", ha afegit el productor.
El preu de la castanya de Viladrau es manté. Varia segons la qualitat del producte i la mida, però un quilo de la castanya més econòmica es ven per 11 euros.
A la botiga que tenen a Viladrau es poden trobar diversos productes elaborats amb castanya. El producte estrella des de fa anys és la castanya torrada -més que la crua-, un producte que l'any passat va rebre la distinció del segell de qualitat Girona Excel·lent promogut per la Diputació de Girona. Com a novetat, enguany es posa a la venda el trufat de castanya, una espècie de tauleta de torró amb licor de castanya, castanya en almívar i xocolata trufada.
Collidors identificats
Durant molt de temps els caçadors furtius, organitzats o no, han estat un problema per als petits productors com els de la Castanya de Viladrau. Joaquim Solé defensa que els productors locals fan una feina que va molt més enllà del moment puntual de la temporada, de promoció del territori i de gestió per tenir-ne cura. De moment, aquesta tardor no s'ha donat cap episodi greu de furtius, però Solé demana que l'administració no abaixi la guàrdia i es mantinguin les inspeccions.
De fet, als collidors de la castanya de Viladrau que es reparteixen per la quinzena de finques que tenen al Montseny, se'ls identifica ràpidament. Tots duen guants, galledes i sacs identificatius i visibles a distància. A més, també duen la documentació a sobre que els identifica com a collidors.
Una altra tendència que afirmen que encara no s'ha revertit, però sobre la que cada vegada hi ha més consciència, és la de famílies que van a Viladrau amb la idea que poden collir-hi castanyes sense tenir en compte que és una activitat econòmica en finques privades. Solé recorda que per poder arribar a tenir castanyers productius i de qualitat calen molts mesos de feina i de gestió de les finques. A Catalunya, la castanya de Viladrau representa un 2% del total del mercat, dominat per la castanya de Galícia.