El «Divendres» de TV3 es trasllada a Prats

Nani Roma, Àngel Pascual i Josep M. Miró, alguns dels convidats

Publicat el 01 de febrer de 2014 a les 22:20
Prats de Lluçanès serà la propera setmana el municipi protagonista del programa “Divendres” de TV3, presentat pel Xavi Coral i l’Espartac Peran. El contingut del programa serà molt variat.

En principi, estava previst que el programa es traslladés a Prats aquest dilluns, però la vaga de TV3 ha obligat a posposar-ho fins dimarts. En tot cas, la programació que hi havia prevista era la següent:

El dilluns, 3 de febrer, des dels Jardins de Cal Bach, s'havia de realitzar la secció “Paraules en ruta”, en què a part d’analitzar la parla a Prats i al Lluçanès s’hi hagués representat el final de La Trencadansa, haguessin ballat Els estelladors i s'hagués parlat del llibre “Tal com raja”, que analitza com s’ha rentat la roba al Lluçanès.

En una segona part, i des del mateix lloc, el periodista esportiu Carles Canut hauria arribat a Prats i junt amb l’Espartac Peran haguessin entrevistat Nani Roma, flamant guanyador del Dakar 2014, i la Rosa Romero, parella del Nani i participant al ral·li. Ambdós, tot i ser nascuts fora de la població, fan vida activa a Prats des de fa anys.

El dimarts, la gastronomia serà la temàtica dominant des dels jardins de Cal Bach amb la presència del Vicenç i l’Àgata, els gegants de Prats. Aquí es parlarà de l’artesania alimentària local: La coca i la llonganissa. El Jordi Bruch, forner, i el Sendu Vilà, carnisser, seran els encarregats d’explicar els productes del territori. A més, es comptarà amb el cuiner Àngel Pascual, que explicarà qualitats i formes de poder combinar aquests aliments pradencs.

Al mateix lloc, el cuiner Oriol Rovira, explicarà la cuina de subsistència a la nostra terra. També es parlarà de la recuperació de la coca de Santa Àgata per part dels dos establiments pradencs, el Forn J. Bruch i la Pastisseria Girvent.

El pas sovintejat dels xais transhumants va deixar una bona tradició de criar xais, que avui perdura amb el gustós xai del Lluçanès. El dimecres, des del Passeig del Lluçanès, es coneixeran les característiques de criança d'aquest xai i quina és la marca de qualitat que diferencia el xai de la zona. Es descobriran les propietats de la carn de xai i les peces que se n'extreuen amb la doctora Montse Folch i el pradenc Abel Peraire, productor d’aquests animals tan valorats a casa nostra.

Posteriorment, se seguirà amb la Montse Folch i la col·laboradora del programa, Núria Coll, especialista en nutrició, que juntament amb l'Espartac parlaran amb Ramon Berenguer de formatges Betara, la formatgeria més premiada de Catalunya en els World Cheese Awards 2013 i que és del Lluçanès.

El dijous és el torn de les Festes de Sant Joan i els Eloi,s amb la presència dels Carreters del Lluçanès. Amb l’historiador del programa, Josep Maria Solé i Sabatè i Antonio Montanyà seran els encarregats d’explicar aquesta tradició tan viscuda per tots els pradencs, es decobrirà per a què servien aquests carros tan antics i es parlarà del Contrapàs. A més, els espectadors s’endinsaran en els Fets del 1714, Santa Àgata a Prats i el Sometent al Lluçanès.

La presència del programa a Prats acabarà amb les recomanacions del dramaturg Josep Maria Miró. El pradenc serà l’encarregat de recomanar tres indrets que no es pot perdre tot visitant a les nostres contrades: La ruta urbana a la vila, un passeig a Sant Andreu de Llanars tot passant pel Grau, la Cadira d’en Galceran i Sant Sebastià, i el claustre de Santa Maria de Lluçà.

Prats també es promocionarà a través del programa de Catalunya Ràdio “Els Optimistes”. El dilluns 3 de febrer, de 13h a 14h al Centre de Dia Bonasort, el programa conduït per Àngel Llàcer i Manu Guix es farà en directe des de Prats de Lluçanès. Durant la setmana el reporter de “Els Optimistes”, Xavi Canalias, també serà a la localitat per elaborar diferents entrevistes als pradencs.