CRÒNICA

Vic aposta per mantenir l'ambulatori al barri dels Caputxins i reclamar un tercer CAP

El plenari vigatà aprova la moció presentada pel PSC i VECP amb els vots favorables de Junts, ERC, CUP i SOMI i l'abstenció d'Ara Vic

07 de maig del 2024
Actualitzat el 13 de maig a les 16:45h
Imatge d'arxiu d'un ple a l'Ajuntament de Vic.
Imatge d'arxiu d'un ple a l'Ajuntament de Vic. | Oriol Clavera

El ple de l'Ajuntament de Vic ha aprovat aquest dilluns una moció presentada pels grups municipals del PSC i Vic En Comú Podem amb l'objectiu de mantenir el CAP Vic Nord al barri dels Caputxins i instar al Departament de Salut de la Generalitat -a l'espera de qui liderarà la conselleria després de les eleccions d'aquest diumenge 12 de maig- perquè es construeix un tercer centre d'atenció primària a la ciutat.

El text arriba després d'haver transcendit que la conselleria apostava per la construcció d'un nou centre sanitari al solar del Mercat Municipal -que s'haurà d'enderrocar pròximament-, on es reubicaria l'ambulatori -com es coneix popularment el CAP Vic Nord-.

Un tercer CAP, una de les propostes estrella pel 28-M a Vic

El portaveu del PSC, Josep Pou, defensa la necessitat d'un tercer centre d'atenció primària a Vic així com el manteniment del CAP Vic Nord als Caputxins i recorda que, un any enrere, en campanya electoral per a les eleccions municipals del 28 de maig del 2023, "va sorgir la proposta del tercer CAP a la ciutat i tots els grups presents al ple hi hem cregut".

D'altra banda, Pou insisteix que Vic està creixent demogràficament –la ciutat està pròxima a assolir els 50.000 habitants-, un fet que "comporta que el servei de Salut faci curt i petit". "No proposem res més que buscar consens al consistori, que la Generalitat promogui i construeixi un tercer centre d'atenció primària i que el CAP Vic Nord mantingui l'ús primordial a l'edifici actual", insisteix el portaveu socialista.

Per la seva banda, el regidor de Vic En Comú Podem, Arnau Martí, remarca la "situació de dèficit pel que fa a les polítiques d'atenció primària a la ciutat durant els últims 10 anys". El portaveu dels comuns també recorda "la pujada demogràfica" que experimentarà la capital d'Osona durant els pròxims anys i insisteix en el concepte de "la ciutat dels 15 minuts", en aquest cas perquè "els equipaments d'atenció primària i comunitària siguin pròxims a la gent i a tots els barris".

La moció també respon "a les peticions dels veïns", que reivindiquen que l'equipament es quedi a l'emplaçament actual així com més inversions per aquest. "Celebrem que la moció pugui tirar endavant i que hi hagi consens, encara que a vegades també arribi des de l'oposició", apunta Arnau Martí.

Entre els acords obtinguts, els diferents partits es comprometen a consensuar les decisions relatives al futur tercer CAP abans d'iniciar procediments de cessió de sòl públic; a prioritzar la construcció d'un nou centre d'atenció primària a la ciutat i a reclamar-ho al Departament de Salut; o a instar a la conselleria a executar el pla d'inversions en atenció primària previst per a Vic, que inclou la remodelació del CAP Vic Nord mantenint l'ús primordial de l'actual edifici i la continuïtat d'aquest al barri dels Caputxins, així com l'ampliació del CAP del Remei.

L'edifici del CAP Vic Nord, conegut popularment com l'ambulatori, s'ubica al barri dels Caputxins.
L'edifici del CAP Vic Nord, conegut popularment com l'ambulatori, s'ubica al barri dels Caputxins.ICS Cat Central

Consens al ple de Vic

ERC, amb el vot positiu, donen suport a la moció i recorden que des del grup municipal han mantingut converses amb el Departament de Salut per defensar la necessitat del tercer CAP a la ciutat i per la remodelació i la construcció d'un nou CAP al Remei "perquè la instal·lació s'està quedant petita".

Des de la CUP defensen que dos centres d'atenció primària a Vic són "insuficients" i aposten per reclamar el tercer. D'altra banda, també posen sobre la taula què passarà amb el futur Mercat Municipal, ja que l'edifici actual s'haurà d'enderrocar per aixecar-hi l'equipament sanitari.

SOMI, a favor de la moció, recorden que portaven en programa electoral el tercer CAP: "És un tema de ciutat i l'hem de discutir entre tots".

L'ambulatori, el cor del barri dels Caputxins

Des de Junts també donen suport a la moció. La regidora d'Urbanisme, Ester Coma, explica que "en cap moment hem parlat del si es tancarà o no l'ambulatori" i, d'altra banda, detalla que el CAP Vic Nord "no es pot rehabilitar mentre s'ofereixi el servei". Per aquest motiu -i perquè "la ciutat no pot quedar-se només amb un CAP operatiu"- es farà la construcció d'un nou centre "més gran i en una nova ubicació".

L'ambulatori –un edifici de cinc plantes on actualment no s'està utilitzant tota la superfície- és el cor del barri dels Caputxins. També ho creuen així des de l'equip de govern, tal com apunta Coma. Per aquest motiu, i després de diverses converses amb l'Associació de veïns, s'ha consensuat que a l'entresol i la primera planta "aparegui un equipament pel barri". Pel que fa a la resta de plantes, un cop fet el trasllat del personal al nou centre sanitari, es treballarà per rehabilitar-les.

Finalment, el sentit del vot dels regidors d'Ara Vic ha estat l'abstenció, malgrat apostar "per la necessitat d'un tercer CAP" a la ciutat. El portaveu del grup, Xavier Farrés, apunta que el comandament de les polítiques de salut tendeix a la centralització del servei i, en aquest context, "el que necessita Vic són metres d'atenció primària".

En aquesta línia, amb el nou edifici, la ciutat guanyarà metres quadrats per a l'atenció primària: "Amb la proposta del Departament de Salut es dona sortida a la necessitat real de dotar de més espai d'atenció primària a Vic. Si compleixen els que ens han dit, ho veiem raonable", diu Farrés.

Arxivat a