Calldetenes posa fil a l'agulla en la gestió de les colònies de gats

L'Ajuntament aprova una moció d'ERC on es compromet, entre altres qüestions, a dotar amb les eines adequades els espais destinats als felins que viuen al carrer i a elaborar una normativa per fer-ne una gestió ètica

10 de maig del 2024
Actualitzat el 21 de maig a les 10:36h
Un gat de carrer.
Un gat de carrer. | Arxiu

Calldetenes ha aprovat aquesta setmana una moció presentada pel grup municipal d'ERC per a la creació i implementació d'un programa de gestió ètica i integral de les colònies felines del poble. No és la primera vegada que el municipi aborda aquesta qüestió i, de fet, temps enrere el consistori ja va anunciar un projecte "pioner" de creació de colònies de gats abandonats al carrer com a mesura de control de la població d'aquests animals.

Ara, el plenari ratifica la voluntat d'avançar en aquesta qüestió. "La no gestió i control de les colònies de gats ferals pot comportar problemes de salubritat pública que poden generar situacions no desitjades", es detalla en el text presentat pels republicans. D'aquesta manera, insten a l'Ajuntament a entomar la gestió d'aquests espais així com a establir mecanismes per a fer-ho possible.

Amb la moció aprovada, el consistori es compromet, entre altres punts, a identificar mitjançant microxip els gats comunitaris; a la seva esterilització quirúrgica, desparasitació i vacunació; a garantir l'atenció sanitària dels gats comunitaris que ho requereixin; a la formació, acreditació, conscienciació i la col·laboració de tots els agents implicats per tal de dotar-los de directrius sobre alimentació, neteja, atenció o cures; o la recollida i atenció dels animals abandonats, perduts o ensalvatgits preveient un espai d'estada temporal de primera atenció i identificació per tal de tornar l'animal a la seva persona titular o procedir a la desparasitació i vacunació per traslladar-lo a l'entitat que se'n farà càrrec –també per a gossos i fures-.

Tanmateix, s'acorda dotar de les instal·lacions i mitjans necessaris per a portar a terme tots aquests serveis; a establir convenis amb les entitats de protecció d'animals del territori; o per a l'elaboració de la normativa necessària per a fer-ho possible.

La recollida d'animals, a càrrec de l'Ajuntament

Fins fa unes setmanes, la gestió del servei de recollida d'animals era competència del Consell Comarcal d'Osona. L'ens havia convocat un concurs per adjudicar la realització d'aquesta tasca, en el qual es van presentar dos candidats, CaniAusa i la Protectora d'Animals d'Osona, sent aquesta última la guanyadora del concurs. Amb tot, la primera va impugnar els resultats i la Protectora, per la seva banda, va impulsar el mateix procediment. Pel desgavell que aquest fet implica i en veure que la resolució del conflicte es podia allargar més del compte, el Consell Comarcal ha decidit que siguin els mateixos ajuntaments els que decideixin la gestió del servei.

D'aquesta manera, atès que el servei de recollida d'animals a Calldetenes ha quedat orfe i en relació amb el text de la moció, ERC demana que si es traça un conveni amb alguna associació de protecció animal, a banda de vetllar pel benestar dels gossos, també s'encarreguin dels gats "perquè a vegades queden exclosos".

En aquesta línia, els republicans admeten que amb la nova situació també "queda coix" el rescat de gossos al municipi i recorden que "abans hi havia una gàbia on es deixaven els animals 24 hores i ara no sabem on és". També pregunten què passarà si ningú recull l'animal passat aquest període.

L'equip de govern detalla que aquesta setmana s'ha efectuat la compra de la gàbia i expliquen que estan treballant "amb diferents possibilitats" per tancar un conveni per a la recollida d'animals amb alguna associació del territori. "Teníem propostes de convenis, però en algun cas no hi entrava la recollida de gats de carrer", apunta l'alcalde. "És important tenir una colònia ben organitzada i gestionada perquè els gats ferals gairebé ningú els recull", sentencien des d'ERC.

Arxivat a