​Calldetenes i la UVic posen en marxa un espai formatiu per a joves en risc d'exclusió social

Vuit nois i noies del territori ja participen en el projecte E-Green Social Design, que també ofereix l'acompanyament de terapeutes ocupacionals per garantir el benestar emocional dels joves

E-Green Social Design s'enfoca a reciclar plàstics per convertir-los en objectes de disseny o mobiliari urbà.
E-Green Social Design s'enfoca a reciclar plàstics per convertir-los en objectes de disseny o mobiliari urbà. | Irene Giménez
15 de desembre de 2023
Actualitzat: 07 de març de 2024, 19:32h

E-Green Social Design és el nou projecte social que han posat en marxa la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya i l'Ajuntament de Calldetenes. Es tracta d'un espai formatiu i de producció –amb seu a una nau industrial propietat del consistori- que promou la inserció laboral dels joves d'entre 16 i 20 anys en risc d'exclusió així com la lluita contra el canvi climàtic.

Actualment, hi participen vuit joves del territori que rebran formació en impressió 3D industrial i emprenedoria al llarg de sis mesos -i tres més de pràctiques en empreses-, i que també compten amb l'acompanyament de dos terapeutes ocupacionals de la UVic.

La iniciativa, presentada aquest divendres a Calldetenes, té el suport de la Fundació la Caixa, la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal d'Osona, la Generalitat de Catalunya i l'aval científic del grup de recerca Innovació en salut mental i benestar social (ISaMBeS) i la Càtedra de Salut Mental de la UVic-UCC.
 

 

Sostenibilitat i justícia social

Generar noves oportunitats al territori, promoure la inserció laboral dels joves, la formació digital, el coneixement o l'economia verda són alguns dels valors que reuneix aquest nou projecte social. Però també ho és la voluntat de contribuir a la lluita contra el canvi climàtic, per aquest motiu, E-Green Social Design s'enfoca a reciclar plàstics per convertir-los en objectes de disseny o mobiliari urbà que, posteriorment, es vendran a organismes públics i a empreses. Per fer-ho possible, el projecte compta amb quatre impressores làser 3D i una impressora industrial –i pròximament una impressora 3D de ceràmica-.

Miquel Riera, alcalde de Calldetenes, remarca que des del consistori s'ha fet "una aposta clara" per a la formació dels joves. En aquest sentit, subratlla que aquest projecte és un instrument rellevant pel territori i les persones que hi viuen –especialment pels joves-, en un context de "canvis accelerats" en tots els àmbits: "E-Green Social Design representa noves oportunitats econòmiques, d'ocupació, d'integració i de coneixement".
 

Un alumne del projecte treballant a la impressora 3D. Foto: Irene Giménez

 

 

En aquesta línia, la iniciativa pretén donar resposta a diferents situacions del context actual com a l'emergència climàtica i el foment de l'economia verda o la inserció laboral de persones joves, preparant-los per "l'economia 4.0" i "vetllant pel seu benestar emocional", explica Salvador Simó, l'investigador i professor de la UVic-UCC.

La transversalitat, el foment de la cohesió territorial, l'impacte social més enllà de les aules o la transferència de coneixement són alguns dels aspectes que també han lloat els representants de les diferents institucions que participen en aquesta iniciativa.