Un centenar de persones s'han concentrat aquest dimarts a la tarda davant de l'Ajuntament de Vic, a la plaça Major, per mostrar el seu rebuig contra les violències masclistes. La concentració, convocada pel mateix consistori davant la mort violenta d'una veïna de la ciutat a mans de la seva parella, ha comptat amb la presència de la consellera d'Igualtat i Feminisme, Tània Verge, i la delegada de la Generalitat a la Catalunya Central, Montse Barniol.
No havien tocat ni les set de la tarda –hora de la convocatòria- que sota el balcó de l'Ajuntament de Vic ja s'hi concentraven desenes de persones al crit de "Prou dones assassinades" o "Si ens toquen a una ens toquen a totes".
L'alcalde de Vic, Albert Castells, acompanyat de l'equip de govern, representants dels diferents partits polítics del consistori i de la Generalitat, ha condemnat el feminicidi i ha traslladat "tot el suport a la família i l'entorn" de la víctima. Tanmateix, el batlle ha anunciat que demà, dimecres 15 de maig, es decreta a la ciutat dia de dol oficial. "El nostre rebuig és absolut i no volem cap feminicidi ni a Vic, ni a Osona, ni enlloc", ha dit Castells: "La violència masclista és una violació als drets humans i un atemptat contra la llibertat i la dignitat de les persones".
La regidora d'Igualtat de Vic, Anna Alemany, ha llegit un manifest en el qual el consistori denuncia "la impunitat jurídica dels agressors i la revictimització de les víctimes" i reclamen "estratègia i recursos de prevenció per transformar la societat i garantir vides lliures de violència masclista". Davant dels fets, l'Ajuntament i el Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat han activat el protocol de feminicidis.
"El masclisme mata, assassina dones i assassina criatures, atempta contra la vida i el dret de les dones a viure vides lliures de violències" ha remarcat la consellera d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat. En aquesta línia, Tània Verge insisteix que "ens pot passar a totes, el tenim més a prop del que ens sembla" i fa una crida a un "clam col·lectiu" contra la violència masclista i "per posar-hi nom" perquè "aprenguem a identificar totes les situacions de violència masclista i a prendre consciència que totes tenim un paper cabdal per erradicar-les". "Això no li ha passat a Vic sinó a tot el país", ha sentenciat la consellera.
Durant els primers mesos d'aquest 2024 s'han registrat 11 víctimes per feminicidis a Catalunya –sis dones i quatre infants-. Des del 2012, quan es van començar a recollir dades, n'hi ha hagut 141.
Ajuntament i Generalitat recorden que davant qualsevol indici o situació de violència masclista cal trucar al telèfon 900 900 120. Aquesta línia és gratuïta, confidencial, no deixa rastre i opera les 24 hores cada dia de l'any en múltiples idiomes.
En aquesta línia, les persones que estiguin patint algun tipus de violència masclista o vicària a Osona també poden adreçar-se a l'Oficina Tècnica d'Igualtat i Gènere, ubicada al Sucre, per rebre atenció personalitzada. D'altra banda, en cas d'emergència davant d'una agressió, cal trucar al telèfon 112.