​Creacció celebra una dècada de treball transversal amb agents del territori

L'Agència d'Emprenedoria, Innovació i Coneixement d'Osona celebra l'aniversari fent balanç dels primers 10 anys i amb la mirada posada en els reptes de futur

Creacció, l'Agència d’Emprenedoria, Innovació i Coneixement d'Osona celebra 10 anys.
Creacció, l'Agència d’Emprenedoria, Innovació i Coneixement d'Osona celebra 10 anys. | Creacció
Osona.com
25 de març de 2024, 14:00
El 20 de gener del 2014 naixia -de la mà dels ajuntaments de Vic i Manlleu, el Consell Comarcal d'Osona i la Universitat de Vic- Creacció. Ara, 10 anys després, l'Agència d'Emprenedoria, Innovació i Coneixement de la comarca celebra l'aniversari amb la mirada posada en els reptes de futur i amb el convenciment de continuar treballant de manera transversal, sense partidisme i amb tots els agents del territori implicats.

En el marc de la celebració, un centenar de persones es van reunir el passat divendres al Museu del Ter de Manlleu, entre les quals la delegada territorial del govern de la Generalitat a la Catalunya Central, Montse Barniol; Marc Verdaguer, diputat de la Diputació de Barcelona; o Albert Castells i Arnau Rovira, batlles de Vic i Manlleu respectivament.

Alguns dels impulsors de Creacció ara fa 10 anys participaven també en una taula rodona per fer-ne el balanç. Josep Arimany remarcava que "una de les claus de Creacció ha estat que tots hem anat alineats, una governança supramunicipal sense colors i en benefici de la ciutadania". I afegia: "S'hi han implicat agents econòmics, empresarials i sindicats".

Joan Roca –president del Consell Comarcal el 2014- apuntava a les dificultats de finançament i els pocs recursos que hi havia per activar propostes com la de Creacció. Un projecte "agosarat" en el seu moment, tal com l'ha definit l'alcalde de Gurb Josep Casasssas, perquè no hi havia massa llocs on emmirallar-se. Per la seva banda, Pere Prat recordava el paper de les persones en la història de l'Agència: "Gràcies a les persones que hi ha al capdavant les coses funcionen".

El paper de la UVic-UCC en la vida de Creacció també ha estat important, tal com remarcava Joan Turró, qui va ser director de la Fundació Universitària Balmes i conseller delegat de Creacció durant molts anys: "L'Agència va néixer en el marc d'una confluència de visions estratègiques. L'alcalde Vila d'Abadal era un visionari, volia recuperar l'edifici de Casa Convalescència però alhora posar-lo al servei de tota la comarca. I a la Universitat estàvem vivint un procés de transformació amb una aposta clara: vincular-nos i implicar-nos amb el territori".
 

Reptes de futur

La transformació del sector agroalimentari de la comarca, la necessitat d'unificar criteris pel que fa a la mobilitat –ara amb el projecte URBACT-, l'enfortiment de l'eix Vic-Manlleu, la millora del tren amb l'R3 i la possibilitat d'instaurar una estació de mercaderies al territori, retenir i captar talent o nous serveis per a una població envellida són alguns dels reptes de futur als quals s'enfronten Osona i el Lluçanès. Tots aquests ells demanen seguir el model de cooperació supramunicipal impulsat per Creacció.