​Els productes típics d'Osona que has de tastar almenys una vegada a la vida

Descobreix la riquesa gastronòmica de la comarca i alguns aliments imprescindibles per fer xalar el paladar

Productes típics d'Osona.
Productes típics d'Osona. | Osona.com
11 d'agost del 2023
Actualitzat el 14 d'agost a les 17:22h
Història, cultura, patrimoni i paisatge són algunes de les particularitats que ofereix Osona als seus visitants. Però també brinda una riquesa gastronòmica inigualable amb productes típics de la zona que, amb els anys, s'han convertit en exquisideses pel paladar. Els embotits en general, però la llonganissa de Vic en particular, el pa de pessic, la tòfona negra o la ceba vigatana són alguns dels imperdibles que, almenys una vegada a la vida, tothom ha de tastar.

Llonganissa

Osona és, per excel·lència, terra d'embotits. I si n'hi ha un que destaca entre tota la varietat, aquesta és la llonganissa de Vic. De fet, aquest producte està catalogat amb la certificació d'Indicació Geogràfica Protegida (IGP) –per garantir-ne la qualitat i procedència-, perquè el seu sabor és únic i especial: les condicions meteorològiques del territori són el secret per a l'elaboració i maduració de la llonganissa. Es produeix en diferents municipis que integren la plana de Vic a través de carn picada i cansalada de porc, sal i pebre negre.
 

Llonganissa de Vic Foto: IGP Llonganissa de Vic
 

Ceba vigatana

La ceba vigatana és una varietat tardana, allargada, de pell violada i de gust intens. Encara que no se'n coneix l'origen, des de fa anys, es comercialitza al Mercat de Vic. És un producte tradicional de l'horta osonenca, una espècie adaptada al clima fred: les baixes temperatures de l'hivern a la comarca són propícies pel seu cultiu, la llavor se sembra entre el novembre i principis de la primavera, i es cullen a finals de juny. Es menja crua a les amanides o bé escalivada.
 

La ceba vigatana. Foto: Fet a Osona

 

Tòfona negra

El diamant gastronòmic d'Osona, directe del bosc a la cuina. La tòfona negra és un producte altament valorat de superfície irregular i rasposa, amb un interior de carn negra i molsuda, i d'intens sabor, que creix en diferents indrets del territori català, entre ells, a Osona. Es tracta d'un bolet de temps fred, ja que la seva presència depèn de les pluges i de les temperatures, i la seva temporada va de novembre a març. La seva peculiaritat és que creix sota terra, per aquest motiu és difícil de trobar. A Centelles s'hi celebren diverses fires relacionades amb aquest producte, i també a Vic hi té lloc una de les mostres de tòfona negra més importants del país: el Trufforum.
 

Un cuiner tallant trossos de tòfona. Foto: ADBerguedà.

 

Castanya de Viladrau

Producte procedent de les profunditats del Montseny, a 900 metres d'altitud, són el producte per excel·lència de la tardor al territori. Algunes de les peculiaritats del producte és que tenen una hidratació alta, són molt brillants, fàcils de coure i dolces, a més de necessitar unes condicions meteorològiques i d'humitat molt específiques per madurar. A Viladrau se celebra cada octubre la Fira de la Castanya, una de les cites gastronòmiques i culturals més esperades del territori.
 

Castanyes de Viladrau Foto: ACN

 

Coca de Folgueroles

Es tracta d'un pa artesanal, consistent i esponjós típic de la zona i que casa a la perfecció amb embotits o formatges. Deliciós untat amb tomàquet o simplement amb un bon oli d'oliva. De sabor intens i elaborat amb mètodes tradicionals i ingredients naturals.
 

Coca de Folgueroles sucada amb oli. Foto: Coca de Folgueroles

 

Pa de pessic

El pa de pessic és un bescuit tradicional associat a diverses comarques, entre elles Osona. De fet, el pa de pessic més conegut és el de Vic, a on s'ha convertit en un producte de record de la ciutat. Del seu origen a la capital d'Osona se sap que va aparèixer a finals del segle XIX, i bàsicament es tracta d'un petit pastisset, lleuger i esponjós. Era el producte icònic de l'històric Forn de Sant Miquel de Vic, i actualment es pot adquirir a la majoria de les pastisseries de la ciutat. S'anomena pa de pessic perquè fa referència a la manera com es menja, a pessigades.
 

Pa de pessic de Vic. Foto: PaVic

 

Els gelats de la Xixo

Si passes per Vic a l'estiu, imprescindible tastar un gelat de la Xixo, i si hi passes a l'hivern, no et perdis els seus exquisits torrons. Aquesta mítica gelateria de la capital d'Osona arrencava la seva activitat l'any 1944, i amb el pas dels anys, el negoci creixia gràcies també a la venda de torrons elaborats a Xixona. L'any 1963, s'obria la botiga de la plaça Major –emplaçament actual- i també un obrador al carrer Nou. El negoci i la tradició dels seus productes ha passat de pares a fills, i el catàleg ha augmentat i s'ha modernitzat.
 

Gelats de la Xixovic Foto: Fet a Osona