Guàrdies urbans de Vic interrompen el ple per protestar per les hores extres

L'equip de govern rescata 1,3 milions del romanent amb el vot en contra de l'oposició

Alguns agents de la Guàrdia Urbana protestant al ple de Vic.
Alguns agents de la Guàrdia Urbana protestant al ple de Vic. | Adrià Costa
14 de juny de 2022, 12:25
Moment de tensió al ple de Vic. Aquest dilluns, en el moment d'aprovar la modificació del conveni col·lectiu de personal laboral i el pacte de condicions de la Guàrdia Urbana de Vic, un grup d'agents va interrompre la sessió amb crits i xiulets. L'alcaldessa Anna Erra va aturar el ple i va demanar als protestants que marxessin. "En aquest ple no es pot intervenir des de fora. Si volen estar aquí, han d'estar callats", va dir-los. Erra també va demanar a la secretària que obrís acta d'aquest fet: "Un funcionari públic ha actuat quan se li ha demanat que no ho faci".

El grup d'agents va marxar de seguida i es va poder restablir el ple. Tal com explicava la regidora de Benestar i Família, Economia i Serveis Generals, Núria Homs, es portava a aprovació un sistema nou d'assignació i de compensació de les hores extres que té per objectiu millorar el sistema actual. La mesura afecta tot el personal de l'Ajuntament i també de tota la Guàrdia Urbana. "Hi ha hagut acostaments, però no suficients", reconeixia la regidora, que subratllava que estaven "convençudes que millorarà totes les hores extres entre els treballadors de la casa".

Per què protesten aquests agents? Des de la secció sindical SPL-CME de la Guàrdia Urbana consideren que el nou reglament "penalitza els agents que han causat baixes o indisposicions", ja que no se'ls deixa fer hores extraordinàries un cop s'ha incorporat al servei. D'altra banda, segons aquest sindicat, "es fiscalitzaran les hores i si no hi ha productivitat, podrà ser expedientat i exclòs de la bossa d'hores".
 

La regidora Núria Homs. Foto: Adrià Costa.


En declaracions a Osona.com, Homs explicava que l'assignació d'hores extres va en funció dels criteris del cap de la prefectura, que té "la capacitat d'autogestionar el seu equip". Pel que fa a les baixes, la regidora subratllava que és necessari que hi hagi un rodatge quan es torna d'una baixa abans de posar-se a fer hores extraordinàries.

Tota l'oposició va abstenir-se en aquest punt i només va prosperar amb els vots de l'equip de govern.

Vic rescata 1,3 milions del romanent
Durant el ple també es va aprovar una modificació de crèdits en la qual es va incorporar uns 1,3 milions d'euros del romanent al pressupost. La regidora Homs explicava que els diners es destinaran a plans d'ocupació, lloguers d'espais -un per a l'Associació de veïns del Remei-, campanyes de promoció, càmeres i radars, així com també una previsió per l'increment d'algunes obres ja adjudicades.

L'oposició, com ha fet en anteriors ocasions, no va donar-hi suport. Tots van votar-hi en contra. Des d'ERC, Josep Lluís Garcia exposava que era una "manera arbitrària de posar i treure diners", mentre denunciava una manca d'estratègia. Des de Capgirem Vic, Roger Cumeras deia que el dictamen era "una ampliació encoberta del pressupost municipal" i els diners haurien de servir per a projectes socials. Finalment, Carme Tena, del PSC, apuntava que no estaven d'acord en utilitzar els romanents que ja haurien d'estar dins del pressupost. Com és habitual va criticar que no hi havia inversió en habitatge públic.

L'oposició fa retirar un punt
Al ple d'aquest dilluns, inicialment s'hi contemplaven 20 dictàmens, però se'n va acabar afegint un i se'n van retirar dos. Un d'aquests feia referència a l'aprovació inicial del projecte executiu de canvi de l'enllumenat públic de Vic. Tal com avançava el regidor de Manteniment, Serveis i Via pública, Albert Castells, no quadrava l'import del projecte amb el qual hi havia a l'expedient del ple. Per aquest motiu es va fer arribar la documentació als regidors durant el mateix ple.
 

El regidor Albert Castells durant l’exposició. Foto: Adrià Costa.


Tot i això, des d'ERC i Capgirem Vic van protestar per les formes i van demanar que es retirés el punt. Tot i que el regidor va insistir que la informació de la qual s'havia anat parlant era la correcta i l'error en l'import no afectava el projecte, es va acabar retirant el punt.

De tots els dictàmens que van passar finalment (19), 9 es van aprovar per unanimitat i la resta, no.

Actuacions per millorar el tram nord de l'R3
A la sessió també es va presentar per urgència una moció per la programació de noves actuacions al tram nord de l’R3 per al quinquenni 2026-2030 del Pla de Rodalies. Tal com exposava el primer tinent d'alcaldia, Josep Arimany, les accions són proposades per l'Oficina Tècnica.

Es tracta de la redacció de l'estudi informatiu del desdoblament del tram La Garriga–Centelles; la nova estació de Torelló–La Garrotxa i habilitació de l'estació actual de Torelló com a capçalera de serveis; un nou taller i platja de vies d'estacionament a Ripoll; la reobertura de vies desviades com a punts d'encreuament entre Torelló i Puigcerdà; i la reobertura de la via d'ample estàndard entre Puigcerdà i la Tor de Querol–Enveig.

La moció insta al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, al Govern, a Adif i a Renfe a programar aquestes cinc actuacions definides amb la màxima agilitat.

Tots els grups van estar-hi d'acord i van subscriure el text presentat per Junts. De fet, també van demanar poder constar com a impulsors del text. Van estar-hi tots d'acord hi així va constar. "És molt important que hi hagi consens entre partits", deia Arimany, subratllant que era el primer municipi d'Osona i el Ripollès que votava la moció.
 

El ple de Ajuntament de Vic. Foto: Adrià Costa.


Retrets per l'anunci de renúncia de l'alcaldessa, plens híbrids i onada de calor
Durant el torn de precs i preguntes, des de Capgirem Vic, Carla Dinarès, demanava no fer ús partidista dels recursos institucionals. La regidora feia referència sobretot a l'anunci de renúncia de l'alcaldessa de Vic. Dinarès va explicar que ho consideraven "un acte de partit" i per això va demanar que no ho fessin. Anna Erra va respondre-li que va rumiar-ho molt, però va creure que ho havia de dir on exerceix d'alcaldessa. "Accepto el seu punt de vista, però no el comparteixo".

D'altra banda, des d'ERC, Viqui Terricabras explicava que Maria Balasch, portaveu del grup, no podia ser al ple perquè tenia Covid. Per això va demanar per què no hi havia la possibilitat de fer plens híbrids. L'alcaldessa va recollir-li el prec i es va comprometre a treballar la fórmula híbrida per a properes situacions semblants.

Des d'ERC -Roger Mas- i des de Capgirem -Marc Camacho- van demanar a l'equip de govern quines mesures preventives tenia el govern per l'onada de calor. El regidor Josep-Ramon Soldevila va dir que estaven a l'espera que s'activés des de Protecció Civil i llavors ho activaria l'Ajuntament.
Arxivat a