Els pagesos de la Catalunya Central reclamen «fets reals i no compromisos»

Un any després de mobilitzar-se, critiquen que persisteix l'excés de burocràcia i que no s'ha posat remei als robatoris ni als danys de la fauna

Unes vaques de la granja osonenca l'Era d'en Solà
Unes vaques de la granja osonenca l'Era d'en Solà | ACN / Mar Martí
Redacció
03 de febrer de 2025, 09:33
Actualitzat: 9:35h

Un any després de les mobilitzacions massives que van paralitzar el país, els pagesos de la Catalunya Central lamenten que segueixen amb els mateixos problemes. L'excés de burocràcia és una de les principals preocupacions del sector, i agricultors i ramaders reclamen que se simplifiquin els tràmits: "Volem fets reals i no signar tants compromisos". A més, asseguren que no s'ha posat remei als robatoris al camp ni tampoc als danys que provoca la fauna salvatge i cinegètica, una situació que preocupa especialment els pagesos d'Osona i el Bages. "Fins ara la fauna salvatge afectava el Pirineu, però ja ha anat baixant i encara som a temps de controlar-ho", alerta Jaume Prat, coordinador del Gremi de la Pagesia a la Catalunya Central.

Centenars de pagesos de la Catalunya Central van tallar el febrer de 2024 les principals vies de comunicació del territori (la C-16, la C-25 i la C-17) per protestar en contra la burocràcia i els costos desmesurats al sector. Un any després, tot i admetre que hi ha hagut alguns avenços, lamenten que hi ha "pocs punts tangibles" i reclamen "fets reals i no firmar tants compromisos", segons ha explicat a l'ACN Guillem Solà, portaveu del Gremi de la Pagesia a Osona.

A banda de "l'excés" de burocràcia, critiquen l'acord comercial de la Unió Europea amb els països del Mercosur, els robatoris al camp i a les granges, i també els danys de la fauna salvatge i la cinegètica. "S'han fet passos, però poc tangibles. La gent del camp no veu que s'hagi avançat", lamenta Solà. Considera que un dels "punts forts" del Gremi de la Pagesia és "fer front comú amb altres organitzacions agràries i la societat en general". "El sector primari és la base de tot. Si estem bé, produirem productes de qualitat per a la gent", conclou.

La burocràcia, el gran cavall de batalla

El coordinador del Gremi de la Pagesia a la Catalunya Central, Jaume Prat, creu que si les explotacions fossin viables no hi hauria cap problema de relleu generacional i lamenta que la burocràcia és un dels punts que més els afecten. "Hi dediquem molt esforç i, mentre fem això, no podem fer una altra cosa, i això representa diners", lamenta. De fet, des del Gremi critiquen que "irònicament" el Govern ha decidit "obrir una nova taula de treball per veure com es poden reduir els papers". "Anem a ritmes diferents", asseguren.

Per la seva banda, Pol Requena, jove agricultor del Bages, assegura que el tema de la burocràcia s'ha "estabilitzat" des de les protestes de fa un any, però argumenta que allò que reclama el Gremi de la Pagesia és que "es redueixi o se simplifiqui". "La taula de treball per la desburocratització no ha donat resultats que ens ajudin a nosaltres a simplificar la vida diària a pagès", lamenta.

pagesia pagesos
pagesia pagesos

Robatoris i fauna

Una de les preocupacions que afecta especialment el sector primari de la Catalunya Central són els robatoris al camp i a les granges i també els danys que provoca la fauna cinegètica i salvatge. Requena explica que els robatoris "no només són un perjudici econòmic directe per al ramader o agricultor, sinó que també hi ha danys a les finques". En aquest sentit, lamenta que no hi hagi cap protocol per resoldre aquestes situacions. "Ens sentim desprotegits de cara a l'administració", lamenta.
Sobre els danys que provoca la fauna als ramats o conreus, des del Gremi de la Pagesia alerten que és una situació que ha anat en augment. Recorden el cas de Rupit, en què un llop ha atacat diverses vegades una granja d'ovelles, o també els danys que provoquen els conills. El coordinador del Gremi de la Pagesia a la Catalunya Central creu que hi ha mesures per poder frenar la situació, però assegura que "el problema és que ens les deixin aplicar". Reclamen, per exemple, que es puguin fer caceres a les nits.

Altres queixes que fan els pagesos de les comarques centrals tenen a veure també amb les inspeccions que es fan a les granges. Asseguren que no critiquen les inspeccions sinó com es fan. "Moltes vegades semblen més recaptatòries o per molestar", lamenta Guillem Solà. D'altra banda, els pagesos també reclamen més ajuts per la incorporació de joves al camp i que no siguin de cinc anys sinó de deu.

Descontentament

Prat diu que a les assemblees que celebren amb el Gremi de la Pagesia copsen "molt descontentament". "Calia donar un vot de confiança al Govern, però no hi ha els resultats que voldríem", explica. Per això, no descarten tornar a sortir al carrer. Precisament fa poques setmanes el Gremi ha liderat una acció que ha consistit a girar els rètols d'entrada a algunes poblacions catalanes. Es tracta d'una acció que s'emmiralla en una proposta que anys anteriors s'havia fet a França, simbolitzant que l'administració pública els fa anar cap per avall.