Albiach descarta categòricament l'intercanvi d'investir Illa per entrar al govern de Barcelona

La candidata dels comuns insisteix que el pacte a l'ajuntament barceloní entre PSC i ERC és imminent que s'anunciï i assegura que no es cobraran les factures d'haver estat rebutjats al consistori en les negociacions parlamentàries

Albiach, a l'entrevista d'aquest divendres a l'ACN
Albiach, a l'entrevista d'aquest divendres a l'ACN | Jordi Borràs (ACN)
10 de maig del 2024

La candidata dels comuns a la Generalitat, Jéssica Albiach, acostuma a ser curosa a l'hora de trepitjar els marges i manté obertes les portes de les negociacions, conscient de la voluntat d'arribar a pactes. Ara bé, aquest migdia, en una roda de premsa a l'Agència Catalana de Notícies (ACN) oberta als mitjans de comunicació, la cap de files dels comuns ha descartat de ple un escenari polític que podia tenir espai en les negociacions després del 12 de maig: un eventual suport dels comuns a la investidura de Salvador Illa (PSC) al Parlament a canvi d'un gir en la política socialista a l'Ajuntament de Barcelona, on fins ara l'alcalde Jaume Collboni ha optat per apartar Ada Colau de l'equació de la governabilitat. Preguntada per aquesta possibilitat, Albiach ha estat enèrgica: "De cap de les maneres"

També ha insistit en la idea que la seva formació treballa de manera separada les carpetes catalana i barcelonina. Així, ha parlat pel grup municipal dels comuns a Barcelona i ha refermat que els pròxims anys tindran un rol de fiscalització. "Nosaltres estarem a l'oposició i, a més, fent una oposició ferma i constructiva", ha apuntat. És l'escenari polític que els ha quedat després de constatar que "hi ha un acord entre ERC i el PSC" que "és un secret a veus" i que "en els propers dies després de les eleccions catalanes ja serà públic del tot", augura. Davant el fet que no es compti amb els comuns, que havien repetit per activa i per passiva la voluntat de conformar un tripartit que superés la majoria absoluta barcelonina, arribats al primer any de mandat socialista, l'equip liderat per Colau ja tindria assumit el rol d'oposició fins a final de mandat. 

Segons Albiach, però, no es cobraran les factures municipals a la cambra parlamentària. "En el cas de Catalunya la nostra idea és treballar amb les forces progressistes". Abans havia posat sobre la taula també la necessitat d'arribar a acords programàtics que justifiquin el pas endavant de la seva formació a l'hora d'investir un president o facilitar un Govern. Això inclouria regular els lloguers de temporada, trencar relacions amb Israel o aparcar el Hard Rock.