Alícia Romero serà la consellera d'Economia del nou Govern

La portaveu del grup parlamentari del PSC els darrers anys serà un dels puntals de l'executiu d'llla i assumirà la discussió amb l'Estat pel nou finançament; forma part de l'ala més catalanista del partit i és de l'estricta confiança del president

Alícia Romero, en una intervenció al Parlament
Alícia Romero, en una intervenció al Parlament | Hugo Fernández Alcaraz
10 d'agost de 2024, 20:31
Actualitzat: 11 d'agost, 10:55h

Alícia Romero serà la consellera d'Economia i Hisenda del Govern de Salvador Illa. Tal com ha avançat El País i ha confirmat Nació, la diputada i portaveu del grup parlamentari del PSC en els darrers anys assumirà una de les carteres més rellevants del nou executiu i prendrà el relleu de Natàlia Mas. Negociadora dels acords de pressupostos en la legislatura passada i del pacte amb ERC i comuns aquest estiu, serà un dels puntals de l'executiu d'llla. Forma part de l'ala més catalanista del partit i és de l'estricta confiança del president.

Romero també assumirà un altre encàrrec important: situar-se al capdavant de la negociació del finançament amb l'Estat. Tal com explica aquest diari aquest dissabte, el Govern d'Illa té la intenció de convocar una reunió de la comissió bilateral Estat-Generalitat en el primer mes del nou mandat, amb la intenció de donar un impuls "polític" a la discussió per després traslladar-la a altres fòrums més tècnics. La del finançament és la qüestió central de l'acord subscrit amb ERC. Romero ha desenvolupat tota la seva trajectòria a la política catalana i ha format part del cercle més proper a Illa en la tasca de cap de l'oposició.

Alguns noms de l'executiu que comença a caminar ja han transcendit. Albert Dalmau, fins ara gerent de l'Ajuntament de Barcelona i estret col·laborador de Jaume Collboni, serà el conseller de Presidència, amb l'encàrrec de galvanitzar l'acció governamental. A Palau també hi haurà Javier Villamayor, coordinador general de la Diputació de Barcelona, que serà secretari del Govern. I la funció de cap de gabinet del president recaurà en Eduard Rivas, alcalde d'Esparreguera i president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC).

L'executiu es completarà amb una mescla de dirigents del PSC, sense erosionar més del compte el grup parlamentari, i perfils independents amb "ofici" -recalquen fonts socialistes- per donar transversalitat a l'equip del president. La previsió és que els integrants del Govern puguin prendre possessió aquest mateix dilluns i que dimarts ja es reuneixi el consell executiu. I les primeres mesures que s'aprovaran, com detalla Nació, estaran encaminades a activar infraestructures contra la sequera, desplegar la carpeta de l'energia, avançar en la construcció d'habitatge social i projectar la reforma de l'administració, tal com han confirmat a Nació fonts del partit.