L'amnistia també arriba a les Illes Balears

Alerta Solidària demana l'aplicació de la nova llei a un independentista de Mallorca processat per pintades a l’Ajuntament de Felanitx

Redacció
12 de juny del 2024
Demanen l'amnistia per l'autor d'aquesta pintada
Demanen l'amnistia per l'autor d'aquesta pintada | Ajuntament de Felanitx

Alerta Solidària ha demanat l’amnistia per a un militant de la CUP de Mallorca que aquest dimecres havia de ser jutjat per fer una pintada contra Espanya a l'Ajuntament de Felanitx. Segons l’entitat, els fets se circumscriuen als que la nova llei perdona, i que es van produir dos dies abans del termini que abasta la llei, que és el 13 de novembre del 2023. No obstant això, el judici s’ha suspès perquè el consistori ha valorat els desperfectes molt per sobre del que ho havia fet el pèrit judicial. Ara les parts s’hauran de pronunciar sobre la possible amnistia del militant independentista.

Aquests dimecres havia de tenir lloc a Manacor un judici per unes pintades aparegudes a Felanitx la nit de l’11 de novembre passat. La premsa se’n va fer força ressò i van destacar en les fotografies de portada el grafit principal, a la portalada de l’edifici històric de l’ajuntament, on es llegia "puta Espanya" i una estelada.

La llei d'amnistia, publicada al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) d’aquest dimarts fixa un lapse temporal que va des de l’1 de novembre de 2011 fins al 13 de novembre de 2023. És a dir, es tanca el període d’aplicació dos dies després de l’aparició de les pintades independentistes. A més, la llei no fixa una territorialitat d’aplicació limitada a Catalunya sinó que s’ha d’entendre aplicable a totes comunitats autònomes per igual, fet que la fa aplicable també a les Illes Balears, segons Alerta Solidària.

L’entitat afegeix que l’amnistia abasta “els actes comesos amb la intenció de reivindicar, promoure o procurar la secessió o independència de Catalunya, així com els que hagueren contribuït a la consecució dels esmentats propòsits”. Per això, consideren que la bandera estelada, símbol inequívoc de l’independentisme català, juntament amb la “declaració pública dels sentiments profunds que desperta en l’autor de les pintades el concepte Espanya", són els elements determinants per considerar que el cas ha de quedar amnistiat.

Aquest dimecres al matí, però, el judici que s’havia de celebrar ha estat ajornat per una discussió tècnica respecte al valor dels desperfectes. Al valor fixat pel pèrit, de 140 euros, l’ajuntament encapçalat pel PP multiplica per més de 10 l’import, fins als 1.500 euros. Davant d’aquest significatiu desajust, la vista ha quedat ajornada i, la instància d’amnistia s’ha hagut de presentar mitjançant un escrit i no pas de paraula com tenia a punt l’advocat defensor.

En els pròxims dies, les parts personades hauran de posicionar-se respecte a l’aplicació de la llei d’amnistia. Per la seva part, l’encausat, militant de la CUP Mallorca, ha qüestionat sempre el seu processament, considerant que se l’investiga per la seva activitat política, i denuncia que va assistir voluntàriament a una citació a la caserna de la Guàrdia Civil de Felanitx on va ser detingut per sorpresa de tothom. Allà va ser sotmès a un interrogatori i a una sessió de fotografies i de recollida de trets corporals identificatius.

Arxivat a