Jordi Sànchez descarta acollir-se a l'amnistia

L'exlíder de l'Assemblea diu confiar en el TEDH i assegura que l'amnistia i els indults són el mateix: "No em semblen malament, però no és la meva guerra"

Sànchez, en imatge d'arxiu
Sànchez, en imatge d'arxiu | Adrià Costa
Redacció
11 de juny del 2024
Actualitzat a les 17:00h

L'exlíder de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i exsecretari general de Junts, Jordi Sànchez, no s'acollirà a la llei d'amnistia, com tampoc va voler que ningú demanés el seu indult. El motiu és que ha dit confiar en els processos oberts al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH).

En declaracions a Europa Press aquest dimarts, després de la publicació de l'amnistia al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), ha explicat que la seva actitud és "de desconfiança" cap a la justícia espanyola. "Indult i amnistia és el mateix, són arranjaments que fa el govern espanyol, amb una majoria parlamentària i que la justícia ha d'aplicar, no em semblen malament, però no és la meva guerra", ha defensat.

Sànchez també ha insistit que la seva "única motivació" és el TEDH, on centrarà els seus esforços i recursos, i ha assegurat que si aquest tribunal li dona la raó, l'Estat haurà d'anul·lar la sentència del judici de l'1-O i decidir si el torna a celebrar o no.

Ja va demanar no acollir-se als indults

A més a més, l'antic dirigent de l'ANC ha recordat que quan l'executiu espanyol va anunciar els indults als líders independentistes que eren a la presó va decidir que ningú el demanés per ell. També ha detallat que, quan va haver-hi al·legacions i recursos contra els indults, va donar instruccions al seu equip legal perquè no intervinguessin en el seu cas: "El meu raonament és de dir: aquest no és el meu embolic, ja fareu el que hàgiu de fer". Així mateix, Sànchez ha afirmat que ha arribat a la conclusió que "amb la justícia, amb el Tribunal Suprem (TS), de res serveix plantejar un escrit o un raonament ajustat a dret, perquè han aplicat el que han volgut des del minut u".

L'exsecretari general de Junts ha sostingut que també prendria aquesta decisió si estigués inhabilitat, i ha assenyalat que si el TEDH li dona la raó també s'eliminarien els antecedents penals igual que passa amb l'amnistia, perquè s'anul·laria la sentència. Per acabar, Sànchez ha insistit que confia en la justícia europea, i ha detallat que té dues demandes presentades i acceptades al TEDH i que ja s'estan tramitant, "a l'espera que Espanya presenti les seves al·legacions".

Arxivat a