El Tribunal de Comptes ja maniobra per portar l'amnistia a Europa

L'òrgan fiscalitzador pregunta a les parts si ha de consultar al Tribunal de Justícia de la Unió Europea i veu alguns articles que "podrien oposar-se" al dret de la UE

El tribunal i els advocats durant la vista d'aquest divendres al Tribunal de Comptes per l'acció exterior
El tribunal i els advocats durant la vista d'aquest divendres al Tribunal de Comptes per l'acció exterior | Pool EFE
11 de juny del 2024
Actualitzat a la 13:43h

El Tribunal de Comptes ja maniobra per portar l'amnistia a Europa. Aquest dilluns, poques hores després de la publicació de la llei al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), ha preguntat a les parts si hauria de consultar al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre l'aplicació de la nova norma. L'òrgan fiscalitzador creu que hi ha articles de la llei que "podrien oposar-se" a la interpretació que la justícia europea ha fet del dret de la Unió Europea. La Fiscalia, Societat Civil Catalana i els advocats defensors tenen deu dies per posicionar-se en la causa sobre la despesa de l'1-O i l'acció exterior de la Generalitat.

La consellera del Departament Segon de la Secció d'Enjudiciament, Elena Hernáez, creu que diversos articles de la llei plantegen dubtes. Tant el que defineix els delictes amnistiables, com el que exclou de l'amnistia els actes delictius que afectin interessos financers de la UE, també el que preveu l'alçament de mesures cautelars del mateix Tribunal de Comptes (les fiances), el que preveu la tramitació preferent i urgent, i el que preveu l'absolució dels encausats per responsabilitat comptable si les administracions afectades no s'hi oposen.

El tribunal creu que hi ha principis del dret europeu que poden quedar en entredit amb aquesta amnistia. Concretament, els que fan referència a la "lluita contra el frau i tota l'activitat il·legal que afecta els interessos financers de la UE", al "principi de cooperació lleial", als "principis d'igualat i no discriminació", i als "principis de seguretat jurídica i confiança legítima" i al "principi a l'estat de dret". El tribunal ha aturat el termini per dictar sentència fins que no es resol aquesta qüestió.

L'organisme -que no forma part del poder judicial- considera que l'amnistia no s'ha d'aplicar si afecta les finances de la UE, i per això vol involucrar-hi Luxemburg. Els negociadors dels partits independentistes donaven per fet que hi hauria moviments en aquest sentit, i que alguns tribunals intentarien involucrar Europa en el debat de l'amnistia. Amb tot, molts esforços s'han destinat a blindar-la en aquest sentit, per tal que encara que hi hagi qüestions prejudicials al TJUE, el tribunal acabi avalant la llei. Un dels delictes més controvertits és, precisament, el de malversació. 

Arxivat a